.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 01:32:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: CB radio i problem z gazem
PostNapisane: 07.mar.2006 23:34:26 
Użytkownik

Witam wszystkich
Tak sobie całe życie marzyłem ze sobie kupie kiedyś CB Radio i jak już sobie kupiłem to mam problem – a polega na tym – że zawsze jak chce nadawać i wciskam przycisk na gruszce to instalacja gazowa z GAZU przełącza się na BENZYNE. Nie dość, ze następuje przykre szarpnięcie w czasie jazdy to zapewne nie jest to zdrowe dla samochodu. CB mam podpięte pod zasilanie w zapalniczce. W najbliższych dniach będę jechał do jakiegoś elektryka. Tak sobie myślę ze jest to związane ze skokami napięcia – radio podczas nadawania zużywa pobiera dużo prądu. Co Wy o tym myślicie ?? – doradzacie cos proszę.
CB jakie kupiłem
http://allegro.pl/item88341392_cb_radio ... ratis.html

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2006 23:48:22 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
-> ale cyrk masz w aucie...jazda na maxa - jezdzilem juz z 2 rodzajami CB zwyklym i domowym i jakos nic takiego sie nie dzialo a tez oba podlaczalem pod zapalniczke.
1. Sprawdz instalke gazu jak jest podlaczona i kto ja zakladal niech poprawi
2. Sprawdz gniazdo zapalniczki czy reaguje tak na wszystkie odbiorniki pradu w czasie jazdy (kompresorek albo odkurzacz samochodowy)
3. Sprawdz CB w innym samochodzie

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 01:21:28 
Użytkownik

Ale numer jeszcze o takim czymś nie słyszałem. Z tego co wiem to zasilanie CB najlepiej poprowadzić bezpośrednio z akumulatora aby wyeliminować zakłócenia tylko nie zapomnij o jakimś bezpieczniku po drodze.

A4 B6 Avant
80 B4 Avant (stary grzechotnik)
80 B3
80 B2 GL

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 04:34:47 
Klubowicz

ale jaja :D
radio nie pobiera znowu az tak duzo pradu... bardziej szedl bym w kierunku zaklucen radiowych, mojemu znajomemu kiedy nadawal (z reczniaka) wlaczala sie syrena od alarmu...

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 18:55:23 
Użytkownik

Zrobione - ale nadal nie rozumiem o co chodzi :?: ... winna sie okazala centralka co jest w samochodzie - ta na ktorej jest rezerwa, czy jedzie sie na benzynie czy gazie - została przniesiona ze srodka konsoli jak najbardziej na lewa strone - oby dalej od CB. To troche pomoglo - przełączanie juz nie następowało za kazdym razem ale nadal występowało. Pomogło dopiero podłączenie jeszcze jednej centralki ktora jest w komorze silnika. Obie sobie pracuja równolegle - czyli pokazuja to samo. Nie rozumiem nadal gdzie były zakłucenia i co "darło koty" z CB, ale teraz jest ok.
Pozdro.

Strefa czasowa: UTC + 1