jakiś czas temu natknąłem się na informację, iż chińscy producenci OBD zaleją rynek EU [głównie, w US już nieco trudniej] klonami VAS'a. obiecałem sobie - głównie z niechęci do VAS'a - poeksperymentować z lewym waflem tak szybko, jak tylko będzie to możliwe.
...przechodząc zatem do rzeczy:
koszty
ile PLN potrzeba, by zamienić się w ASO?
- otóż potrzebne będzie od ok. 600 do 1300 PLN oraz laptop.
hardware & software
co potrzebujemy mieć, by być ASO?
- laptop wyposażony w system Windows [testowałem XP/7];
- interface VAS 5054a [tzw. głowica];
- oprogramowanie VAS5051B/52/52A/6150 rev.xx obecnie najnowsze to v.18];
- kabel USB / bluetooth.
marki, które poddają się VAS'owi 5054a
- Audi;
- VW;
- Seat;
- Skoda;
- Lamborghini;
- Bentley.
dwóch ostatnich nie testowałem, ale w menu jest wybór modeli [DVD ze wsparciem także jest jak również wszystkie softy do ECU Lambo i Bentley'a].
ok, mam 1300 PLN ale nie wiem skąd to wszystko wziąć
- VAS 5054a kupujemy przez allegro;
- VAS5051B/52/52A/6150 ściągamy tak jak filmy z Jenną Jameson [peb.pl / rutracker.org].
VAS 5054a
VAS5051B/52/52A/6150
wrażenia
wady:
- interface użytkownika zakłada, że z urządzenia korzystają głównie upośledzeni umysłowo;
- o logowaniu można pomarzyć;
- zupełnie bezużyteczny w przypadku TDI do 2005r. [jeżeli nie ma błędu, to wszystko gites...];
- jeżeli nie żyjesz z napraw samochodów, to lepiej wydać te pieniądze na narkotyki.
zalety:
- świetny do napraw nowych benzyn [otóż podłączałem do Q7 3.6FSI - bezbłędnie wskazał na źródło i sposób usunięcia usterki];
- dziecinnie proste fleszowanie wszystkiego, co da się sfleszować.
czy to jest legalne?
sama głowica nie czyni z Was przestępców, jednak korzystanie z oprogramowania VAS-PC już tak. za korzystanie z tego czegoś możecie trafić do zakładu karnego na okres od 3 miesięcy do 5 lat [podst. pr.: art. 278 § 2 oraz art. 291 § 1 Kodeksu karnego Dz.U.1997.88.553].
disclaimer dla trzeniopodobnych
wszystkie testy/czynności/złe słowa o sopie przeprowadzone zostały na platformie wiertniczej, która nie podlega jurysdykcji sądów polskich.
fotografie pochodzą z podziemi internetu.