Wiolka napisał(a):
Jak najbardziej się z Piotrem zgodze....przegladam bardzo duzo forum dla czystej przyjemnosci a jezeli naprawde czegos szukam to i tak znajde
Wiolu i Piotrze, pomimo ogromnej sympatii do Was, niestety widze ze magia klubowa (ktora i mnie owladnela) przyslania Wam oczodołki na powazny problem pt porzadek na forum, szybkosc dostepu do informacji i ulatwienie pracy modom i osobom technicznie angazujacym sie w udzielanie pomocy.
Wiem, ze to forom dostarcza Wam wielu miłych wrażeń, ale niestety - nie taka jest idea dzialania np forów technicznych. W takich miejscach MUSI byc wyraźny podział na tematy najczesciej poruszane, czyli na podstawie moich obserwacji: problemy z gazem, wybor instalki, problemu w traktorami, co kupic, jaki model, co lac i gdzie ... nie widzicie tego ?
Co innego na forum ogolnym, spotowym (bo na ogloszeniach jest cacy, tak jak byc powinno), tutaj tematy moga byc luźno porozrzucane, bo sa to zazwyczaj ciekawostki lub luźne rozmowy.
To ze my (starsi klubowicze) przyzwyczajeni jestesmy do teraźniejszego porzadku (czytaj nieporzadku), nie oznacza to ze taki uklad ulatwia zlalezienie czegokolwiek w nawale postow nowym uzytkownikom, ale rowniez starszym, ktorzy chca sobie cos odkopac a musza sleczyc przez wiele chwil zanim cos wyłowią.
Przyznam szczerze, gdy szukalem na samym poczatku topicow o TDI to mnie szlag trafial, podczas gdy na innym forum,na ktorym siedze od lat (autocentrum, gdzie piastuje m in forum audi
) wchodze sobie po prostu na forum "silniki diesla" i od razu trafiam do skarbnicy wiedzy, gdzie co czwartu post traktuje o TDI, a znalezienie czegokolwiek to przewinięcie góra 4 stron.
Na koniec dodam że wydaje mi sie ze powinniscmy isc z tzw postepem, a przyzwyczajenia odstawic na bok w sytuacji, gdy trzeba cos ulepszyc i ulatwic ludziom rozsadne i blyskawiczne korzystanie z dobrodziejst bazy wiedzy.
Posluze sie tylko analogią, którą od lat opowiadam moim potencjalnym klientom , dotyczy to mojej branzy, taki fragment rozmowy:
"Klient: panie po ch.. mnie ta technika, kiedys mialem magnetowid to i nagranie zlalazlem
Ja: ale kupujac rejestrator cyfrowy dotrze Pan do nagrania nie w pół dnia , ale w kilka/kilkanascie minut ( i jeszcze pare innych ciekawych rzeczy...
)
Kient: ale bede musial wszystko zmienic
Ja: nie , Panie Janie kochany, tylko 2 pudla zamienic na jedno nowe
Klient: Panie, ale ja sie juz przyzwyczailem, tera bede musial uczyc siebie i moja babe od nowa ...
Ja: dobrze , nauka zajmie tylko pare godzin, ale w perspektywie oszczedza Pan czas, a czas to pieniadz, poza tym wiecej czasu dla klienta i dla zony ...
Klient: skoro dla zony i dla klienta to biere ...
"
Mysle ze powinnismy jeszcze raz to wszystko przemyslec, bo jest forum techniczne ma istniec nadal w takim stanie, to imho przypomina worek gdzie bez ladu i skladu lezy mnostwo ciekawych rzeczy, a szukanie czegokolwiek dostepne jest tylko dla mocno wytrwalych, malo nerwowych i z szybkim łaczem.
Przemyslcie to jeszcze raz.