KORU napisał(a):
mial wyciagane zabezpieczenie ktore uniemozliwia odpalenie auta.( nie powiem jakie
Mam nadzieje, że nie masz na myśli zatyczki na przewodzie od akumulatora lub podobnego patentu, który i Ja bym sforsował?
A starsze jest odemnie.
Jeżeli wogóle chodzi o zabezpieczenia, to nie ma takich które by uniemożliwiły wytrawnemu złodziejaszkowi kradzież auta.
Jedna z bardziej widowiskowych metod kradzieży, z punktu widzenia technicznego zakłada, że przynosi się ze sobą własny układ zasilania+akumalator+baniaczek z paliwem+jednostka sterująca+parę innych specjalistycznych gadżetów i większość alarmów, a napewno wszystkie popularne i własne patenty muszą się poddać.
Nie należy zapominać, że jest jeszce metoda generalnie najprostsza, acz brutalna, zwinąć auto razem z właścicielem.
A pies w aucie to dla zawodowca żaden kłopot.
Więc moim zdaniem zabezpieczenia są skuteczne, ale przed przypadkowymi kradzieżami, przez amatorówi, ćpunów, radiowców itp..
Ja zawsze wykupywałem AC, na auta o wartości 5, 8, 12 tys..
Oczywiście nie full, ale podstawowe opcje.
I moim skromnym zdaniem jeżeli ktoś chce spać w miarę spokojnie to musi ten wydatek ponieść.
Niestety utrzymanie samochodu kosztuje i często nieogranicza się do samego lania w bak. Nikt nie protestuje i pokornie płaci za kartę pojazdu 500zł, z której dla nas nic nie wynika, ale zawsze ten wydatek i inne podobne wkalkulowuje w koszty zakupu auta. Dobrym nawykiem byłoby wkalkulowanie ubezpieczenia AC.
A z niego nie czerpemy korzyści tylko w przypadku kradzieży, ale także,
gdy ktoś nam uszkodzi auto, lub my przywalimy w sterczący słupek itp.
Umiejetne wykorzystanie tych zalet, jak i zależności przy przyznawaniu zniżek, może się okazać, że AC przyniosło nam korzyści i wymierne zyski.
I suma jaką wyłożyliśmy zwróci się z nawiązką.
Sorry za te delikatne masło maślane, ale szcegółowo na Forum nie można tego opisać z przyczyn ogólnie znanych.
I dodam że powszechnie wiadomo, że jakakolwiek część do Audi nawet 20 letniego kosztuje sporo kasy, i nie tylko ubezpieczyciele z tego względu muszą nas naciągać na wyższe składki, ale i my możemy od nich egzekwować znacznie wyższe wypłaty.
Zderzak przedni do Audi 100 C4 ponad 10-letniego kosztuje ok 2200zł, a wystarczy lekko nadłamany różek i już becelują.
To jest temat do przemyśleń na weekend.