.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 20:46:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B7] - wymiana rozrzadu 2.0 TFSI/BWT
PostNapisane: 21.wrz.2012 19:44:53 
Użytkownik

Hej,

Chciałbym poradzić się w dwóch kwestiach - szukałem w starszych tematach, ale nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi.

1- kiedy wymieniać rozrząd w aucie 2.0 TFSI, BWT, wersja z USA. Według książki to 100-120tyś. no ale zakres 20tyś. to dosyć sporo. Co polecilibyście mi - auto mam od dwóch lat, sprawuje się bez zarzutu, więc zakładam, że jeszcze spokojnie 20-40tyś. zrobię zanim zacznę się rozglądać za nowszym.
Wymieniać już (ma obecnie 100tyś.) czy czekać do 120tyś?

Dodam, że silnik trochę bierze oleju, chociaż wymiana rozrządu akurat nie ma tu nic do rzeczy(o ile wiem :-))

2-U kogo dokonać wymiany? Puki, co dostałem dwie wyceny: W Aso - 2500-3000, (wiadomo autoryzowana stacja i oryginalne części) oraz NorAuto - 1500PLN na częściach SKF.

W sumie rozrząd ważna sprawa i do p. Kazia dawać nie chcę, ale z drugiej strony to dosyć standardowa usługa i chyba NorAuto powinno dać radę.

Czy możecie polecić jakieś warsztaty w okolicach Ursynowa/Piaseczna?

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i komentarze.

Pozdrawiam,

Tytuł: Re: [A4 B7] - wymiana rozrzadu 2.0 TFSI/BWT
PostNapisane: 22.wrz.2012 15:10:20 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
120 tysięcy, to jest tak, ze tyle powinien przejeździć bez problemu. Jeśli jednak chcesz zrobić jeszcze do 40 tysi przed sprzedażą, to prędzej czy później i tak wymiana Ciebie czeka, więc jak masz środki to możesz zrobić to teraz. Są tacy co by jeździli, ale po co sprawdzać wytrzymałość podzespołów.

Co do NorAuto - jak dla mnie tego typu warsztaty (łącznie z Feuvert) są dobre do jakiś podstawowych czynności. Może są wśród nich takie, które niczego nie zwalą, ale ja akurat z Feuvertem mam słabe doświadczenia - w oplu przekręcili śrubę mocowania przedniej piasty, w VW chciałem wymienić końcówkę drążka, to mi jakiś młodzian powiedział, że czegoś się nie da odkręcić - po czym mój mechanik, który ma warsztat dalej i nie chciało mi się jechać do niego, opukał ta śrubę i wszystko poszło ok.

ASO zedrze na pewno z robocizny. Możesz ich zapytać, czy by zrobili na Twoich częściach - może wtedy byś trochę zszedł z ceny, bo dobre zamienniki nie trudno znaleźć.

PostNapisane: 22.wrz.2012 16:50:34 
Użytkownik

Magster - dzięki za odpowiedź.

Pytanie - czy ktoś w Norauto w Piasecznie robił może rozrząd w Audi i powie jak poszło?

Ewentualnie jaki inny warsztat mógłby polecić w czystym sumieniem do tego typu usługi w okolicy?

Pozdrawiam,

PostNapisane: 11.lis.2013 22:50:16 
Użytkownik

Podłącze się pod temat jaki koszt części i robocizny takiego rozrządu ?
dzięki z góry za info.

pzdr
GM

Strefa czasowa: UTC + 1