.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.maja.2025 23:02:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2005 20:38:14 
Klubowicz

Auto: B2 8T
to teraz napisze ja :) - czlowiek, ,tory w tym samym czasie mial prawie takie same samochody - bo w zimie moc sie nie liczy ;-)
mialem 2 x C4 - quattro i oske
roznica w prowadzeniu jest taka,z e jak wjezdzasz przy 100-130 na plame nawianego sniegu w quattro - to sie martwisz, ale nic sie nie dzieje - ZUPELNIE NIC!!!
natomiast wjezdzajac oska pojawiaja sie dziwne mikroruchy nadwozia - wymagajace minimalnej korekty - czyli - mala panika brak reakcji czy nadreakcja moze skonczyc sie zle - w przypadku oski, podczas gdy w quattro wogole nie ma tematu.
to nie jest tylko prosta kwestai utraty przyczepnosci przy ruszaniu i przyspieszaniu -

QUATTRO POMAGA UTRZYMAĆ PRAWIDŁOWY TOR JAZDY NA ŚLISKIEJ NAWIERZCHNI !!!!

PS. don't try this at home

A80 B3 2,3E aut (2004 - 2006)
ACQ B3 2,3 20v (2005 - 2006)
A6Q 4B 2,8 30v tip (2006 - 2010)
A4Q B5 2,8 30v avant tip (2006 - 2010)
A4000 CS Q B2 2,2 (2006->2007)
A Coupe GT 2,2 (1/3)(2006-2011)
A 200 Q 2,2T (2006-2008)
A 80 Q 2,2 (2007-2008)
ACQ B2 2,2 (1/3) (2008-2011)
ACQ B2 1,8T (2008->)
A6Q C6 3.0 TDi (2010-2019)
T5q 2,5 TDi (2015->2017)
RS5 8T (2019->)

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2005 21:47:34 
Użytkownik

Jak tak czytam to ja nie wiem jakie u was byly opady sniegu ale moja oska dziwnym zbiegiem okolicznosci sobie rade dawala w tej zamieci. Jezdzilem poza miastem i przez cale centrum. Szczerze mowiac to po sniegu na wsi jezdzilo sie pewniej, ale na blocie w centrum tez dawalem rade bez jakis ekstremum. Moze i wolalbym miec q ale opowiesci fantastyczne jak to oski blokowaly ruch mozna miedzy bajki wlozyc. Przy tej praktycznie czy masz quattro czy nie logika nie pozwoli Ci jechac szybciej niz reszta i granica przyczepnosci przy hamowaniu. Acz ... niektorzy jak czytam hamowac zamiaru nie maja :peace:

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2005 23:26:35 
Klubowicz

Auto: 210vtq
z calym szacunkiem , ale widac ze nie milaes nigdy quattro :/ jak hamujesz biegami , to i tak jest dzybciej niz w osce :P
mialem q 3 lata, pozniej z musu wsiadlem do osiek roznej masci , a ostatnie 2 dni polatalem nowym zurowozem na nowych oponach :peace: nie chce miec nic innego :<
200tq trzeba bedzie uruchomic ;)

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2005 23:31:18 
Użytkownik

Christo sie pojawil - topic sie rozkreci ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 04:37:50 
Użytkownik

Quattro jest fajne, ale nie myśli za kierowcę, nie rzuca kotwicy przy hamowaniu i nie zastąpi kolców na oponach...
Tam powiedziale, co na ten temat myślę:
http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=26754&start=17

A co do oski, to kiedys Golfem GTi MK1 takie rzeczy w zimie robilem w Karpaczu i okolicach, ze do dzis sie dziwie, jak to przezylem bez najmniejszego incydentu :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 07:48:29 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
NemeretH napisał(a):
I te 130/h bylo optimum jakie moglem jechac bez zwiekszania ryzyka - jezeli nie jechales przede mna/za mna w tym czasie nie bardzo masz podstawe do krytyki.

Troche praw fizyki :)

Wspólczynnik przyczepności przylgowej opon do podloza spada pod wplywem predkosci, wiec im jedziesz szybciej tym mniej przyczepnosci masz pod kolami. Po drugie na suchej nawierzchni ma wartość ok 0,8, na sniegu ok 0,3-0,4, przy malych predkosciach, teraz zwieksz predkosc i zastanow sie ile miales przyczepnosci pod kolami :peace:

Pozdro, obym cie na drodze nie spotkał :D :peace:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 08:45:14 
Użytkownik

jmm napisał(a):

Znam prawa fizyki co chyba ciezko jest Ci to przelknac...
Poza tym czytasz wybiorczo i tlumaczysz sobie wszystko na swoj wasko ukierunkowany sposob - Twoje prawo :) ale i ograniczenie :)

Neme

odjechala Manta 2.0 GSI (Never ever Opel again)

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 09:02:58 
Klubowicz

jmm napisał(a):
NemeretH napisał(a):
Wspólczynnik przyczepności przylgowej opon do podloza spada pod wplywem predkosci, wiec im jedziesz szybciej tym mniej przyczepnosci masz pod kolami. Po drugie na suchej nawierzchni ma wartość ok 0,8, na sniegu ok 0,3-0,4, przy malych predkosciach, teraz zwieksz predkosc i zastanow sie ile miales przyczepnosci pod kolami :peace:

hmmm z całym szacunkiem wyjaśnij dokładnie ten współczynnik znaczy stosunek czego do czego '[]= :?: Pojęcie jazda po śniegu jest też rozległe, np: świeżo napadany śnieg charakteryzuje się bardzo dobra przyczepnością inaczej na ubity i zamarznięty.

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 10:09:07 
Użytkownik

jmm napisał(a):

Wspólczynnik przyczepności przylgowej opon do podloza [...] na suchej nawierzchni ma wartość ok 0,8, na sniegu ok 0,3-0,4
A to dla opon letnich, czy zimowych ? Dla jakiej mieszanki gumy w jakiej temperaturze ? Na jakim rodzaju śniegu i z jaką rzeźbą bieżnika ? Na jakiej suchej nawierzchni ? (szuter, asfalt, beton) i o jakiej chropowatości ? Jaki współczynnik związania nawierzchni przyjąłeś ? itd itp... :) :P :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 10:16:06 
Użytkownik

piotr napisał(a):
Powiem tylko tyle: pierwszy raz od 3 lat wsiadłem zimą w ośkę (moją 80 B2). I jutro nie wiem czy mi się chce jechac do pracy....... chyba pojadę A6'ką quattro bez świateł bo to będzie i tak bezpieczniejsze niż 80'ką (dodam że 80'ka stoi na śniegowych oponach, typowych na śnieg, a nie zwykłych zimówkach). To co się działo dzisiaj wieczorem w Łodzi to po prostu tragedia była dla osiek.....

Ehhhh Piotrze mój imienniku :): Widać, że zasmakowałeś luksusu i gdy przychodzi do prawdziwej jazdy tj. bez tych wszystkich bajerów: quattro, EPS, ABS, ABC, pancerz reaktywny, pola siłowe, napęd warp itp :): :diabel: to już się gubisz :): :peace: Wróć do korzeni! :D:D:D:D:D:D:D :diabel: :peace: Ale i tak nie ma większej frajdy w zimie od jazdy dostawczym Tarpanem (Mega Hiper Klekot 2.5D 6V) z dodatkowymi 200 kilogramami na skrzyni :): quattro nie mogło ruszyć a ja ruszałem :):

Pozdrawiam :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 10:21:05 
Użytkownik

Kordek napisał(a):
Ale i tak nie ma większej frajdy w zimie od jazdy dostawczym Tarpanem (Mega Hiper Klekot 2.5D 6V)
eee tam... "trzeba mieć fantazję i pieniądze... synku" :D ;) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 10:29:46 
Użytkownik

Damos napisał(a):
Kordek napisał(a):
Ale i tak nie ma większej frajdy w zimie od jazdy dostawczym Tarpanem (Mega Hiper Klekot 2.5D 6V)
eee tam... "trzeba mieć fantazję i pieniądze... synku" :D ;) :peace:

Tamten to był benzynowy z silnikem od Fiata :): Widać było, że nawet koła miał niedokręcone bo sie tak rozleciał. Niechby ten dziadek spróbował uderzyć w mojego niebieskiego :): to by stracił ten pikny, tandetny zderzaczek jak i tylną klapę :): Ahh ten mój 5-cio milimetrowy kawał stali z przodu udający zderzak :):

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 11:35:58 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
audik napisał(a):
hmmm z całym szacunkiem wyjaśnij dokładnie ten współczynnik znaczy stosunek czego do czego '[]= Pojęcie jazda po śniegu jest też rozległe, np: świeżo napadany śnieg charakteryzuje się bardzo dobra przyczepnością inaczej na ubity i zamarznięty.

Stosunek siły przyczepności do siły nacisku
Fizyki z lieceum się nie pamieta? :P :peace:

Masz racje dla swiezo napadanego jest to w granicach 0,2-0,4, a dla ubitego 0,2-0,25, ale to i tak nie robi duzej roznicy prz V ponad 100km/h :)
Na lodzie jest 0,1 :)

Damos napisał(a):
A to dla opon letnich, czy zimowych ? Dla jakiej mieszanki gumy w jakiej temperaturze ? Na jakim rodzaju śniegu i z jaką rzeźbą bieżnika ? Na jakiej suchej nawierzchni ? (szuter, asfalt, beton) i o jakiej chropowatości ? Jaki współczynnik związania nawierzchni przyjąłeś ? itd itp...

:D Moze checsz jeszcze wiedzieć dla jakiej firmy, rozmiaru i jakiego modelu opony, i jeszcze wieku eksploatacji :diabel: Są to wartości charakterystyczne dla suchej nawierzchni asfaltowej i nawierzchni pokrytej sniegiem :) A czynników od ktorych zależa te wartości jak sam wiesz jest całe mnóstwo, niektore wplywaja na przyczepnośc minimalnie a nie ktore znacząco, a jak masz taka szeroką więdze to podziel się z innymi, z przyjemnością poczytam :P

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:01:23 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
mialem przyjemnosc :) porownywac moja A200 turbo w osce i S4 quattro barta.w. na "torze" o szer. okolo 30m i dl. okolo 500m. na ubitym i rozjezdzonym sniegu. jakie roznice:

- po pierwsze quattro jest nieporownywalnie lepsze jesli chodzi o rozpedzanie sie na mniej przyczepnej powierzchni

- dla mnie jedna z najlepszych cech w q jest to, ze mozna przyspieszac na łuku bez zrywania przyczepnosci. oczywiscie jak doda sie za duzo gazu to kola zaczna buksowac, ale roznica w porownaniu z oską jest kolosalna.

- przy przesadzonej predkosci wejscia w zakret, q mozna ustawic lekko bokiem i kontrowac kierownicą, wtedy raz, ze tylne kola odpychają się od zewnetrznej zakretu pchajac samochod do wewnetrznej, a przednie wykorzystywac do kierowania,obracania i po czesci tez do ciagniecia samochodu do wewnetrznej. w osce w mniejszym stopniu wystapi w takiej sytuacji ciagniecie do wewnetrznej strony zakretu, bo tyle kola sa bezwladne, przez co wieksze ryzyko wypadniecia.

P.S.jesli gdzies przy duzej predkosci wpadniemy w poslizg to w jednym i drugim przypadku( oska vs q) w poslizgu nie MOZNA uzywac hamulca, bo to powoduje obrocenie samochodu. jesli juz cos takiego sie zdazy to: w osce skrecamy kola na kontre i duzo gazu (ciagniemy samochod przednimi kolami), po czym w miare prostowania samochodu prostujemy kierownice, tylko nie mozna opozniac, bo rzuci w drugą stronę. w q to samo, kontra i duzo gazu, tylko w miare prostowania samochodu i kierownicy, lekko odjac gazu , ale nie tak zeby powodowac hamowanie silnikiem.

Generalnie frajda niesamowita :) a przy tym pozyteczna, bo mozna sie "oswoić" z nietypowymi sytuacjami.

Jak dla mnie naped q bije na glowe naped przedni. moze na autostradzie i suchej nawierzchni nie ma to znaczenia, ale w kazdym innym przypadku jest duza roznica. Nastepny moj furgon bedzie mial taki naped.

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:19:16 
Klubowicz

Lukasiki....kiedy oska jest podsterowna (chyba tak, zawsze mi sie to myli) i lecisz prosto zamiast wchodzic z zakret, to nic Ci nie da dawanie w gaz...a nawet pogorszy Twoja beznadziejna sytuacje wowczas...lepiej odpuscic gaz, a nawet przychamowac zeby masa wozu poszla na przednia os i docisnela gumy do podloza, a dopiero potem dodac nieco gazu bez buksowania lub zabuksowac i odpuscic - wtedy jest szansa, ze pociagnie. Mozna tez zapiac lape i poczekac az tyl wysunie sie za przod i wtedy palnik :)
Takie mam wrazenia z jazdy skodexem, ale moze w innych autach jest inaczej :-)
W quattro poprostu dajesz w gaz i sie powinno wyrownac, lepiej tez czuc ten moment dociazania przedniej osi i przejscie w poslizg w druga strone.
Mam pytanie...jak Waszym zdaniem latwiej kontrolowac auto na sliskiej nawierzchni - wysokie obroty, czy niskie na wyzszym biegu ??

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:25:53 
Klubowicz

Auto: 210vtq
zuru napisał(a):
Mam pytanie...jak Waszym zdaniem latwiej kontrolowac auto na sliskiej nawierzchni - wysokie obroty, czy niskie na wyzszym biegu ??

W twoim aucue to raczej wysokie obroty, dolem to za duzo tam nie zrobisz ;)

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:26:36 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Zuru masz rację. tak się ośka zachowuje i tak się jeździ ośką. Co do quattro - to prawda - więcej gazu i powinna wyrównać - ze wskazaniem na POWINNA - z prostej przyczyny, że zanim torsen przerzuci moment na tył mija minimum sekunda od wduszenia gazu do max - i przez tą sekundę zachowuje się jak ośka - wywala przód , a dopiero potem skręca, dużo mocniej. powoduje to dużo większy łuk w zakręcie i z tego m.in. biorą się poobijane tylne felgi, bo quattro trzeba składać do zakrętu nieco wcześniej niż ośkę. Ile - to tylko praktyka i nawierzchnia :)
*można temu zapobiec, strzelając ze sprzęgła na wejściu w zakręt.

- opisywana sytuacja najbardziej jest widoczna na śniegu .

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:29:28 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
zuru napisał(a):
Lukasiki....kiedy oska jest podsterowna (chyba tak, zawsze mi sie to myli) i lecisz prosto zamiast wchodzic z zakret, to nic Ci nie da dawanie w gaz...a nawet pogorszy Twoja beznadziejna sytuacje wowczas...lepiej odpuscic gaz, a nawet przychamowac zeby masa wozu poszla na przednia os i docisnela gumy do podloza, a dopiero potem dodac nieco gazu bez buksowania lub zabuksowac i odpuscic - wtedy jest szansa, ze pociagnie. Mozna tez zapiac lape i poczekac az tyl wysunie sie za przod i wtedy palnik :)
W quattro poprostu dajesz w gaz i sie powinno wyrownac, lepiej tez czuc ten moment dociazania przedniej osi i przejscie w poslizg w druga strone.

oska jest zazwyczaj podsterowna tu sie zgodze. ja napisalem jak wyciagnac, gdy zarzuci tył, bo tak tez sie zdaza, przy pewnej kombinacji > np przy wymijaniu jakiejs przeszkody, skrecamy raz w jedna, a potem w drugą niezbyt płynnie i jednoczesnie przychamowując podczas manewru...

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:35:48 
Klubowicz

zuru napisał(a):

Moje skromne zdanie odnoście dodawania gazu/hamowania na zakręcie w "ośce": zależy od sytuacji, prędkości, przyczepności i ustawienia samochodu przed zakrętem.
Krótkie "kopnięcie" hamulca ma sens, żeby dociążyć przód, jeśli nie ustawiłeś samochodu przed zakrętem i przód chce jechać dalej prosto... Wtedy chwilowe (naprawdę chwilowe) dociążenie przodu pomoże ustawić samochód w kierunku zakrętu. Ale przy naprawdę kiepskiej przyczepności nie wyjedziesz tak z zakrętu, tylko zaczniesz się kręcić.
Jeśli tył ucieka na zewnątrz, to tylko lekka kontra i gaz (dobrze mieć odpowiednio niski bieg...). Można przejechać zakret naprawdę pięknym uślizgiem, zachowując pełną kontrolę.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2005 12:41:43 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
no, takie ass-draging :D

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1