.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 23:26:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ZłY GAZOWNIK - POMOC PRAWNA
PostNapisane: 24.mar.2006 06:08:25 
Użytkownik

Auto: Audi A6 4F ALLROAD 3.2 FSI
Witam
Gazownik u ktorego zakładałem gaz przed zalozeniem instalacji stwierdził ze silnik 2300 b AAR z mechanicznym wtryskiem paliwa jest IDEALNY do gazu .
Ja jako laik zaufałem gosciowi i załozyłem tą gazowa padline ,dopiero na forum dowiedziałem sie ze nie jest to silnik do gazu , nawet w serwisie boscha odradzaja zakładanie gazu do tych wtrysków KJ-TRONIC.
Wszyscy inni gazownicy o tym wiedza i o tym informują przed załozeniem gazu.
Sprawa druga jest taka ze ten gazownik żle podpioł sonde lambde ktorą musiałem wymienić na nową , ale i ta nowa tez sie spaliła .
Okazało sie ze masa była podpięta do ekranu - CO ZA BURAK AMATOR TAK MUGL PODPIąć.
Tak ze straciłem przez tego buraka 2 sondy lambdy ewidentnie z jego winy.

Jestem z charakteru uparty i nie popuszcze mu tego.
Prosze o pomoc jak tego gazownika teraz najlepiej uwalić, przeciez oni dostają certyfikaty zezwalające na montaż inst.gazowych, tylko nie wiem od czego mam zacząć.

może ktoś poradzi gdzie mam skierować pierwsze kroki.

ZA KAZDą POMOC WIELKIE DZIEKI .

PS: gazownik jest strasznym gburem i cfaniakiem myśli ze pozjadał wszystkie rozumy , do ludzi zawsze odnosi sie szorstko , myśle ze trzeba go troche ostudzić i pokazac mu ze jest tak naprawde zwykłym BURAKIEM , może zacznie klientów traktować z szacunkiem.

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2006 07:14:22 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
ciezka sprawa :/

chyba ciezko bedzie cokolwiek udowodnic.

Gazownik powiedzial ze idealnie nadaje sie do gazowania, bo oczywiscie chcial zarobic.

Generalnie silniki z k-jet'em nie za bardzo są szczęśliwe gdy sie je zagazuje. Czesto po takim zabiegu pojawiają sie rozne problemy, najczestrze to problemy z jazdą na benzynie (zazwyczaj uklad paliwowy dostaje po dupie gdy wystrzeli gaz, najczesciej krzywi sie klapka przeplywomierza) , pojawiają się nieszczelności , oraz problemy z falowaniem wolnych obrotow. ale... gazownik ktory to wstawil moze wine zrzucic na ciebie, ze niedopilonowales np. stanu przewodow wysokiego napiecia i nastapil strzal.

juz nie wspominam ze autko jest zmulone po zagazowaniu.

Jak chcesz sie bawic, to mozesz poszukac niedociągnięc w zalozonej instalacji, czyli np nieszczelności ktorymi gaz sie ulatnia, albo nichlujnie zrobione podlaczenia elektryczne < np u mnie partacze zrobili na skrętkę :/

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2006 10:43:52 
Moderator

hej,
federacja konsumentow - 022.827.8505.
ostatnio moi gazownicy mowili mi, ze ITS zaczal robic tez kontrole u gazownikow. ale niestety chodzi tylko o to, aby za "kontrole" zaplacic 1.000 i sie odpieprzaja. wiec "uprzejme doniesienie" do ITS nic Ci nie da.

a tak w ogole to 2.3 jest super silnikiem i do gazu tez sie nadaje (patrz Dred w romasie z moim IGS ;) ) ale trzeba wiedziec GDZIE i JAK sie zaklada.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2006 11:26:52 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Zawsze możesz mu założyć sprawę cywilną o odszkodowanie, ale to się wiąże z czasem, kosztami, nerwami.... dla dwóch sond chyba niewarto...

A co do gbura... kiedyś trafi na takiego co niestraszne mu są paragrafy KK.

pozdro

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2006 13:22:14 
Klubowicz

Auto: TT 1.8T BAM QUATTRO
nadaje się trzeba tylko dobrą instalke jak u mnie :D

A2 1.4 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21/15011589_A2.jpg
A4 1.9 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... G_1797.JPG
B3 1.8 -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 1_b380.jpg
C3 2.3 Quattro -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 267js7.jpg
B2 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2006 19:05:57 
Użytkownik

ja też miałem przeboje z gazownikiem.......cala sprawa skończyła sie tak że zdemontowali instalacje i oddali pieniądze........a gazownika postraszyłem rzeczoznawcą(instalacja byla zle założona,zamarzał parownik ,palił ponad 20 l w miescie,4 razy instalacja byla poprawiana bez rezultatu,auto jezdziło jak jakis polonez,z gorki ledwo do 150 rozpedzało sie..........) i rzecznikiem praw konsumenta(rekojmia,produkt niespełniał swojej funkcji prawidłowo......itp.)odrazu mu rura zmiękła.........

powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2006 20:35:17 
Użytkownik

Auto: Audi A6 4F ALLROAD 3.2 FSI
No i spoko jutro zaczne wydzwaniać .
dzieki wszystkim za rade ja mu tego nie podaruje , tak jak kolega wspomniał zaloże mu sprawe . Nie odpuszcze tego HU..A .
Zgodze sie ze 2300 tez da sie dobrze zagazować tylko trzeba fachowców do takiej roboty a nie BURAKóW co im sie wydaje ze AUDI to to samo jak polonez czy duży fiat :D

powiedzcie sami jak można przewód z sondy lambdy podpiąć ttak że masa dotyka ekranu jakim trzeba być partaczem.
Przez tego tępego hu..a straciłem 2 sondy , normalnie nie moge usiedziec na dupie tak jestem wściekly na tego buraka.

Zacytuje jeszcze tylko tego gazownika :

nie dawał rady wyregulować gazu jednemu z klientów był bmw 316 to przy wszystkich mu powiedział zeby sobie najlepiej zmienił auto jak mu strzela i słabo jeżdzi , gość mi opowiadał ze juz 11 raz byl na regulacji w czasie 5 miesiecy.

MOIM ZDANIEM TAKICH PARTACZY I CHAMóW TRZEBA TęPIć

ps: jeszcze nigdy nikomu nie załozyłem żadnej sprawy to raczej ja byłem wzywany na rozprawy :D ale ten ciul gazownik bedzie pierwszy:)

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2006 12:41:59 
Użytkownik

Proponuję wrzucić namiary na gościa w "niepolecanych" - może uchronisz kogoś przed powtórzeniem twojego błędu. W sprawie dobrych gazowników i dobrych instalacji zapraszam na Priv - mogę coś polecić :)

Passat B5 1.9 TDI
Chip by Rogal
Wtryski ASV

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2006 00:26:23 
Użytkownik

Auto: S2
najlepszym rozwiazaniem byloby zdemontowac instalacje i zalozyc gdzieindziej np wtrysk IGS, a zdemontowac to dobra wola tego gazownika, musial bys sie z nim jakos dogadac bo raczej nawet sondownie nie uda Ci sie wygrac a bedzie to trawlo dlugo i jeszcze inne rozwiazanie jechac do kogos poprawic po tym popaprancu ale nikt Ci nie da gwarancji w instalacji II generacji na to że autko nie strzeli (wiekszosc kart gwarancyjnych upszedza o tym) powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 21:26:44 
Użytkownik

Nieprawda ze do tych silnikow niewskazany jest gaz, poniewaz firma mojego ojca osobiscie do ponad setki takich aut zamontowala gaz i jezdza bez zadnych problemow od 15 lat do dnia dzisiejszego ;-) Wiec jesli gaz zle chodzi to mozesz zwalic wine na gazownika i pojechac do innego aby wystawil opinie...Tylko pamietaj tak jak wczesniej wspominali koledzy...Z Twojej strony w aucie tez musi wszystko grac...

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2006 10:42:31 
Użytkownik

Zwykle wszystko nalezy załatwiac na piśmie reklamacje również. Zgłaszać reklamacje powinno się na piśmie jeśli w ciagu 14 ni odpowie to reklamacje uznaje sie za uznaną i dalej w sądzie nie mają szans. Często nie chce im sie odpowiadać i wtedy nie maja już szans. Oczywiscie odpowiedź powinni nadać listem poleconym. Problem się zacznie jak odpowiedzą wtedy zostaje rzeczoznawca.

Strefa czasowa: UTC + 1