Powiedz mi Zuru czy jest mozliwosc pisania do katalogow przez uzytkownika nobody?? Bo zrobielm skrypcik ktory wybierajac katalog zrodlowy i docelowy tworzy do niego linka. Ja musialem dopisac prawa zapisu w tych katalogoach dla "otcher". Tylko pytanie czy masz zainstalowanego apacha i php? bo skrypt musi byc na tym samym serverze bo odpala komendy systemowe i dzieki temu mozna zrobic wiele rzeczy.
A moze ktos ma inny sposob na zrobienia linkow z zewnatrz?
Dobra a teraz krotki opis po co to wszystko.
A wiec wyobrazmy sobie ze mamy uzytkownika UFO
On ma katalog domowy /home/ufo - chyba tak jest jak nie to podobnie.
Ufo tworzy sobie katalog "Majowka_Poznan_2004".
W tym katalogu (Majowka_poznan_2004) tworzy sobie katalogi "Zdjecia" oraz "Filmy".
Laduje zdjecia do zdjec a filmy do filmow.
Czyli zdjecia sa w katalogu "/home/ufo/Majowka_Poznan_2004/Zdjecia"
a filmy w katalogu "/home/ufo/Majowka_Poznan_2004/Filmy"
Powiedzmy ze Zuru utworzyl wczesniej katalog "/home/ftp/Zloty"
Teraz tworzy katalog "Majowka_Poznan_2004"
Czyli kazdy jak wejdzie na ftpa zobaczy katalog "Zloty" a w nim katalog "Majowka_Poznan_2004" ale pusty.
Teraz Ufo odpala skrypt i podaje: (sa trzy okienaka)
Nazwa:Filmy_Ufo
Miejsce docelowe: /home/ufo/Majowka_Poznan_2004/Filmy
Miejsce zrodlowe: /home/ftp/Zloty/Majowka_Poznan_2004
Naciska Wykonaj
Teraz jak ktos wejdzie na ftpa to zobaczy katalog "Zloty", a w nim katalog "Majowka_Poznan_2004". Teraz okazuje sie ze jest katalog "Filmy_Ufo" ktory tak naprawde nie istnieje a jest dowiazaniem symblicznym do katalogu UFO. Wiec jak klikniemy na niego znajdziemy sie w katalogu z filmami Ufa.
Teraz robia tak inni i w katalogu "Zloty/Majowka_Poznan_2004" mamy odnosniki do zdjec i filmow naszych kolegow ktore defakto sa w ich katalogach.
Inaczej sam Zuru musail by robic linki komenda.
Ale jak bedzie, to i tak zobaczymy, bo jak burdel Wam nie przeszkadza to coz.
Aha. No i mozna to rozbic jeszcze na "Filmy" i "Zdjecia", a nie jak to podalem zdjecia i filmy razem chociaz i tak w nazwie maja czy sa to filmy czy zdjecia.
Zaponujce jakies rozwiazania. Moje jest jednym z wielu tymbardziej ze sa nikle szanse na jego powodzenie ze wzgledu na oprogramowanie servera i prawa dostepu.