.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 19:31:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Moze mi ktos wyjasnic, jak zarerejstrowac sprowadzone auto
PostNapisane: 14.mar.2006 19:52:07 
Użytkownik

Wieczor,
czy moze ktos mi wytlumaczyc co trzeba zrobic zeby zarejestrowac Auto sprowadzone za granicy ?? Jak to wyglada z akcyza, podatkiem itd.
Powod jet taki, mam jeszcze dodatkowo tu w hamburgu fieste, a niestety praca mnie zmusza do tego ze coraz czesciej przebywam w Polsce i chcialem sie tu normalnie zameldowac, z tym ze chcialem tu tez zameldowac te fieste, bo caly czas gonic Cabrio do polski i spowrotem to mnie juz dobija, a fiesta stoji bezczynnie. Czy moze mi to ktos wyjasnic ?
Dzieki z gory

Pozd.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2006 20:24:38 
Klubowicz

Witam ! Musisz posiadac niemiecki Brief, dokument wymeldowania samochodu w Niemczech i umowe kupna - sprzedazy . te trzy dokumenty trzeba przetlumaczyc na polski. Dodatkowo zaswiadczenie o badanu technicznym - przeglad, zaswiatczenie o zaplaceniu akcyzy, zaswiadczenie o zaplaceniu ( lub nie ) podatku VAT z Urzedu skarbowego. Z tymi papierami udajesz sie do Wydzialu Komunikacji w celu rejestracji. Powodzenia !

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2006 20:48:54 
Użytkownik

ZiPi napisał(a):
umowe kupna - sprzedazy

to jak mam sam sobie auto sprzedac ?? Ja chce po prostu tak zrobic, ze wynajmuje sobie mieszkanie w polsce, poniewarz nie chce mi sie co chwile miedzy niemcami i polska jezdzic (jako drugie miejsce zamieszkania) i przerejestrowuje jedne auto na polskie nummery a drugie zostaje tu w germani, albo naprawde trzeba tyle biurokracji i tlumaczenia dokumentow, przeciez ja zostaje wlasicielem ??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2006 20:49:04 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Ale z tym zdjeciem w podpisie to troche przesadzilkes :galy: :peace:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2006 22:28:36 
Użytkownik

jmm napisał(a):
Ale z tym zdjeciem w podpisie to troche przesadzilkes :galy: :peace:

Oki, to troche mniejsze zrobilem, zeby tak w oko nie wpadalo :P
Pozatym nie uzywam explorera tylko inny browser, dlatego nie zauwarzylem ze takie wielkie zdjecie na server wpakowalem :)

Pozd.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 07:35:26 
Klubowicz

audi cabrio napisał(a):
ZiPi napisał(a):
umowe kupna - sprzedazy

to jak mam sam sobie auto sprzedac ?? Ja chce po prostu tak zrobic, ze wynajmuje sobie mieszkanie w polsce, poniewarz nie chce mi sie co chwile miedzy niemcami i polska jezdzic (jako drugie miejsce zamieszkania) i przerejestrowuje jedne auto na polskie nummery a drugie zostaje tu w germani, albo naprawde trzeba tyle biurokracji i tlumaczenia dokumentow, przeciez ja zostaje wlasicielem ??
Zeby zarejestrowac auto w Polsce na siebie, musisz miec tu staly meldunek a jesli go nie masz, to zarejestruj auto na kogos z rodziny albo znajomego.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 08:27:56 
Użytkownik

Ale po co w ogóle chcesz zarejestrować jeden samochód w Polsce? Jak rozumiem mieszkasz w Hamburgu i masz zamiar kupić gdzieś mieszkanie w Polsce, ale w Niemczech dalej będziesz mieszkał. I w zwiazku z tym, co Ci da zarejestrowanie tej Fiesty w Polsce?
Może po prostu machnij ręką na biurokrację i jeźdź na niemieckich numerach. Meldunek w Niemczech masz(jak rozumiem), więc nikt (czytaj polska policja) Ci nie ma prawa słowa powiedzieć na takie rozwiązanie.
M

Audi A4 1.6 (ADP) 1995 r. (2004 - 2007)
Audi 80 B3 1.8 (PM) 1990 r. (1999-2004)
Audi 80 B2 GTE (MU) przejściowka 1985 r. (1996-1999)
Audi 80 B2 GTE (DZ) 1983 r. (1992-1996)

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 11:44:34 
Użytkownik

maciekmpl napisał(a):
Ale po co w ogóle chcesz zarejestrować jeden samochód w Polsce? Jak rozumiem mieszkasz w Hamburgu i masz zamiar kupić gdzieś mieszkanie w Polsce,
Neizupelnie, to sie zgadza ze mieszkam w hamburgu, ale!! chce tu wynajac mieszkanie, z powodu mojej pracy jestem co pare dni, na pare dni w polsce, z tego powodu spie co chwile w hotelu, co mi sie na dluzszy okres nie oplaca. Dlatego chce mieszkanie wynajac.
maciekmpl napisał(a):
ale w Niemczech dalej będziesz mieszkał.
tak i w niemczech i w polsce (srednio dwa tygodnie w polsce i dwa tygodnie w hamburgu czyli pol miesaca w polsce, i pol miesaca w germani)
maciekmpl napisał(a):
I w zwiazku z tym, co Ci da zarejestrowanie tej Fiesty w Polsce?
Da mi to wygode, bo moge sobie tu w hamburgu wsiasc do pociagu,(koszta sa prawie te same) i za pare godzin jestem w polsce, po drodze moge jeszcze w pociagu popracowac, czego za kierownica nie moge. a w polsce na miejscu tez mam auto.(fieste)
Dlatego chcialem zarejestrowac fieste w polsce, tylko z tego jedynego powodu, wygody.

Pozd.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 19:06:00 
Użytkownik

Auto: BMW E60
Jeżeli samochód zameldowany jest na ciebie w niemczech to go musisz komuś sprzedać np komuś z rodziny co ma stały meldunek w polsce . piszesz umowę kupna sprzedaży najlepiej od razu w dwóch językach nietrzeba bedzie tłumaczyć , sytuacje będziesz mial komfortową bo będziesz mógł na tych tablicach przyjechac do polski czyli odpadaja tablice celne. Jak przysmyczysz auto do polski musisz zabrać tablice do niemiec może byc najbliższe miasto w niemczech i wymelduj samochód. To wymeldowanie musisz przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego, breef niektóre urzędy niewymagaja tłumaczenia. Jak masz wymeldowanie i umowe kupna udajesz się na przegląd do stacji diagnostycznej 170 zł , następny krok to uiszczenie akcyzy czyli musisz zgłosić się w urzędzie celnym i zapłacić akcyze masz na to 5 dni od daty kupna na umowie. Następnie osoba która teoretycznie od ciebie odkupiła auto musi isc do urzedu skarbowego po zaświadczenie o zwolnieniu z vatu 150 zł. Teraz masz komplet dokumentów i mozesz udać się do wydziału komunikacji i zarejstrować auto proponuje ci zrobic to po 1 maja bo najprawdopodobnie odejdzie opłata za karte pojazdu a to jest 500 zł czyli niemało. Jak auto zarejstrujesz to zostaje ci tylko opłacic ubezpieczenie i możesz śmigać.

BMW..E39..2.0...150 KM....190Nm ==>było
BMW..E60..3.0d...218 KM...500Nm ==>było

Pozdrawiam BratPit

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2006 23:29:56 
Klubowicz

jakie masz obywatelstwo ? masz prawo jazdy PL czy DE ?

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 11:30:41 
Użytkownik

MICH. napisał(a):
jakie masz obywatelstwo ? masz prawo jazdy PL czy DE ?

Prawo jazdy mam niemieckie, obywatelstwo tez, z tym ze mam jeszcze moj polski paszport w domu, ktorego waznosc sie konczy za pol roku. i zastanawiam sie czy go nie przedluzyc.

Ale czego nie rozumie, w calej europie moge miec wiecej niz jedno miejsce zamieszkania, co tez chce zrobic (jedno w polsce a drugie w hamburgu), to dlaczego musze do cho....y jasnej sprzedawac moje auto komus innemu, ktory mieszka w polsce (jezeli ja tez tam jestem zameldowany), zeby on je zarejestrowal, i zebym ja nim mogl pozniej jezdzic. A jak mi sie robota w polsce skonczy to musze wtedy odkupic moje wlasne auto spowrotem, zeby je w hamburgu znowu zarejestrowac. Juz sam niewiem, chyba jak bede za dwa tygodnie znowu w polsce, to pojde do urzedu miejskiego i wydzialu komunikacji. Zobaczymy co oni mi powiedza.

Pozd.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2006 23:41:49 
Użytkownik

Witam!Myśle że koledzy mają tu racje ,że musisz miec zameldowanie w PL. jednak do tego czy stałe zameldowanie to do końca nie wiem.Powiem tak,mieszkam w Szczecinie gdzie jest Eurokorpus,żołnierze z Niemiec i Danii początkowo mieli tablice swojego kraju a obecnie widze ich na tablicach szczecińskich, być może wystarczy meldunek tymczasowy(chodzi o samochody prywatne), by dokonac formalności rejestracyjnych.

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2006 02:40:06 
Klubowicz

nic nie musisz robic, wynajmujac mieszkanie poprostu sie w nim nie melduj, zostaw sobie auto na niemieckich blachach i tak jezdzij, podczas kontroli podajesz adres zamieszkania w DE. i tyle :peace:

poza tym mozesz miec zameldowanie tu i tam...

znam z autopsji...

pozdrawiam

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 23.mar.2006 14:20:42 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8TQ Avant
Witam! Daj sobie na luz z tym rejestrowaniem auta w Polsce. Auto jest na Ciebie, ubezpieczenie masz wykupione w DE na Europę, lataj na niemieckich tablicach. Nawet jak będziesz tymczasowo zameldowany w Polsce to nie musisz przerejestrowywać auta na PL. U nas w regionie chłopaki latają na litewskich i nikt ich sie nie czepia. Jak bedziesz wyjezdzał do DE to autko na strzeżony parking i luzik. Pozdrawiam!

Saab 9-3 1.8i (Z18XE) SC '05 - 8.2019->11.2020
Volvo C30 2.0 HDI (D4204T) '08 - 11.2020-
TEAM AUDI SUWAŁKI

Strefa czasowa: UTC + 1