.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 04:08:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Jak w samochodzie wozić malego dzieciaka
PostNapisane: 25.cze.2006 20:24:46 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
Drodzy klubowicze.. :D
Zrobiła sie w chacie awantura, że trzeba wyłączyć poduszkę, bo niektóre osobnice uważaja że jak wozic dzieciaka (powiedzmy rocznego), to tylko na PRZEDNIM fotelu, tylem do kierunku jazdy. co do ustawienia fotelika - sie zgadzam, co do umiejscowienia - zdecydowanie NIE.

moje skromne zdanie brzmi: nie chce i nie zamierzam wylaczac poduszki z przodu, a miejsce dzieciaka jest z tyłu - bo tam bezpieczniej. fakt, że niepraktycznie, bo jak zacznie marudzić - trzeba zjechać i sie nim zająć.. ale lepsze to chyba niż grzebanie jedną ręką przy dziecku a prowadzenie drugą ?

co myslicie na ten temat? nie ukrywam, że najbardziej licze na zdanie "dzieciatych" i ich praktyczne doświadczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2006 20:36:27 
Użytkownik

Auto: C7
Tylko z tyłu i na środku jest najbezpieczniej :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2006 21:19:04 
Moderator

hej,
nie mialem mozliwosci wylaczenia poduchy. wiec wozliem moja mala z tylu. dzialalo zawsze super.
czasem zdarza mi sie wrzucic ja na przod i zgadzam sie z Toba - czlowiek ma tendencje do gapienia sie na dziecko, machania mu lapa przed oczami, a nie patrzenia na droge.
z tego powodu:
BARDZO ZLY POMYSL z tym przodem.
to samo sadzi moja zona - ostatnio wlozylem jej fotelik do przodu w tojocie (bo nie mamy w niej poduchy pasazera) i mowi, ze jednak z tylu jest duzo praktyczniej z wielu powodow.

pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2006 23:06:53 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
rafala6 napisał(a):
Tylko z tyłu i na środku jest najbezpieczniej :)

z tym srodkiem nie przesadzaj. jak dlugo jezdzi tylem do kierunku jazdy - to ok. ale jak ciut podrosnie - chyba koniecznie z boku. zawsze to oparcie ma przed soba, a nie przednia szybe jesli sie wypnie/wyjdzie etc..
fakt faktem ze ja jako szczyl zbieralem ostre zj**ki jak siedzialem na srodku, nie mowiac juz o odpinaniu pasa z tylu albo staniu miedzy oparciami... ale to dylemat za lat pare. na razie skupmy sie na niemowlaku ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 05:53:50 
Moderator

Mały zawsze jeździ z tyłu.Tam mu najlepiej :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 07:21:40 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Hugo napisał(a):
Mały zawsze jeździ z tyłu.Tam mu najlepiej :peace:
Jak z tyłu ja zawsze jade za kierownicą!!! chyba że popije :diabel:

Ja dziecko woże z tyłu za swoimi plecami w dobrze umocowanym oryginalnym foteliku, który kosztował tyle co sportowy fotel recaro :):

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 07:54:50 
Użytkownik

fotelik "kubełkowy 0-13" mamy wolą wozić z przodu żeby faktycznie miec oko na pocieche,większy komfort psychiczny ze dzieciątko ma sie pod okiem. Ale jeśli fotelik jest z przodu zapięty musi byc poduszka wyłączona ( na każdym foteliku przy atestach jest zaznaczona wszywka która o tym informuje)

ale z doświadczenia innych mam wiem że wożenie z tyłu dzieciątka to kwestia przetłumaczenia sobie tego że jest mu tak samo dobrze i bezpiecznie jak na przednim siedzeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2006 08:07:10 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
Moim zdaniem tylko z tyłu. Tak trochę więcej blachy po bokach i krótsze drzwi. Pozatym nie rozprasza kierowcy. A u boku to zawsze miesce żony.

Tytuł: Re: [ALL] Jak w samochodzie wozić malego dzieciaka
PostNapisane: 09.lip.2006 17:18:07 
Użytkownik

scob napisał(a):
Drodzy klubowicze.. :D
Zrobiła sie w chacie awantura, że trzeba wyłączyć poduszkę, bo niektóre osobnice uważaja że jak wozic dzieciaka (powiedzmy rocznego), to tylko na PRZEDNIM fotelu, tylem do kierunku jazdy. co do ustawienia fotelika - sie zgadzam, co do umiejscowienia - zdecydowanie NIE.

4-5 miesięczne dziecko jak najbardziej może i powinno jeździć na tylnim siedzeniu samochodu.
Kwestia ewentualnej potrzeby przewiezienia malucha na przednim siedzeniu dotyczyła pierwszych tygodni jego życia - żebym jako niedoświadczona matka mogła zjechać na pobocze, kiedy np. uleje się mu pokarm, czego taki malec nie umie zakomunikować.

Pozdrawiam
Rozhisteryzowana Żona Scoba

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 17:27:17 
Użytkownik

ja póki co wożę z przodu bo z przodu mam długi pas
z tyłu na środku był za krótki a tak dziecko siedzi z przodu i mama
siedząc z tyłu ma je pięknie na widoku (zagłowek wyjęty)

Strefa czasowa: UTC + 1