szuchaj napisał(a):
własnie silniczek jest ok, zadnych wycieków, równo pracuje, nic nie stuka i dobrze się kręci, co do stosowanego oleju przez poprzedniego właściciela to nie wiem jaki był, ale myslę że we francji do audików byle czego nie leją, ja zaraz po sprowadzeniu zalałem 15W40 marki Superol, bo taki akurat był pod ręką a stary juz był czarniutki, teraz natomiast chce coś dobrego i chyba wleję Mobila lub Elfa jakiegoś, przy okazji czy warto brać specjalny olej do diesli?
Co ty zalałeś

bo co miałeś pod ręką, a teraz pytasz co masz wlać. Dziwna kolejnośc jak dla mnie.
Tak z tym że we Francji, Niemczech nie leją byle czego to tak nie wierz, bo jak auto ma kilka lat i zmieniło już kilku właścisieli to nie leją wcale niewiadomo jak drogich i wspaniałych oleji.
Jeżeli wszystko z silnikiem jest OK to półsyntetyk mozesz zalać i nie powinno nić się stać. A jak będą jakieś wycieki to na mineralu też by prędzej czy później by były.
Ja u siebie jeżdziłem na 15w40 a teraz zalałem 10w40. Do marek oleju to podchodzę sceptycznie, zwracam uwagę tylko na lepkośc i klasę jakości według API.