Hej.
Przyznam się że przeczytałem tylko putanie -za dużo odpowiedzi, zatem odpowię po krótce:
palmtop - najlepiej aby procesor był conajmniej 300MHz - pozwoli to na szybką pracę. Będziesz mógł go używać nie tylko do nawigacju, ale i słłuchania muzyki, oglądania filmów, do niektórych gier, oraz jako bardzo zawansowanego notatnika z możliwościa odbierania poczty email.
palmtop najlepiej gdyby miał bluetooth. Może być już wyposażony w moduł GPS, a może też go nie mieć, i wedy trzeba osobno kupić modół GPS np świetny Rikaline na SirfStar III.
Coś ciekawego - Mio 550, ew tańszy 350 - już z GPS.
Do tego "kupujesz" mapki - polecam TomToma wersja 5.21 - ciągle zaskoczony jestem dokładnością. Ostatnio sprawdzałem gdy byłem pasażerem - dokładność na drodze co do 1sekundy i nawet centymetrów - ciągle jestem pod wrażeniem.
Co jeszcze- jeździ się komfortowo. Dobrze jeśli kupisz uchwyt samochodowy do Palmtopa - ale nie taki za 20PLN noname tylko np Rikaline za ok 50-70PLN - wykonany z dobrego materiału i świetnie trzyma palmtopa podczas jazdy.
Jeśli chodzi o mapy - są drogie, ale jeśli masz oryginał, to możesz aktualizować je i tym samym - masz wsztstkie drogi.
Jeśli chodzi o TomToma i palmtopa z Bluetoothem - jeszcze jedna fajna sprawa - TomTom pozwala na sprawdzanie informacji o ruchu drogowym, pogodzie, itd - łączy się zatem palmtop z telefonem przez protokuł GPRS (nie myliś z GPS) i dzięki temu może pobrac dane z neta. Dlatego dobrze jesli palmtop będzie mieć bluetootha- fajnie gdyby i komórka też miała
Pozdrawiam zatem