.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.gru.2024 14:32:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2005 21:51:25 
Użytkownik

1. To oczywiste, że nie każdy zakładający alarm jest złodziejem (nigdy tak nie twierdziłem). Dowcip w tym, że NIE WIEMY który nim jest (to, że się komuś WYDAJE, że korzysta z usług niezłodzieja to jego prywatna broszka).
2. Nie jestem negatywnie nastawiony do zabezpieczeń samochodu, wskazuję jedynie na ich niewielką skuteczność.
3. Zgadzam się z Twoim pojmowaniem roli zabezpieczeń: są PRÓBĄ itd...
4. Z kradzieżą na lawecie to jest tak: dopóki Ci nie spróbują ukraść auta lawetą, jest zupełnie wszystko jedno, jakie zabezpieczenia założyłeś (w kontekście lawety). Jak już spróbują, też jest wszystko jedno (dyskutowałbym nawet, czy zauważyliby i docenili Twoje starania w zakresie haków (btw wtf?).
5. Parking strzeżony, miejsce, w którym nie można wciągnąć, bla, bla, bla. A nie przyszło Ci do głowy, że to złodzieje wybierają auto, miejsce i moment? Co się dzieje z Twoim autem, jak płacisz w kasie za paliwo?
6. Napisałem przecież, że w przypadku aut relatywnie tanich popieram trytytytki. W przypadku aut relatywnie drogich afaik prośba o zdanie kluczyków jest popularną, higieniczną i wygodną formą zmiany własności samochodów. Licytacja sensu nie ma, nie musimy się zgadzać.

Podsumowując - jestem za zabezpieczaniem samochodu, popieram blokady skrzyni biegów, magiczne wyłączniki, wyjmowanie i noszenie ze sobą smt6 itd. Podkreślam ponownie ich nikłą skuteczność - przecież złodzieje wiedzą, że:
a) czas, jaki mają na kradzież auta jest ograniczony jedynie ewentualnym pojawieniem się właściciela;
b) powyższa okoliczność proces kradzieży istotnie przyspiesza, bo można przestać się męczyć, tylko - jak człowiek - wsadzić kluczyki do stacyjki i odjechać;
c) nie grożą im jakiekolwiek nieprzyjemności z tytułu przywłaszczania sobie naszego mienia (skoro pamiętać, że wykrywalność kształtuje się w Polsce w graniacach błędu statystycznego).
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do słuszności idei siakichś zabezpieczeń, czy ich braku. Jestem zagorzałym przeciwnikiem myślenia życzeniowego, a takiego było w tym wątku sporo.

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2005 22:51:59 
Użytkownik

Wiesz, nie chcem Cię przekonywać do niczego, bo to każdego indywidualna sprawa co robi ze swoim autem. Ja jestem przeciwnikiem zaniechania działań, ale jeśli ktoś uważa inaczej - jego sprawa, być może przez to wybiorą jego auto zamiast mojego. Dla mnie nie ma znaczenia czy auto jest "relatywnie tanie" czy "relatywnie drogie" auto zabezpieczone pozostaje autem zabezpieczonym.
Cytuj:
to, że się komuś WYDAJE, że korzysta z usług niezłodzieja to jego prywatna broszka

Wydaje mi sie, że masz jakieś nieprzyjemne doświadczenia albo nadmiernie teoretyzujesz. Jestem zadowlony w 100% z usług i nigdy na tym nie straciłem złotówki poza sama instalacją. Kwestia znalezienia odpowiedniej osoby i szczęścia. Osobiście nigdy nie oddałbym samochodu do np. "zakładu zajmującego sie montażem systemów alarmowych", ale nie każdy ma zaufanego elektryka i musi zaryzykować.
Cytuj:
5. Parking strzeżony, miejsce, w którym nie można wciągnąć, bla, bla, bla. A nie przyszło Ci do głowy, że to złodzieje wybierają auto, miejsce i moment? Co się dzieje z Twoim autem, jak płacisz w kasie za paliwo?

Inaczej. Miejsce wybieram ja, moment i auto złodzieje. Jeśli zostawię w nieodpowiednim miejscu może zostać wybrane moje auto. Nigdy nie zostawiam auta bez nadzoru z mojej lub kogoś strony. Nie rozumiem o co chodzi z tą "stacją paliwową". Co robię? Jeśli nie ma kolejki płacę i wracam do auto po 10 sekundach, jeśli kolejka jest obserwuję samochód...

Oczywiście liczę sie, że mimo wszystko auto może odjechać, ale nie znaczy to, że mam go komuś oddać w prezencie, a z brakiem zabezpieczeń takowym jest.

Z resztą wiele zależy od nas samych. Osobiście samochód stanowi istotną cześć mojego stanu materialnego i jestem na jego punkcie przewrażliwiony. Dotąd, mimo jego atrakcyjności nie podjęto się próby kradzieży, może to kwestia szczęścia, może moich działań, nie wiem, ważne, że dotąd nie straciłem samochodu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1