.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.mar.2025 09:33:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2005 23:08:21 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Nie dziwne że nie podoba Ci się Pasek bo jego już tłuką od 1996 roku. Wejdzie nowy to będziie znacznie ładniejszy.

A co do wyboru między A4 a Superbem, weźcie pod uwage, że patrzycie z punktu widzenia młodego człowieka, dla którego A4 jest dużo bardziej atrakcyjne - mniejsze, żwawsze, z inną stylistyką. Osobom w wieku naszych rodziców imponuje jednak coś innego, czego innego oczekują od samochodu. Nie chcę generalizować ale w większości tak jest. Przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2005 11:02:37 
Użytkownik

Cytuj:
stary z całym szacunkiem, ale co Ty pleciesz za androny Jeśli ESP i klimatronik to "wszystko w wyposazeniu" to ekstra, ale w A4 to tez jest w standadzie, ale ja nie o tym, bo nie ma co porownywac, Skoda na pewno jest lepie wyposazona od A4. Nie rozumiem, jak silnik 1.9 diesel w Superbie to "inna liga" - weź mi to wytłumacz - koncern Audi VW zbudował specjalny silnik przeznaczony pod Skode Superb ? bo mnie sie wydaje, ze to to samo co A4 1.9 130 PS. A tekst, ze superb 1.9 "zostawia" a4 2.5 tdi, które jest lżejsze, ma większy moment i większą moc to już w ogóle woda z mózgu. to to A4 2.5 to chyba po przejściach jakieś.... nie jechałem nigdy superbem 1.9 ani zadnym innym, ale cos mi icezko uwierzyc, ze koncern pozwoliby sobie na wsadzanie super hiper silników do Skodziny a tandety to najdrozej swojej marki tzn Audi....

Skoro nie jechałes Superbem to się nie wypowiadaj na ten temat. I czytaj co napisałem. Jest napisane, że 2.5 to inna liga, a nie 1.9. Ale jak ktoś ma problemy ze zrozumieniem to poźniej tak to wygląda. Nie wiem czy A4 jest na pewno lżejsze od Superba tym bardziej Quattro, ale właściciel tego A4 (było to nowe A4 z 2004 roku) sam potwierdził, ze Superb lepiej przyspiesza. Chociaz pewnie gdybym tego nie widział to bym też nie uwierzył. Różnica między 1.9 a 2.5 to tylko 25 KM lub 33 KM zależy od wersji (w Superbie - nie wiem ile A4 ma w 2.5). A quattro zabiera troche mocy. Ja osobiście wybrałbym Superba. Po prostu auto dwie klasy wyższe, a że Skoda? Cóż, może to i głupio wygląda, że zrobili auto które przerosło protoplastę (Passata) i dorównuje Audi? Ja bym się nie zastanawiał. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2005 11:13:42 
Moderator

Forest napisał(a):
Ja osobiście wybrałbym Superba. Po prostu auto dwie klasy wyższe, a że Skoda? .

Dlaczego 2 klasy wyższe??

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2005 11:22:14 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Ja na Jego miejscu brał bym Superba 2.5Tdi. Właśnie był przez kumpli ostatnio testowany i wyglądali tak :galy: :galy: :galy:

miało być optymistycznie ;)
jak już kupi -zapodaj nam fotki :!:
:peace:

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2005 11:42:46 
Klubowicz

Mauzer napisał(a):
Ja na Jego miejscu brał bym Superba 2.5Tdi.

ciekawe jak skoro do wyboru jest skoda 1,9 tdi i audi 1,8t :?:

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2005 12:13:19 
Użytkownik

Forest napisał(a):
Skoro nie jechałes Superbem to się nie wypowiadaj na ten temat. I czytaj co napisałem. Jest napisane, że 2.5 to inna liga, a nie 1.9. Ale jak ktoś ma problemy ze zrozumieniem to poźniej tak to wygląda. Nie wiem czy A4 jest na pewno lżejsze od Superba tym bardziej Quattro, ale właściciel tego A4 (było to nowe A4 z 2004 roku) sam potwierdził, ze Superb lepiej przyspiesza. Chociaz pewnie gdybym tego nie widział to bym też nie uwierzył. Różnica między 1.9 a 2.5 to tylko 25 KM lub 33 KM zależy od wersji (w Superbie - nie wiem ile A4 ma w 2.5). A quattro zabiera troche mocy. Ja osobiście wybrałbym Superba. Po prostu auto dwie klasy wyższe, a że Skoda? Cóż, może to i głupio wygląda, że zrobili auto które przerosło protoplastę (Passata) i dorównuje Audi? Ja bym się nie zastanawiał. Pozdrawiam.

Za ww skoda.pl

Skoda Superb 1.9 Tdi 96 kW
Przyspieszene 0-100 - 10.4 sek (11.7 sek)*
Prędkość max. - 205 (202 km/h )*

Za prospektem Audi A4 z kwietnia 2004

Audi A4 2.5 Tdi Quattro 132 kW
Przyspieszenie 0-100 - 8.4 sek (9.4 sek)*
Prędkość max. 226 (221 km/h)*

*dane dla automata

...no więc o czym mówimy. Co do A4 avant, osiągi ma niewiele gorsze. A moc rzeczywiście mogła być jedynie 30 Km większa w Audi, ale przy założeniu, że to była ośka, a Ty wyraźnie napisałeś QUATTRO. W Quattro 2.5 w 2004 był jedynie silnik 132 kW. Masę rzeczywiście A4 ma lekko wyższą nawet od Superb.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2005 12:18:45 
Użytkownik

Jeśłi 1.8 T to zecydowanie wziąłbym 1.9. Spalanie średnie 7 l/100 km, w Audi to juz w okolicach 10l. Superb z 1.8 T w automacie pali ok. 12 l. 2.8 jeszcze więcej. 2.5 automat palił max. 9 l/100 km. Także 1.9 jest najoptymalniejszym wyborem. A te dwie klasy? Tak mi się powiedziało. Jest większy od Passata i A6 o dobre kilka cm, miejsca w środku jest więcej niż w A8 także tak mi to wyszło :-). Moze jest trochę za waski, ale długość ma wystarczającą. A dodatki - wsumie wszystko co mozna zamówić do Audi można i do Superba. W standarcie klimatronic, ESP, chłodzone schowki, pełna elektryka, w opcji biksenony, elektryczne i grzane fotele, otwierane oparcie w fotelu pasażera jako podnóżek do nóg, navi, solar dach, sterowanie przednim fotelem z tylnego siedzenia i wiele innych fajnych bajerów. Ogólnie - wszystko. I to za rozsądną cenę. Jakośc wykończenia też na bardzo wysokim poziomie. Passat przy Skodzie wygląda jak ubogi krewny. Ale mówię - jak kto woli. Dla mnie np. A4 byłoby zbyt ciasne, Superb za to jest idealny. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2005 07:54:12 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Bilu napisał(a):
Mauzer napisał(a):
Ja na Jego miejscu brał bym Superba 2.5Tdi.

ciekawe jak skoro do wyboru jest skoda 1,9 tdi i audi 1,8t :?:

A tak że za tą kasę nie kupiłbym tychże silników ;) bo widziałem co to 2.5tdi.
więc, podzielam zdanie hansa.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2005 13:29:35 
Moderator

hej,
wiec jesli chodzi o moje zdanie - ja wzialbym audi. ale tylko ze wzg. na to, ze nie znosze 1.9TDI - bo to wolne silniki sa!
A Twoj starszy musi zdecydowac w ktorej kategorii argumenty sa dla niego najwazniejsze:
1. Komfort jazdy - Superb jest 100% zwyciezca. duze auto, ktore plynie po drodze.
2. Miejsce i ladownosc - tak samo.
3. osiagi - tutaj skoda wypada bladziutko. jak wiem audi z '04 mialo 163 lub 190 kucy, wiec 130 w ciezkiej budzie to zalosc.
4. Prestiz marki - audi wygrywa - wielu kolegow juz na to zwrocilo Twa uwage. kup audi, bo audi to audi. well, no coz - skoda to moze nie to, ale z drugiej strony zauwaz, ze superb jest juz w sumie marka sama w sobie.
5. bajery - pewnie skoda wypada lepiej - ja jezdzilem 2.5TDI superbem w jasnej skorze i pelnej opcji - piekne auto a swiecilo w srodku jeszcze fajniej niz moje (nawet podswietlenie klamek :-)
wiec ogolnie, jak starszy sie bangla jak emeryt to niech bierze klekota, a jak lubi depnac to do audi nie ma alternatywy.
co do prowadzenia sie nei wypowiadam, bo nie jestem az takim ekpertem. oba maja dobre zawieszenia ;-)
milej decyzji.

a, ten caly lifting to lipa - wnetrza (na ktore najbardziej zwracam uwage) wcale nie przerobili, a na zewnatrz - z tylu jest duzo gorzej (zwlaszcza w avant'cie) a przod jest lepszy - to fakt.
pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2005 01:31:55 
Użytkownik

Powiem tak jesli ma jezdzic tym autem Pan w wieku np mojego taty to zdecydowanie wybralbym Superba. Auto wieksze bardziej komfortowe, nadaje sie w delegacje. A4 to samochód dla mlodego uzytkownika - na pewno jesli chodzi o silnik 1.8T.

Z tych konkretnych modeli wybralbym Skode....

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2005 12:16:57 
Użytkownik

Ja bym wziął Audi, nawet biorąc pod uwagę potrzeby transportowe mojej rodziny. Nie jeździłem Superbem, ale w nim siedziałem(taki w miarę podstawowy bez szczególnego wypasu, ale ESP i klimatronic miał) i wystarczy. Nie jest to jakość Audi i tyle, w końcu jakaś segmentacja rynku musi być i w srodku ją widać. Skoda ma tą zaletę(przynajmniej dla mnie), że się tak bardzo nie rzuca w oczy,ale jak Twój ojciec jeździł A6 to chyba raczej mu na tym nie zależy. Audi ma zdecydowanie lepszy image i prawdopodobnie po paru latach będzie miało większą wartość niż Superb, którego każdy będzie chciał kupić okazyjnie, bo to żaden prestiż tylko trochę większa Octavia, nawet jeśli technicznie ma bliżej do Passata i A6. Z tego co czytałem to Skoda nie odniosła nim sukscesu i rola tego auta jest mniej więcej taka jak francuskich aut klasy wyższej.
Ze względu na właściwości silników twój ojciec musi przemyśleć co mu bardziej odpowiada. Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2005 14:27:44 
Klubowicz

Dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji :D
Superb ma tak na prawdę dwie zalety: przestronność wnętrza i tańszy w utrzymaniu silnik.
Audi natomiast wszystkie pozostałe.

A co do osiągów, to wprawdzie nigdy nie prowadziłem A4 i Superba, ale już kilka razy zdarzyło mi się patrzeć jak Superb 1,9 TDI (chyba 130KM, bo miał literki na czerwono) usiłuje mi odjechać - ale nie dał rady moim konikom z 93 r. na LPG. :peace:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1