sebolec napisał(a):
Myślę, że mylimy przyczynę ze skutkami. Rzeczywiście bywa tak, że na forum pojawiają się chaotyczne posty zawierające zdawkową treść i nie pasujące do reguł tutaj panujących. Wtedy robi się bałagan. Nie widzę jednak związku pomiędzy tym faktem i napisaniem, bądź nie napisaniem posta w dziale Newbie, którego istnieniu zawsze byłem przeciwny, i który uznaję za twór sztuczny i wydumany.
Rzeczą najważniejszą jest utrzymanie wysokiego poziomu merytorycznego forum w kategoriach technicznych oraz wysokich standardów zachowania promowanych na luźniejszych forach. Od tego mamy zaś Regulamin oraz Moderatorów, którzy choć często opluwani, to jednak wykonują tutaj kawał dobrej roboty. Natomiast nic do tego nie ma grzecznościowa forma "Dzień dobry jestem Robert ze Smolca", która może się w newbie pojawić lub nie, a dla mnie to i tak nie będzie miało najmniejszego znaczenia.
Podnosząc jeszcze raz kwestię witania się na forum myślę, że Baskecior ma dużo racji w tym, że warto pilnować własnych reguł i sposobu w jaki życzylibyśmy sobie, aby nasze forum było obsługiwane. Uważam jednak, że nie można stawiać w kategorii wypaczenia tego, czy ktoś napisze przywitanie w Newbie czy tego nie zrobi.
Jesteśmy bardzo różni, mówię tu o nas, użytkownikach forum. To nie jest zamknięta grupa doktorantów nauk ścisłych czy magistrów filozofii. Pamiętajmy, że nie możemy wymagać od innych, aby zachowywali się dokładnie tak jak tego oczekujemy. Możemy za to, a wręcz jesteśmy do tego zobligowani jako dobrze zorganizowana grupa ludzi, aby stanowczo żądać respektowania podstawowych zasad kultury i reguł współżycia w społeczeństwie.
Uważam więc, że powinniśmy (za sprawą Moderatorów) stanowczo egzekwować zdroworozsądkowe zasady dobrego zachowania i zdecydowanie tępić chamstwo, prostactwo i zbędne bicie piany nie na temat. Natomiast dajmy już może spokój temu nieszczęsnemu Newbie. Jeśli ludzie będą czytać Regulamin i będą zaczynać przygodę z forum od Newbie to bardzo dobrze. Jeśli ktoś o tym zapomni, a mimo to będzie wartościowym merytorycznie i społecznie użytkownikiem, to proszę bardzo, przymknijmy oko na jego pominięcie. Jeśli natomiast oprócz Newbie złamie kolejne reguły forum, a przy tym będzie się zachowywał w sposób ordynarny, to będziemy mieli jeszcze jeden złamany punkt regulaminu w zanadrzu, aby takiego delikwenta pogrążyć i dać mu bana.
Święta prawda, sebolec napisał wszystko co myślę i ja, dodam jedynie, że wymagane jest przywitanie w dziale newbie do którego praktycznie nikt nie zagląda. Do prawdy myślę, że wartościowszą formą przywitania było by, po prostu napisanie w swoim pierwszym poście coś w stylu "witajcie nazywam sie xxxx jestem z yyyy pozdrawiam wszystkich" i dalej treść posta. Nie koniecznie musi być to post z prośbą o pomoc, ale na przykład ktoś nowo zarejestrowany odpisuje na prośbę innego użytkownika i akurat ma coś wartościowego do dodania. Z pewnością takie przywitanie zobaczy więcej osób niż w newbie.
A teraz pytanie do osób dla których newbie jest niezbędne i obowiązkowe. Jak widzicie osobę której pierwszy post w stylu "potrzebuje pomocy" to odsyłacie go do newbie bo to jego pierwszy post i powinno to być przywitanie w newbie, czy odsyłacie go do newbie bo się nie przywitał ? Może się wydawać, że bardzo podobna sprawa, ale jednak istnieje kolosalna różnica.
Dodam, że w dziale newbie obecnie są 84 strony z postami po 50 wątków na stronę co daje 4200 użytkowników którzy się oficjalnie przywitali. Zarejestrowanych userów forum posiada 18338. Po prostych obliczeniach wychodzi, że przywitało się mniej niż 1/4 userów dokładnie 22.9%. Nie wiem ile przywitań jest w archiwum bo tam wszystkie posty są zrzucone razem, ale przyznać się kto się nigdy nie przywitał w newbie i teraz odsyła do tego działu innych ?