15.50 jedziemy z całą rodzinką do znajomych, jak co roku nasze dzieci pieką ciasteczka, jedziemy trasa toruńska w stronę jerozolimskich
delikatnie 80 km/h
lewy pasek gra radyjko miła atmosferka , nagle słyszę syrenę i widzę miganie kogutów rzut oka w lusterko
a na ogonie siedzi mi karetka pogotowia oceniam sytuacje i myk na prawy pas
.
Karetka mnie wyprzedza i ogień zasuwa , ale po około 100-200 m zwalnia wyłącza syreny i leci na samych kogutach
ale już wolniutko
delikatnie i zaczyna skakać po miedzy pasami.
Myślę sobie
o kurcze co się tam dzieje za chwile znów syrena i ogień i latanie po pasach prawy, lewy, środek wszyscy uciekają na prawy
a chłopaki z karetki
znów wyciszenie zero syreny i kogutów , no teraz to już ku….. nie wytrzymałem i podjeżdżam a tam w środeczku impra
siedzi 6 osób śmiechy chichy muza gra
O wy ku… wy sku…. I tak dalej i tak dalej zabawę sobie robicie z życia ludzkiego to wszyscy uciekają byście mogli pojechać a wy sobie jaja robicie ,
Łapie za telefon i dzwonie na 112 , jeden sygnał , drugi i co słyszę ‘pogotowie policji słucham’
; szok już po 2 sygnałach , przedstawiam się zdaje relacje
pani ładnie dziękuje prosi bym się nie rozłączał i relacjonował dalej co się dzieje i jak jadę , wszystko ładnie mówię , pani mnie informuje że załogi
są powiadomione i za momęcik zatrzymają karetkę i tak się staje.
Pani dziękuję mi przez telefon i pyta czy może jeszcze cos dla mnie zrobić , ja ze nie to do widzenia.
Całe zdarzenie trwało około 20 min czyli mamy gdzieś 16,10 , u znajomych jesteśmy około 16,30.
Siedzimy gadamy dzwoni mi komórka odbieram a jest 17,00 i słyszę Dzień Dobry tu oficer dyżurny wydziału ruchu chcieliśmy Pana poinformować
że karetka została zatrzymana a kierowca i pasażerowie ukarani mandatami wysokości 500 zł
za i tu padają paragrafy liczby i artykuły, az miło mi się zrobiło
jak to wszystko usłyszałem .
Taka mieliśmy wczoraj przygodę
, a policja wyszła z tego bardzo ładnie te powiadomienie i rozmowa , dalej jestem w szoku
a panowie z karetki maja na święta zgryz w portfelu no ale zabawa kosztuje