Cześć wszystkim,
Pacjent to Allroad B8 2.0 TDI CAHA. W aucie podczas jazdy występuje dziwny, chwilowy rezonans/wibracja przenoszący się na tapicerkę drzwi i środek, z denerwującym odgłosem. Objaw występuje sporadycznie, nie ciągle, najczęściej na suchym i mam wrażenie że w zależności od jakości asfaltu. Na mokrym niezależnie od asfaltu objaw nie występuje. Gdy wystąpił ten rezonans, zrzuciłem podczas jazdy bieg do neutrala (skrzynia manual) i rezonans dalej się utrzymywał i po chwili (jak zwykle) ustąpił. Sprawdzałem auto na ścieżce diagnostycznej, żadnych luzów, wycieków i innych historii od strony zawieszenia i napędów (wał i podpora ok). Opony nowe zimowe, na letnich objaw tez występował. Kolega znalazł u mnie uszkodzoną osłonę tarczy hamulcowej przód lewo, będę wymieniać na dniach obie strony, jego zdaniem to ta osłona rezonuje i wibracja w wąskim zakresie przenoszona jest na auto (50-60 km/h przy prędkości obrotowej silnika 1400-1800 rpm). Zrobiłem tez test dwumasu- 5 bieg, 1000 rpm i rozpędzanie - gładko, płynnie, bez żadnych niepokojących dźwięków. Sprzęgło tez ok. Przeguby ok, testowane napędy, cisza.
Czy macie może jakieś pomysły? Czy ktoś miał już coś takiego? Objaw opisany wyżej odbiera mi przyjemność z jazdy moim allroadem…..
Będę wdzięczny za pomysły. Pozdrawiam, Wojtek
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|