.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.gru.2024 20:40:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Czy zuru przesadza ?
Tak, czepia sie, nie ma racji 16%  16%  [ 13 ]
Nie, ma troche racji 73%  73%  [ 58 ]
Nie mam zdania, jestem newbie 10%  10%  [ 8 ]
Liczba głosów : 79
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 14:10:06 
Użytkownik

Vanilla I napisał(a):
sadki napisał(a):
Nie wiem jak jest do tej pory, ale czasem wartałoby zmodyfikować tytuł wątku - to też bym modowi zostawił.

w tedy modowie nic innego by nie robili tylko tytułu zmieniali
a jakiś geniusz jak by nie mógł znaleźć swojego posta to by kolejny zakładał ?

Moze wystarczylo by wyslac PW do autora wątku z upomnieniem. Tak jak juz wczesniej gdzies proponowalem w dziale TECHNICZNE mozna wprowadzic nazywanie wątków po przez dopisanie na poczatku [model auta], np [A4], wtedy nie bylo by watpliowsci przynajmniej co do modelu. Jezeli chcecie zobaczyc jak taki system dosyc sprawnie dziala zapraszam na http://www.matrax.net/forum/forumdisplay.php?f=49. Lub juz mniej sprawnie w dziale sprzedam kupie http://forum.vwgolf.pl/. Wiem ze na matraxie wątki ze złym tematem były usuwane, alby była im zmieniana nazwa, sami forumowicze nie odpowiadali na tego typu wątki, abo sami zwracali uwage autorowi. Teraz jak widac jest juz duzy poządek.
Moja propozycja jest taka, aby takze forumowicze dołaczyli do tego aby trzymać pożadek na forum i zwracali uwage autorowi postu na niepoprawny temat, ewentualnie po braku reakcji nie pisali nic w takim wątku.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 15:18:20 
Użytkownik

Z tym nazywaniem tematów, obejmującym model auta nie było by źle, gdyby nie to, że wtedy min. rozdzielczością byłoby 1600/1200 żeby wyświetlić najpierw na pół długości tytułu model, a potem jeszcze ideę tematu , z komórkami może nie ma problemu, model, i tyle, ale z autami sam wiesz jak jest. Sama obecność klimy lub nie, zmienia dużo . Wg mnie co do modelu auta, należałoby wprowadzić OBOWIĄZEK!!! szczegółowego wprowadzenia danych nt. auta w stopce/profilu, a jeśli ktoś ma ich więcej, wtedy w samej treści pisze o które chodzi. Sam nawet się kiedyś pośliznąłem, jak gość pisał o wahaczu, a ja z racji tegpo, że jako pierwsze miał wymienione b4, potem c3, uznałem że chodzi o wahacz z b4, a potem z wielkimi pretensjami napisał, że chodzi o c3, nie umieszczając tego w poście. Wg mnie opis na stopce musiałby być obowiązkowy. Wtedy uniknęlibyśmy 15% postów prowadzących do ustalenia modelu i wypasu auta.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 18:22:41 
Użytkownik

Vanderlei masz racje przydał by sie przynajmiej podział na modele, bo sam mam czasami jakiś problem i wertuje tematy czasami do 2 godz. żeby coś znaleźć. A co do opierda..... to faktycznie dla nowych (tak jak ja) nie jest źle z drugiej strony to jest forum i każdy pisze co myśli, oczywiście z umiarem. Sam zauważyłem że niekturzy powtarzają tematy tak bardzo popularne, że wystarczyło by poświecić 5 min. i dany delikwent odp. by miał gotowom. :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 20:07:38 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Zuru, masz troszke racji, to co sie dzieje na forum zwlaszcza technicznym samego mnie przyprawia o mdlosci. Tematy w stylu "help" lub "cos padło ale nie wiem jakie mam auto ... " powoduja ze niektorych postow po prostu nie klikam. Tutaj wspolczuje modom i osobiscie wywalalbym takie posty od razu do kosza ... niestety netykieta nie wszystkim jest znana i wspolnie musimy nad tym popracowac.
Inna rzecza jest poziom kultury niektorych uzytkownikow forum ... pozostawiam to bez komentarza ...

Osobiscie uwazam ze przy takim natloku nowych postow juz dawno powinnismy utworzyc kilka podforow na forum technicznym, a moje propozycje to:
- forum techniczne ogolne
- jakie auto/jaki silnik? (dla tych co chca kupic OOOO ale nie wiedza jakie)
- silniki diesla (TD,TDI i inne, czyli co nam klepie pod maską)
- silniki benzynowe (zwykle i turbo)
- silniki z zasilaniem LPG (dzien powszedni z Amiką pod machą)

Dlaczego tak? Po pierwsze osoba piszaca post od razu zostaje skierowana w miejsce gdzie moze znalezc interesujace ja tematy i niw musi wyszukiwac sposrod calych stosow pomieszanych bez ladu i skladu postow.
Po drugie moderator ma ulatwione zadanie - posty pogrupowane i nie trzeba sleczec godzinami i kombinowac czy dany temat sie powtorzyl czy nie.
Po trzecie - najwazniejsze - kazde z tych podforow powinno miec moderatorow ktorzy sa mocni w konkretnej dziedzinie, poniewaz wiadomo od dawna ze specjalisci w waskich dziedzinach sa najlepsi i i ich rad/pracy najwiecej wynika.

Oczywiscie mozecie miec inne propozycje ale moje wzoruje na innym forum motoryzacyjnym gdzie wprowadzono taki podzial i wszystko dziala pieknie.
Przepraszam ze tak wcialem sie w watek Zuru, ale chyba mi wybaczy.

Dzieki za uwage.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 20:20:46 
Klubowicz

Brzmi rozsądnie.
Dodałbym jeszcze zawieszenie - też można wyodrębnić.
Karoserię/wnętrze? sam nie wiem

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 21:50:40 
Klubowicz

sadki napisał(a):
Brzmi rozsądnie.
Karoserię/wnętrze? sam nie wiem

Taki podział ułatwi wyszukiwanie takim co przyszli rozwiązać problem i zaraz sobie pójdą w siną dalal,ale utrudni codzienne przeglądanie forum stałym klubowiczom ..... a to chyba klubowiczom powinno być łatwiej?

Może wyodrębnienie wątka o silnikach z podziałem na diesel i benzynę i pytania o konkretny model typu "co sądzicie o....".... ale jakoś strasznie nie jestem przekonany...

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 22:06:14 
Klubowicz

Nie masz racji, Piotrze. Forum najbardziej potrzebne jest wtedy, gdy faktycznie potrzebujesz szybko dotrzeć do jakiejś informacji. Jeśli będzie to sensownie podzielone - błyskawicznie się to uda.
Przeglądanie dla przyjemności może zająć nieco więcej czasu, ale nikt wtedy nie siedzi na haczykach wędkarskich.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 22:18:20 
Klubowicz

sadki napisał(a):
Nie masz racji, Piotrze. Forum najbardziej potrzebne jest wtedy, gdy faktycznie potrzebujesz szybko dotrzeć do jakiejś informacji. Jeśli będzie to sensownie podzielone - błyskawicznie się to uda.
Przeglądanie dla przyjemności może zająć nieco więcej czasu, ale nikt wtedy nie siedzi na haczykach wędkarskich.

No i wdzisz ja się z Tobą nie zgodzę - stali klubowicze w 99% przypadków przeglądają forum codziennie dla przyjemności i sa na nim od lat, a szybkiego i natychmiastowego rozwiązania oczekują głównie ludzie którzy wpadają tu jak po ogień, często zapominając się przywitać, przedstawić i przeczytać regulamin forum, FAQ i użyć przycisku szukaj. I często po 5 postach znikają stąd.... Więc jeżeli dla nich mam utrudniać sobie życie na forum to nie przekonasz mnie....

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 22:25:09 
Użytkownik

Lokalizacja: Gorace klimaty :) Wiek: zawsze 18-tka i trochę więcej ;)
piotr napisał(a):
sadki napisał(a):

No i wdzisz ja się z Tobą nie zgodzę - stali klubowicze w 99% przypadków przeglądają forum codziennie dla przyjemności i sa na nim od lat, a szybkiego i natychmiastowego rozwiązania oczekują głównie ludzie którzy wpadają tu jak po ogień, często zapominając się przywitać, przedstawić i przeczytać regulamin forum, FAQ i użyć przycisku szukaj. I często po 5 postach znikają stąd.... Więc jeżeli dla nich mam utrudniać sobie życie na forum to nie przekonasz mnie....

Jak najbardziej się z Piotrem zgodze....przegladam bardzo duzo forum dla czystej przyjemnosci a jezeli naprawde czegos szukam to i tak znajde g:)

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2005 22:31:26 
Klubowicz

W tym też trochę racji. Skutkiem ubocznym pozostawienia tak jak jest będą nadal te powtarzające się wątki - chyba że wyplenimy tą zarazę.

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 02:12:01 
Użytkownik

Vanderlei napisał(a):
Z tym nazywaniem tematów, obejmującym model auta nie było by źle, gdyby nie to, że wtedy min. rozdzielczością byłoby 1600/1200 żeby wyświetlić najpierw na pół długości tytułu model, a potem jeszcze ideę tematu ....

W zasadzie jezeli chodzi o audi to oznaczenie modelu miesci sie w 2 znakach, nikt nie musi pisac odrazu jaki ma silnik i wyposazenie jezeli np. pyta sie o cos nie zwiazanego ztym, a jezeli ktos napisze np temat " [c4] nie dziala klima", to wiadomo ze ma w samochodzie ta klime, a reszta czyli jaki ma silnik wyposazenie itd jest nieistotne. Myle ze nie ma tematu wątku, który taka systematyka nie mozna opisać w kilku slowach i zawrzec w nim wszystkiech niezbebnych informacji.

baskecior napisał(a):
...
Osobiscie uwazam ze przy takim natloku nowych postow juz dawno powinnismy utworzyc kilka podforow na forum technicznym, a moje propozycje to:
....
Dzieki za uwage.

Zadna systematy w przypadku samochodw nie jest dobra, mozna podzielic np na klasy czyli a4+b4 , c3+c4+a6, modele S , i np oldtimer,else, ale zawsze znajdzie sie ktos komu bedzie odpowiadal inna systematyka np podział zwiazany z silnikami, ktore wystepuja w kilku modelach np silnik 2.8 miesicił by juz sie w dziale a4+b4 i w dziale c3+c4.. Dlatego jakikolwiek podział moim zdaniem bedzie zawsze w jakis sposob niedobry. Natłok postów nie jest az taki duzy, a przy dobrej systematyce nazw tematów mozna to latwo ogarnac i ominąć bardzo duzo nie interesujacych nas wątków bez otwierania ich.

PS ja oczywiscie niczego nikomu nie narzucam, staram sie być tylko obiektywny.

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 10:54:39 
Klubowicz

baskecior napisał(a):

sadki napisał(a):

-elektryka
-ukł.chłodzenia

zmieniłbym przycisk "forum FAQ" jest mało intuicyjny

dodałbym słownik ortograficzny - szukaczka nie domysli sie ze chamulec=hamulec
nie mówie o treści topicu chociaz tytuł zeby był poprawnie napisany bo nie sądze ze wszyscy przed wysłaniem pytania czytaja to co napisali

w tytule topicu prosiłbym o podawanie modelu oooo np [b4] ............
i wszystko jasne chyba ze jest w podpisie

w moim odczucie rok temu było o wiele łatwiej znależć informacje niz teraz
jak forum audi to porzadek jakis musi byc - wiem to dodatkowa robota dla osób prowadzacych forum ale jesli potrzebuje sie jakiejs konstruktywnej odpowiedzi to sam czasami zastanawiałem sie czy zadac pytanie czy szukać
nie wiem jak to w tej chwili egzystuje ale pozwoliłbym modom na wysyłanie na pm co dany delikwent robi nie tak - w moim przypadku to poskutkowało
-> UFOtm, baskecior :peace:
to tyle
pzdr

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 14:45:54 
Użytkownik

baskecior napisał(a):
(...)
(...)

Doskonały pomysł ułatwiający wszystkim laikom (i tym wpadającym na forum, jak po ogień, jeden jedyny raz) szybsze dokopanie się do informacji.
Stałym bywalcom nie powinno utrudniać to śledzenia bieżących tematów - wystarczy korzystać z funkcji "Zobacz posty od ostatniej wizyty".
A osoby leniwe i tak zapytają...

Poza tym, przy okazji sprzątania (tzn. przydzielania postów do poszczególnych Podforów) można by część z nich wyrzucić. Oczywiścię tą część, która nic nowego nie wnosi, a jedynie blokuje pamięć na serwerze i zniechęca do korzystania z szukaczki.
Zdaje sobie sprawę, ze jest to mrówcza robota, ale bez niej za jakiś czas może się okazać, że przy każdorazowym użyciu szukaczki wypluwane jest kilkanaście stron postów, z czego 80% nic nie wnosi do sprawy. A to zniechęca.

Idea słów kluczowych w temacie też jest warta zachodu - znakomicie to się sprawdza w przypadku szukania informacji naukowych.
Ale żeby to miało sens, to chyba najlepiej, gdyby moderatorzy na bieżąco korygowali tematy wg ustalonego klucza. Wtedy napewno będzie porządek :)

Na koniec chciałbym pochylić czoła i serdecznie pozdrowić dzielnych moderatorów, którzy dwoją się i troją zapewniając odpowiedni poziom forum (szczególnie poziom kultury uczestników dyskusji :) ) i porządek.
A, że jest dobrze, to świadczy o tym zarówno aktywność starych, jak i zainteresownie nowych członków.

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 15:02:44 
Klubowicz

Idea slow kluczowych jest super, ale ma jedna wade. Ludzie nie znajacy sie na autach nie beda nigdy w stanie precyzyjnie okreslic tematu. Poprostu ktos wyszukujacy podobny temat bedzie mial zupelnie inny tok rozumowania i wpisze inne slowa, nic nie znajdzie :(
Chodzi o to, ze jezyk polski jest bogaty na tyle, ze kazdy temat mozna sformuowac na kilka sposobow :( Dlatego moim zdaniem jesli nie podamy na tacy (np. w formie drop down menu) gotowego formatu tematu (oczywiscie zostawiajac pole na wpisanie dowolnego tekstu) to nigdy sie szukajacy nie zrozumieja z otwierajacymi watki :))

Dlatego wlasnie proponowalem tak hardcorowe rozwiazanie - czyli przebudowa wyszukiwarki i formularza w php, ktorym poslugujemy sie przy otwieraniu tematow. Wymaga to tez lekkiej modyfikacji bazki :)

Baskecior...co Ty pitolisz...moim zdaniem to co napisales jest cenne nie wiem czemu uwazasz, ze sie wciales..... :) Trzeba znalezc konstruktywne rozwiazanie problemu bo ludzi na forum przybywa a informacje ktore sie tutaj znajduja sa naprawde cenne i warto by bylo zapewnic do nich nalezyty dostep :)

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2005 15:16:01 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Dlatego moim zdaniem jesli nie podamy na tacy (np. w formie drop down menu) gotowego formatu tematu (oczywiscie zostawiajac pole na wpisanie dowolnego tekstu) to nigdy sie szukajacy nie zrozumieja z otwierajacymi watki :))

juz od dawna mi sie marzy mod pozwalający na katalogowanie tematów
na podstawie kilku kluczy... a być może taki jest już?

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 00:35:49 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Wiolka napisał(a):
Jak najbardziej się z Piotrem zgodze....przegladam bardzo duzo forum dla czystej przyjemnosci a jezeli naprawde czegos szukam to i tak znajde g:)

Wiolu i Piotrze, pomimo ogromnej sympatii do Was, niestety widze ze magia klubowa (ktora i mnie owladnela) przyslania Wam oczodołki na powazny problem pt porzadek na forum, szybkosc dostepu do informacji i ulatwienie pracy modom i osobom technicznie angazujacym sie w udzielanie pomocy. ;-)
Wiem, ze to forom dostarcza Wam wielu miłych wrażeń, ale niestety - nie taka jest idea dzialania np forów technicznych. W takich miejscach MUSI byc wyraźny podział na tematy najczesciej poruszane, czyli na podstawie moich obserwacji: problemy z gazem, wybor instalki, problemu w traktorami, co kupic, jaki model, co lac i gdzie ... nie widzicie tego ?
Co innego na forum ogolnym, spotowym (bo na ogloszeniach jest cacy, tak jak byc powinno), tutaj tematy moga byc luźno porozrzucane, bo sa to zazwyczaj ciekawostki lub luźne rozmowy.
To ze my (starsi klubowicze) przyzwyczajeni jestesmy do teraźniejszego porzadku (czytaj nieporzadku), nie oznacza to ze taki uklad ulatwia zlalezienie czegokolwiek w nawale postow nowym uzytkownikom, ale rowniez starszym, ktorzy chca sobie cos odkopac a musza sleczyc przez wiele chwil zanim cos wyłowią.
Przyznam szczerze, gdy szukalem na samym poczatku topicow o TDI to mnie szlag trafial, podczas gdy na innym forum,na ktorym siedze od lat (autocentrum, gdzie piastuje m in forum audi :) ) wchodze sobie po prostu na forum "silniki diesla" i od razu trafiam do skarbnicy wiedzy, gdzie co czwartu post traktuje o TDI, a znalezienie czegokolwiek to przewinięcie góra 4 stron.
Na koniec dodam że wydaje mi sie ze powinniscmy isc z tzw postepem, a przyzwyczajenia odstawic na bok w sytuacji, gdy trzeba cos ulepszyc i ulatwic ludziom rozsadne i blyskawiczne korzystanie z dobrodziejst bazy wiedzy.
Posluze sie tylko analogią, którą od lat opowiadam moim potencjalnym klientom , dotyczy to mojej branzy, taki fragment rozmowy:

"Klient: panie po ch.. mnie ta technika, kiedys mialem magnetowid to i nagranie zlalazlem
Ja: ale kupujac rejestrator cyfrowy dotrze Pan do nagrania nie w pół dnia , ale w kilka/kilkanascie minut ( i jeszcze pare innych ciekawych rzeczy... :D )
Kient: ale bede musial wszystko zmienic
Ja: nie , Panie Janie kochany, tylko 2 pudla zamienic na jedno nowe
Klient: Panie, ale ja sie juz przyzwyczailem, tera bede musial uczyc siebie i moja babe od nowa ...
Ja: dobrze , nauka zajmie tylko pare godzin, ale w perspektywie oszczedza Pan czas, a czas to pieniadz, poza tym wiecej czasu dla klienta i dla zony ... :D :P
Klient: skoro dla zony i dla klienta to biere ... :) "

Mysle ze powinnismy jeszcze raz to wszystko przemyslec, bo jest forum techniczne ma istniec nadal w takim stanie, to imho przypomina worek gdzie bez ladu i skladu lezy mnostwo ciekawych rzeczy, a szukanie czegokolwiek dostepne jest tylko dla mocno wytrwalych, malo nerwowych i z szybkim łaczem.

Przemyslcie to jeszcze raz. :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 00:53:48 
Użytkownik

tylko nie biezecie jednego pod uwage:
Szukarka phpBB jest glupia i nic sie na to nie poradzi :)
A podzial musi byc fakt - za duzo watkow powstaje

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 08:42:45 
Klubowicz

Mhmm...chyba trzeba bedzie podyskutowac na ten temat na zlocie przy piwku i mam nadzieje, ze cos ustalimy :))

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 09:31:28 
Klubowicz

baskecior napisał(a):
...... Mysle ze powinnismy jeszcze raz to wszystko przemyslec, bo jest forum techniczne ma istniec nadal w takim stanie, to imho przypomina worek gdzie bez ladu i skladu lezy mnostwo ciekawych rzeczy, a szukanie czegokolwiek dostepne jest tylko dla mocno wytrwalych, malo nerwowych i z szybkim łaczem.

Przemyslcie to jeszcze raz. :)

Absolutnie Tak. Wydaje mi sie, ze jest jeszcze jedna istotna sprawa. Mianowicie "Nazywanie tematow po imieniu". Naprawde warto poswiecic chwile pomyslunku nad tym jak zatytulujemy topik. I to nie jedynie ze wzgledow "..bo cos trzeba napisac".
Z autopsji moge powiedziec, ze gdy przegladajac forum natrafiam na topiki z lakonicznymi tyulami, to az sie odechciewa zerkac do tresci. Nawet gdy urzywam sercza pojawiaja sie tytuly topikow bez sensu i tak naprawde nie wiadomo czy jest tam "istota sprawy" czy jedynie fraza.

Tak wiec basket, masz racje, ze przegladanie forum wymaga coraz wiecej cierpliwosci. :peace:

pozdrawiam
Andrzej

Audi Q8 e-tron 55 s-line

..member of room 119

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2005 15:21:03 
Klubowicz

Uważam że co niektórzy piszą tylko poto aby coś napisać znajdując mało istotne błędy aby się na gościu przejechać i nabić postów a nie potrafią nic konkretnego pomc . Przykładów tego jest mnustwo jak ktoś sledzi na bierząco tematy to napewno spotkał się z tym .
Co do rozbicia na poszczegulne działy to można by zrobić na modele samochodów ale raczej lepiej by było podzielić na działy tematyczne jak Elektronka .chłodzenie .napęd. silnki .nadwozie , LPG , itd. bo będa zaglądać tam wszyscy i jeden drugiemu coś pomoże bo teraz ma taki silnki a kiedyś miał inny czy model.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1