j@cek napisał(a):
w przyszlym tygodniu bede montowal taka imitujaca antene radiowa z zasiegiem do 10km cena(170zł)
Taaa... bez urazy j@cek ale domniemam, że jesteś latarnikiem na Helu.
Rozwiejmy mity
Po pierwsze, to
żadna łączność bezprzewodowa, w żadnym zakresie częstotliwości
nie gwarantuje Ci,
że osiągniesz określony zasięg, ba - że wogóle się połączysz.
Przykład?
Wejdź do jakiejś knajpy w podziemiach starej kamienicy i spróbuj wysłać SMS-a; Spróbuj obejrzeć mecz ulubionej drużyny na Eurosporcie z satelity kiedy nadciągnie oberwanie chmury.
Po drugie, i to ważne
należy rozróżnić zasięg nadawczy od odbiorczego.
O ile zasięg, na który chcesz nadawać da się łatwo i stosunkowo tanio zwiększyć stosując różne ogólnodostępne dopalacze, to z odbiorem jest znacznie gorzej. Zależy on silnie (oprucz anteny oczywiście) od ukształtowania terenu i warunków atmosferycznych. Sprzedawanie popularne wzmacniacze do CB wzmacniaja tylko moc nadawcza:!:
Sam używam dopalacza. Ma to sens w dużych miastach kiedy gadasz z jakimś stacjonarnym, który ma zajefajną antenę na dachu, super sprzęt i tym żyje. Wówczas i Ty jego i on Ciebie słyszy doskonale nawet w całym Krakowie czy Warszawie (no tu przesadziłem;), zasięg i informacja się nie gubi.
Ze wzmacniaczami do odbioru jest gorzej. Te co są dostępne, są kiepskiej jakości. Poza tym prosty
analogowy wzmacniacz wzmacnia zarówno właściwy sygnał jak i
śmieci/szumy. Żeby uzyskać zadowalający efekt należałoby stosować (poza lepszą/dłuższą i dobrze zestrojoną anteną) wzmacniacze z cyfrowymi inteligentnymi filtrami pasmowo-przepustowymi ale to już inna bajka, i chyba nie na naszą kieszeń. No jeśli ktoś ma dostęp do demobilu z amerykańskiego wojskowego programu podsłuchu Echelon to co innego.
Oczywiście są jeszcze anteny kierunkowe ale w autach to bezużyteczne.
Tak więc..
Zasięg, który podałem (2-3km dla tej anteny) jest sprawdzony, uśredniony.
Nie spodziewajmy się cudów po innej antenie o podobnej długości Stosowanie wzmacniaczy nadawczych czasem mija się z celem. Nie chcemy przecież uruchomić rozgłośni radiowej. To zresztą zabronione na paśmie CB!! Rozmowa zaś z kimś kogo nie słyszymy (choć on nas słyszy dobrze) mija się z celem.
Jesli sie myle, to zaluzcie mi kaftan.