.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.gru.2024 04:21:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tiptronic w S4
PostNapisane: 17.cze.2005 23:44:39 
Klubowicz

Mam pytanie na temat Tiptroniku w S4. Czy to ma sens. Chodzi mi konkretnie o to autko:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayI ... 61542&rd=1

Jezdzilem A6 z tego typ skrzynia, ale to zupelnie inny sposob jazdy - inne zawiecho itd. Nie mam zylki wyscigowca, ale wszystkie S poprostu mi sie podobaja (te cymesiki i ozdobki :D ) Poza tym zaczalem jezdzic automatami i zauwazylem ich zalety. Wiem, sa w pewien sposob mulowate, ale w jezdzoe zderzak w zderzak sa wygodne. Tylko nie wiem, czy przy badz co badz sportowym aucie ten automat to dobry pomysl. Wiem, mozna uzyc tej "sekwencji", ale to i tak nie to samo co sprzegielko. :peace:
Bujal sie ktos czyms takim?

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2005 12:31:53 
Moderator

hej,
jezdzilem nowa a6 z tiptronic. ogolnie jestem / bylem anty automat, ale tiptronic jest naprawde super. ok, to ktorym sie bujalem bylo z 2005 i moze tiptronic jest wolniejszy w 2000, ale ogolnie polecam.

pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2005 13:21:26 
Użytkownik

zajefajna sprawa, a w dodatku znam przypadki gdzie to samo auto z automatem odjeżdza szybciej od manuala (toyota ladnd cruiser). Generalnie myk polega na tym żeby szybko przełączało te biegi - w audi robi to w mgnieniu oka, poza tym automatem trzeba się poprostu nauczyć jeździć i mogę się założyć ze zmłucisz niejednego leszcza w manualu (sam silnik robi przygazówki przy redukcji itp). Ja tylko czekam aż te autka znajdą się w zasięgu mojego portwela :diabel: . Poza tym nie wyobrażam sobie ciągłej jezdy na półsprzegle w godzinach szczytu przez np. Wraszawę - normalnie horror - dopakowałem łydkę jak tam byłem przez 3 dni ;) aha poza tym tip hamuje biegami jak manual wiec problem zuzycia kocków cześciowo odpada (ale to i tak geberalnie nie są drogie rzeczy). Nie wiem, tylko jak wygląda kwestia wytrzymałości. Znam przypadek gdzie w S8 2 raz wymieniano tą skrzynie na nową na gwarancji ale tą S8 jeździ były kierowca rajdowy więc.....

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2005 14:27:13 
Klubowicz

no wlasnie tez slyszalem, ze to fajana sprawa, a swoja droga to z ta jazda na polsprzegle to 100%. Ja tez nie chcialem automata bo to poprostu muly i tak faktycznie jest. A tu nagle taki wynalazek montuja do S4, tyle ze to z tymi automatami, ktorymi ja jezdze nie ma wiele wspolnego. W takim ukladzie nastepny bedzie Tiptronic :D:D.
A swoja droga jak bylo z klasycznymi automatami w np S4 C4 albo S6 C4 - zbieralo sie to czy rzezilo?

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2005 19:01:56 
Użytkownik

oliwer78 napisał(a):
A swoja droga jak bylo z klasycznymi automatami w np S4 C4 albo S6 C4 - zbieralo sie to czy rzezilo?

Tam są tzw. inteligentne automaty uczące się charakterystyki jazdy. Ponoć to jeździ ale nie tak jak manual. Znam przypadki gdzie automat jeździ lepiej niż manual ale to się nie często zdarzało. Inna sprawa że automatem też trzeba się wbrew pozorom nauczyć jeździć jeśli chce się jeździć szybko.

Strefa czasowa: UTC + 1