Witam wszystkich serdecznie!
Założyłem ten temat po to aby większość użytkowników forum mogło się wypowiedzieć na temat jakżesz ostatnio popularny jak i kontrowersyjny - mianowicie CB - RADYJKA.
Uważam, że warto podzielić się informacjami związanymi z montażem radia, lokalizacją w kabinie, miejsce zawieszenia słuchawki bądź też lokalizacją anteny, rodzajem anteny oraz podłączeniem.
Osobiście jestem w posiadaniu AUDI 80 B4, 2.3E, 1993r. Ostatnio przekładałem CB z mojego poprzedniego samochodu (RENAULT CLIO). Nawiasem mówiąc - CB PRESIDENT "HARRY", antena 450mm. PRESIDENT "FLORIDA" na magnes.
Pierwszym problemem jaki napotkałem była lokalizacja radia. Początkowo postanowiłem umieścić je na półeczce pod kierownicą lecz po chwili namysłu uznałem że będzie przeszkadzać kabel od słucahwki. Zważając na to iż nie chciałbym radyjka mieć na wierzchu posatnowiłem je ukryć w schowku.
Drugim problemem było doprowadzenie kabla od anteny do radyjka, a więc pod sam schowek. Zaznaczam że antene usadowiłem na lewej stronie tylnej klapy. Doprowadzenie w/w kabla wiązało się ze zdjęciem dolnej części tylnego siedzenia oraz tunelu wraza z mieszkiem i gałką biegów. Troszke zabawy było, trzeba przyznać ale naprawde warto. Co do zasilania CB początkowo myślałem podłączyć na stałe pod instalacje lecz później wyszedłem z założenia że lepiej jak pozostanie oryginalnie wtyczka do zapalniczki i tak zostawiłem. Teraz jeśli tylko chcę włączyć CB muszę odsunać szufladkę z popielnicą, podłączyć kabelek od zasialnia CB - Puszczony jest wewnatrz ( w razie nieużytku włożony w popielnice) , otworzyć schowek, uruchomić radio i wszytsko ładnei pięknie hula.
Wiele osób uważa że schowek jest złym miejscem na umieszczenie CB-ka. Moje skromne zdanie jest takie, że poprzez umieszczenie w schowku zyskamy elegancje wewnatrz, nic nam nei wisi, nic nei jest poprzyczepiane a po drugie bardzo dobrze słychać radio nawet przy zamkniętym schowku.
No i oczywiście osattnia rzecz jakżeż ważna - oszczędność zarówno na mandatach jak i pięknie strzelających fotki fotoradarach
Pozdrawiam !!!