No nic, probuj, moze cos zyskasz.
Jak na razie zyskalem ponad 1000 zł , czyli do wypłaty juz 3000 zł , ten dodatkowy 1000 zł to ma byc za 2 chłodnice ( klima +woda) robocizna i napełnienie klimy, czyli coś słabo to wycenili ale dobre i to ale ale do dzis
nie dostłem szczegółowego kosztorysu obejmującego wszystkie czesci
dzwoniłem w tej sprawie i narazie nic, zobaczymy co bedzie. Dodatkowo PZU
liczy wszytko jako cenny netto co jest oczywiscie niezgodnie z prawem znalazłem wyrok sądu w podobnej sprawie i muszą wypłacić brutto nawet jak nie naprawiam auta.Będę pisał odwołanie o zwrot tego vatu. Tu jest link do tamtej sprawy
http://www.rzu.gov.pl/prawo/orzecznictw ... _68_01.htm.
Wczoraj dostłem też ich odpowiedz w sprawie wymiany maski bo policzyli
jako do naprawy zamiast wymiany, oczywiscie negatywna , to jest ich odpowiedz w tej sprawie:
... WYJASNIAMY , IZ ZGODNIE Z ART 363$ 1 ZAKŁAD UBEZPIECZEN ZABOWIĄZANY JEST DO NAPRAWIENIA SZKODY POPRZEZ M. IN PRZYWROCENIA STANU POPRZEDNIEGO USZKODZONEGO MIENIA.ZGODNIEZ TECHNOLOGIĄ NAPRAW POJAZDÓW OPRACOWANĄ W POROZUMIENIU Z PRODUCENTAMI SAMOCHODÓW,NAPRAWIENIE USZKODZONEGO ELEMENTU MOŻE SIĘ ODBYĆ POPRZEZ PRZYWROCENIE STANU POPRZEDNIEGO Z UŻYCIEM DOSTEPNYCH SRODKÓW TECHNICZNYCH LUB WYMINĄ ELEMENTU W PRZYPADKU BRAKU TAKIEJ MOZLIWOSCI .
USZKODZENIA PRZEDMIOTOWEJ POKRYWY SILNIKA SĄ NIEWIELKIE Z WIĄZKU Z CZYM DOSTEPNE METODY UMOŻLIWIAJĄ NAPRAWE I PRZYWROCENIE DO STANU TECHNICZNEGO I WIZUALNEGO Z PRZED KOLIZJI.W PRZYPADKU PODTRZYMANIA ODMIENEGO ZDANIA ZAZNACZAMY
, IZ MOZE PAN SKORZYSTAC Z SIECI NAPRAWCZEJ GWARANTUJĄCEJ WYSOKI STANDART WYKONYWANYCH NAPRAW.
W SWOIM PISMIE POWOŁUJE SIE PAN NA KORZYSCI KTÓRE MÓGŁBY PAN OSIĄGNĄC W PRZYPADKU NIE ZAISTNIENIA KOLIZJI ( SPADEK WARTOSCI AUTA NAPRAWIANEGO )
Z CZYM NIE MOZNA SIĘ ZGODZIĆ PONIEWARZ NAPRAWA ZGODNIE Z TECHNOLOGIĄ PRODUCENTA NIE POWODUJE UTRATY WARTOSCI .
NA PODSTAWIE ART 14 UST.3 USTAWY Z DNIA 22.05.2003 O UBEZPIECZENIACH OBOWIĄZKOWYCH, UBEZPIECZENIOWYM FUNDUSZU GWARANCYJNYM I POLSKIM BIURZE UBEZPIECZYCIELI KOMUNIKACYJNYCH PZU SA ZOBOWIĄZANY JEST POINFORMOWAC O MOZLIWOSCI DOCHODZENIA ROSZCZEN TAKŻE NA DROGE SĄDOWEJ.
W tej sytułacji to chyba tylko droga sądowa zostaje ale mała suma bo może z 700 zł z według ich wiliczen pewnie bedzie , pozostaje sprawa vatu zobacze co
odpowiedzą na moje pismo i rozważe dalsze kroki w sprawie.
Ogólne wrazenie mam takie ze jak ktos jest zupełnie zielony w tych sprawach
to lepiej niech od razu daje auto do dobrego warsztatu a warsztat juz wie jak
rozmawiac z nimi bo to normalni oszusci .W moim przypadku to było nieoplacalne poniwarz miałem wiele z uszkodzonych elementów z rozbiórki innego audi 80.