.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.kwi.2025 18:24:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi z "Zachodu"
PostNapisane: 26.maja.2004 23:01:03 
Użytkownik

Auto: A4 B6 AVF Q Avant
Troche mi juz zaczyna sie nudzic z 90 konikami, a i rower trudno zmiescic w sedanie, wiec przymierzam sie (powoli) do qpienia B4 w avancie z silnikiem V6 (ostatecznie 2,3). Czy nie wiecie moze jak to jest teraz z autami z Niemiec, Francji, czy Belgii? Tzn. co mozna sprowadzic i ile bedzie taka furka kosztowala ostatecznie, czy jest to w ogole oplacalne?
Wymyslilem sobie ze moze spredam moja niunie (w BDB stanie za kilkanascie tysiecy, cos doloze (albo i nie ;) ) i kupie sobie wymarzona niunie na Zachodzie. Sek w tym ze chodza sluchy o tym ze nie ma byc az tak rozowo...
Slyszalem o tym, ze w moim miescie do podpisania przy rejestracji nowosprowadzonego auta daje sie cyrograf gdzie nalezy sie zoobowiazac do uregulowania wszelkich oplat od przepisow ktore zostana wprowadzone w ciagu najblizszych 3 miesiecy :!!: Qmpel mowil mi ze chodzi o oplate zwiazana ze zlomowaniem i bedzie to kwota kilku tysiecy :!:

PS. Przepraszam z dlugosc postu, mysle jednak ze jest wiecej forumowiczow, ktorych temat kreci

B4 1Z Avant '94 (był)
B4 ABT LPG '91 (był)

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 09:57:36 
Użytkownik

też analizuję temat i mniej więcej z tych samych powodów(avant to nie jest zła rzecz). Mam człowieka, który się tym zajmuje od wielu lat, więc przynajmniej część problemu z głowy, z tym, że on sprowadza nowsze auta, ale jak na tym nie straci to sprowadzi starsze.
Z tego co na razie się dowiedziałem to trzeba się liczyc ze sprowadzeniem autka uderzonego bo przynajmniej na necie całe auta w dobrym stanie kosztują tyle co u nas na giełdzie więc jak doliczysz transport akcyzę i takie tam różne wychodzi wartość dość astronomiczna.

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 10:24:25 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Lepiej smignac po samochod na Litwe, tam jest wiekszy wybor i ceny bardziej atrakcyjne niz na zachodzie. Najlepiej we wtorek, tam jest jakas gielda. Musialbym jeszcze raz spytac goscia ktory tym sie zajmuje o szczegoly w jakim miescie jest ta gielda, ale z tego co pamietam to jakies 50km od granicy. Sam sie zastanawiam nad takim rozwiazaniem.

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 11:57:37 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
http://www.audi-style.lv/ourAudi/Carsmain.htm

Njalepiej na Lotwe, tam maja wuiecej URek niz w niemczech :peace:

A poza tym zobaczcie co oni z tymi Urqami zrobili, dac ruskim Audi :(

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 16:10:14 
Użytkownik

obawiam się o legalność takich rozwiązań :) przecież wszystkie krojone przez lata autka wsiąkały za naszą wschodnią granicą ...

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 21:58:39 
Użytkownik

FG napisał(a):
obawiam się o legalność takich rozwiązań :) przecież wszystkie krojone przez lata autka wsiąkały za naszą wschodnią granicą ...

Z legalnością, to ja bym się niespecjalnie na Litwie przejmował, w przypadku takich aut o jakich jest mowa. Oni tam od dawna mieli bardzo liberalne przepisy przywozowe i ciagneli calymi lorami po 10 sztuk na raz stare samochody. Problem jest w tym, ze potem latali je sznurkiem i drutem, bo poziom zycia jest u nich nizszy niz u nas. Z tego wniosek, ze mozna by rozwazac kupno samochodu, ktory tam zostal swiezo sprowadzony, bo taki, ktory tam juz pare lat smiga, to najczesciej ruina - bylem na Litwie pare razy, wiec wiem. Pytanie tylko, czy po zsumowaniu ich oplat i naszych to sie oplaci.
Slyszalem ze jest duża gielda tuz za granica polsko-litewska w Mariampolu, ale nie bylem tam.
M.

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 07:37:33 
Użytkownik

Dość często jeżdżę to wschodniej części Polski i fakt: tabuny lor ciągną na wschód. Na pakach królują mesie, bumy no i oczywiście niunie :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 09:45:56 
Użytkownik

maciekmpl napisał(a):
poziom zycia jest u nich nizszy niz u nas.

Chyba dawno tam nie byłeś.

A co do kradzionych aut to znikały one na Ukrainie a nie na Litwie czy Estonii. Na Litwie się zostawia samochody otwarte i nic nie ginie, no chyba że wycieczka z Polski akurat szła

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 10:46:20 
Użytkownik

Poziom życia jest niższy, ale też na siłę ich rząd nie chce rozwijać lokalnego przemysłu nowych wyrobów samochodopodobnych. Moja kobieta była na jesieni w Wilnie to mówiła, że Audi jest tam autem popularnym i są to A4, A6 etc. A jak starsze to zazwzyczaj zadbane. Chociaż nie rozumiem jak Audi przywiezione z NIemiec na Litwe, ma być tańsze na tej Litwie niż w Niemczech.
Co do dbałości o auta to mam wrażenie że co do zasady bardziej dbają o auta niż Polacy i też jest u nich bezpieczniej. Za to drogi podobno zdecydowanie gorsze(nie wiedziałem, że to możłiwe, ale ona twierdzi, że tak jest)-to tak, żeby nie było że im tam wszystko miodem:)

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 12:17:30 
Klubowicz

ale jeśli leją do tych aut tą ruska benzyne 80 oktanów,to nie bardzo bedzie z ich silnikami :D

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 13:33:38 
Użytkownik

adamgt napisał(a):
Za to drogi podobno zdecydowanie gorsze(nie wiedziałem, że to możłiwe, ale ona twierdzi, że tak jest)-to tak, żeby nie było że im tam wszystko miodem:)

E to chyba znowu z Ukrainą ci się pomyliło. Ja objechałem 2 lata temu całą Litwę dookoła samochodem i jestem odmiennego zdania. W miastach mniej więcej to samo ale w trasie lesze szersze i lepiej oznakowane

A co do poziomu życia to pensje są trochę niższe ale życie tańsze więc nie wygląda to źle, zwłaszcza np. w obecności ogólnie dostępnego kredytu 0% na piewrszą chatę. Poza tym oni się rozwijają a u nas coraz gorzej :/

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 13:42:28 
Użytkownik

adamgt napisał(a):
Co do dbałości o auta to mam wrażenie że co do zasady bardziej dbają o auta niż Polacy i też jest u nich bezpieczniej. Za to drogi podobno zdecydowanie gorsze(nie wiedziałem, że to możłiwe, ale ona twierdzi, że tak jest)-to tak, żeby nie było że im tam wszystko miodem:)

Wilno, to nie Litwa, tak jak Nowy Jork to nie USA. Na prowincji bieda az piszczy, co nie przeszkadza, ze w Wilnie widziałem Rolls-Royce'a i kupę Mercedesów i Audi najnowszych modeli. W małych miastach, takich jak mieszkają moi krewni, koło Kowna, większość samochodów to właśnie niemieckie bryki z lat 80tych i początku 90tych. Czyste, owszem, ale przebiegi po 300-400 tys km. Dymi to smierdzi, pier..., ale jeździ.

Drogi, to akurat mają lepsze niż u nas, poza miastami, gdzie dziury jak i u nas i drogami bardzo lokalnymi. Główne są super. Autostrada Wilno - Kłajpeda - też.Do tego poza Wilnem i Kownem wszędzie jest mały ruch ale kierowcy nie są przyzwyczajeni, ze można jeździć szybko. Na w/w autostradzie, jak jedziesz 120-130, to jesteś najszybszy. Tyle tylko, że może Cię złapać policja, a z nimi żartów nie ma - dla nas 200 litów (X1.3 PLN)mandatu to może nie tragedia, ale jak zarabiasz 800 na miesiąc, a jest to (poza WIlnem) dobra pensja, to już nieźle po kieszeni wali. Oprócz tego jeździ sie spokojnie, nie ma wyścigów i złośliwości, ale też można mieć niemile niespodzianki. Zdarzyło mi się na pustej lokalnej drodze wyjechać zza wzniesienia z prędkością ok 130 km/godz. i zobaczyć może ze 250 metrów przed sobą chłopa prowadzącego środkiem jezdni konia. Innym razem we wsi gdzie jechałem jak się należy 60 km/h przejechał mi kilkadziesiąt metrów przed maską rowerzysta w poprzek jezdni, nawet nie patrząc na boki. Widziałem też w Wilnie na przelotowej dwujezdniówce stojące(!!) na LEWYM pasie 2 BMW 5, których kierowcy sobie rozmawiali. Ze się w nich nie wp..., to też cud.
Co do benzyny, to mają o wiele LEPSZĄ niż my. Benzyny innej niż bezołowiowa w ogóle nie ma, nawet na malutkich stacjach kontenerowych. Brałem paliwo i na takiej stacji i nic. A wlasciwie, to właśnie na litewskiej benzynie moja niunia miala takiego powera, jak nigdy na polskiej.
Nawiasem mówiąc, to w wakacje wybieram się na Litwę rowerem, ale to już inna historia.
M

PostNapisane: 28.maja.2004 16:45:23 
Użytkownik

Ja do granicy z litwą mam około 60km, ale słyszałem że oni tanio sprzedają tylko mają dorobione klucze, piloty i po sprzedaży te samochody wracają do ich kraju i są sprzedawane jeszcze raz. W mojej okolicy było już kilka takich przypadków.

PostNapisane: 28.maja.2004 16:46:11 
Użytkownik

Ja do granicy z litwą mam około 60km, ale słyszałem że oni tanio sprzedają tylko mają dorobione klucze, piloty i po sprzedaży te samochody wracają do ich kraju i są sprzedawane jeszcze raz. W mojej okolicy było już kilka takich przypadków.

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 16:48:04 
Użytkownik

maciekmpl napisał(a):
Na prowincji bieda az piszczy. W małych miastach, takich jak mieszkają moi krewni, koło Kowna, większość samochodów to właśnie niemieckie bryki z lat 80tych i początku 90tych. Czyste, owszem, ale przebiegi po 300-400 tys km.

A u nas na wsi to same Merole w S-klasie co nie

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 17:58:52 
Użytkownik

Yellow Monster napisał(a):
A u nas na wsi to same Merole w S-klasie co nie

To akurat nie ma nic do rzeczy. Zreszta nie wies litewską mialem na myśli, tylko raczej małe miasteczka - byłeś to widziałeś, zapyziałe bloki, których nikt nie remontuje, bo ludzie dostali mieszkania w ramach prywatyzacji na własność i człowiek z parteru leje na to, że sąsiadowi z ostatniego piętra woda dziurawym dachem na łeb leci. Ja akurat nie tylko podróżowałem po Litwie, ale też mieszkałem po parę tygodni u krewnych i znajomych w takich zapyziałych osiedlach i dokładnie wiem, jak to wygląda. Porównaj sobie byle osiedle w powiatowej Polsce i gdzieś w małym litewskim miasteczku. Nawet z zewnątrz.
Tyle tylko, ze jak ktoś tu powiedział oni idą do przodu, a my do tyłu.

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 20:58:51 
Moderator

Auto: V70
No to sie ladny OT zrobil :D

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2004 23:29:58 
Użytkownik

Cyrografy niech sobie urzędnicy wsadzą w nos. Są one bezprawne. Wybaczcie że sie troche bede wymądrzał, ale jest to niezbędne dla zrozumienia tematu:

1. Urzędnicy muszą stosować prawo obecne a nie przyszłe - dlatego mają obowiązek zarejestrować auto, jeżeli spełnia ono wszystkie obowiązujące w danym czasie wymogi (np.: opłacenie akcyzy)

2. Zarejestrowanie to tzw. decyzja administracyjna, na którą urząd ma 30 dni. Jeżeli nie chcą zarejestrować auta, bo nie zgadzasz się na podpisanie cyrografu to zażądaj rejestracji pisemnie tzn. złóż wniosek, w którym przedstawisz dokumenty jakie posiadasz do zarejestrowania, fakt że pojazd spełnia wszystykie wymogi potrzebne do rejestracji w danym dniu i podaj przyczynę dla której urzędnik odmówił ci rejestracji (należy napisać - w dniu ... urzędnik Jan Kowalski odmówił mi rejestracji, ponieważ nie chciałem podpisać "cyrografu"). Tak skonstruowane pismo złóż albo w okienku albo u naczelnika wydziału komunikacji - KONIECZNIE ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU tzn. zrób ksero tego pisma a na nim niech podpisze się i przystawi pieczątkę osoba która pismo od ciebie przyjmuje. Na potwierdzeniu koniecznie urzędnik przyjmujący musi wpisać DATĘ PRZYJĘCIA WNIOSKU DO ROZPATRZENIA. Pismo takie musi Urząd przyjąć.

3. Na rozpatrzenie tego pisma urząd ma 30 dni. W ciągu tych 30 dni przyjdzie uzasadnienie decyzji. Uwierzcie mi - żaden urzędnik nie odmówi rejestracji na piśmie z powodu nie podpisania "cyrografu". Mogą wymyśleć jakiś kruczek, że np. nie ma aktualnych badań technicznych albo coś takiego. Na pewno nie odmówią rejestracji z powodu "cyrografu". Dla urzędnika, który wydał taką decyzję oznaczałaby ona postępowanie dyscyplinarne a nawet zwolnienie z pracy.

4. Nie przejmujcie się terminem 30 dni. Nawet jeżeli przepisy się zmienią w ciągu tych 30 dni - wasze auto musi spełniać wymogi obowiązujące w dacie, przyjęcia pisma przez urząd

Sorka za długi tekst - nie wiem czy jasno sie wyrazilem także jeżeli ktoś ma wątpliwości to niech pisze.

Tak na marginesie - 10 maja rejestrowałem autko sprowadzone. Zarejestrowali mi od ręki bez problemu i bez zmuszania do podpisania cyrografu.

Tytuł: Re: Audi z "Zachodu"
PostNapisane: 29.maja.2004 08:02:40 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Krzycho napisał(a):

...Po przyjezdzie do Polski, mozna zmienic kody do alarmu w serwisie alarmow, albo/i czestotliwosc. Mozna takze zmienic wkladke w stacyjce/zamku. Wtedy pan litwin bedzie mial wiecej roboty :)

Tytuł: Re: Audi z "Zachodu"
PostNapisane: 31.maja.2004 00:05:25 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
Krzycho napisał(a):

...Po przyjezdzie do Polski, mozna zmienic kody do alarmu w serwisie alarmow, albo/i czestotliwosc. Mozna takze zmienic wkladke w stacyjce/zamku. Wtedy pan litwin bedzie mial wiecej roboty :)

Albo laweta i jazda na wschod.

A4 1.9 TDI 130PS AVF lub AWX srebrne Znaleznione :-)

ObrazekObrazekObrazek

Strefa czasowa: UTC + 1