.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 00:11:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Olej Roslinny kontra biodiesel
PostNapisane: 28.paź.2006 14:39:29 
Użytkownik

chcialbym poruszyc inna kwestie mianowicie produkcje prawdziwego biodiesla a nie samego OR. na allegro mozna kupic za ok 5-6 tys urzadzenie do produkcji biopaliwka. czy moze ktos ma juz jakies doswiadczenie w produkcji czy jest to bardzo uciazliwy proces bo to co pisza firmy produkujace owe urzadzenia to sama bajka ale czy rzeczywiscie:)??

Tytuł: Re: Olej Roslinny kontra biodiesel
PostNapisane: 28.paź.2006 16:44:19 
Klubowicz

konrad napisał(a):
chcialbym poruszyc inna kwestie mianowicie produkcje prawdziwego biodiesla a nie samego OR. na allegro mozna kupic za ok 5-6 tys urzadzenie do produkcji biopaliwka. czy moze ktos ma juz jakies doswiadczenie w produkcji czy jest to bardzo uciazliwy proces bo to co pisza firmy produkujace owe urzadzenia to sama bajka ale czy rzeczywiscie:)??

No nie wiem czy ktos tutaj zajmuje sie produkcja na skale dystrybucji ale czy ten temat trzeba ciagnąc w dwóch wątkach????

Golf III też wozidełko ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 19:12:47 
Użytkownik

bodajże w przed 2-tygodniowym "motorze" było coś o produkcji biodiesla dla własnych potrzeb...liczyli kiedy cały interes się zwróci itp. Niestety nie mam teraz przy sobie tej gazetki ale nawet sobie chwalili ten biznesik...z czego ja podchodziłbym raczej sceptycznie

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2006 12:33:00 
Klubowicz

Juz to przerabiałem.
To jest dobry pomysł na opłacalny biznes (sąsiad ma firmę kilkadziesiąt tirów, mówi że bierze każdą ilośc biopaliwa), ale niestety nielegalny... Jak się rozniesie wieść, że produkujesz coś takiego (a potrafi sie naprawdę szybko roznieść), zazdrosny sąsiad zadzwoni na policję i kontrola.......olbrzymia kara finasowa + 1,80zł za każdy wyprodukowany litr (akcyza) + jakis mały wyrok w zawieszeniu (za oszustwa podatkowe, działalnośc na szkodę skarbu państwa, czy cos w ten deseń)

Czy wiesz, że: na Biodieslu wyprodukowanym z rzepaku zebranym z 1 hektara możesz pokonać około 20.000 kilometrów samochodem osobowym?

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2006 15:51:53 
Użytkownik

Krzysiek123 napisał(a):
Juz to przerabiałem.
To jest dobry pomysł na opłacalny biznes (sąsiad ma firmę kilkadziesiąt tirów, mówi że bierze każdą ilośc biopaliwa), ale niestety nielegalny... Jak się rozniesie wieść, że produkujesz coś takiego (a potrafi sie naprawdę szybko roznieść), zazdrosny sąsiad zadzwoni na policję i kontrola.......olbrzymia kara finasowa + 1,80zł za każdy wyprodukowany litr (akcyza) + jakis mały wyrok w zawieszeniu (za oszustwa podatkowe, działalnośc na szkodę skarbu państwa, czy cos w ten deseń)

nie myslalem zeby produkowac to na skale masowa. chodzi mi o to zeby zebrac sie np w 4-5 ludzi i na wlasne potrzeby produkowac. ja np robie miesiecznie ok 4-5 tys km takze troche gnojowki przepalam i wg obliczen to szybko by sie zwrocil naklad tylko jak to jest od strony technicznej czy to skomplikowany proces technologoiczny czy praco/czasochlonny. na stronce producenta urzadzen wszystko fajnie wyglada ale wiadomo klawiatura przyjmie wszystko :)

Strefa czasowa: UTC + 1