.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 05:46:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: rejestracja i opłaty za samochód sprowadzony z niemiec
PostNapisane: 30.lip.2006 16:12:26 
Użytkownik

Witam, kupiłem (a raczej dostałem) od znajomego samochód Audi 80 B3 z roku 1987 w naprawde idelanym stanie. Mam teraz jednak problem, bo znajomy mieszka za granica i tam auto było uzytkowane. Mamy spisane umowy (dwujęzyczne), otrzymałem mały i duzy "Brief" (dow. rejestracyjny). Wiem że teraz mam opłacic akcyze w urządzie celnym a następnie dokonac innych opłat (vat 25 czy jak to tam idzie) i zarejestrowac woz. Jak sie do tego zabrac?? Kolega wyrejestrował auto i dał mi Briefy z uciętymi rogami i pieczątkami "ungültig" (nieważny). Tam jest data wyrejestrowania pojazdu tak wiec chyba nie bede potrzebowal tych kwitow o "wymeldowaniu" auta. ja zaczynam od przetlumaczenia tych dwoch briefow, potem z umowa kupna-sprzedazy jade do urzadu celnego, potem oplace te cale oplaty srodowiskowe, wyrobie tymczasowe tablice i dokonam badania technicznego. potem w dniu rejestracji ubezpieczam auto i je rejestruje na stałe. robie cos zle? czy za cos sie moga doczepic?? pozatym w umowie wpisalismy cene auta 1 euro, i w akcyzie to bedzie uwzględnione. chyba sie za to nie moga doczepic, nie ? przeciez akcyza w tym kraju jest nieprawna. pozatym nie moge wpisac ceny 0 euro, a i jesli chodzi o wiek pojazdu to tez chyba nie bede mial problemow. mozecie mi cos jeszcze doradzic ? z gory dziekuje
PS ten caly PCC1 to jak sie oddaje to trza cos placic ??

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 16:50:03 
Klubowicz

Witam ! Na umowie dla swietego spokoju wpisz jakas kwote np. 50 Euro, bo Ci urzedasy zyc nie dadza a tak w kolejnosci najpierw tlumacz, przeglad, Urzad celny - akcyza, Urzad skarbowy - Vat i Wydzial komunikacji - rejestracja
Calosc z rejestracja to ok. 1500 - 1800 PLN.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 17:05:24 
Użytkownik

super, dzieki. tyle ze w umowie juz jest wpisane 1 ojro :P. jak by sie czepiali to napiszemy umowe na nowo, tutaj nie ma problemu. ale z tego co wiem to w "moim" urzedzie celnym nie czepiaja sie tak bardzo tych cen, zwlaszcza jesli chodzi o rocznik :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 19:13:28 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
mnie wszystko z opłątami po przywiezieniu auta z holandii wyniosło 1600zł a na umowie miałem 150 ojro :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 20:02:59 
Użytkownik

a gdzie ubezpieczales? mozecie cos doradzic? jest taka mozliwosc zebym zostal wspolwlascicielem z np. babcia ktora ma 70 lat i 50 lat bezszkodowej jazdy w pzu? znizki bym moze lapnal, a i bym pracowal na swoje konto tez. bo ze mnie niezle zedra, moj 1szy samochod, w dodatku jestem swiezo po 18... no i chyba do ubezpieczenia potrzebuje miec prawo jazdy, ktorego jeszcze nie mam :P

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 20:40:53 
Moderator

R4dko napisał(a):
a gdzie ubezpieczales? mozecie cos doradzic? jest taka mozliwosc zebym zostal wspolwlascicielem z np. babcia ktora ma 70 lat i 50 lat bezszkodowej jazdy w pzu? znizki bym moze lapnal, a i bym pracowal na swoje konto tez. bo ze mnie niezle zedra, moj 1szy samochod, w dodatku jestem swiezo po 18... no i chyba do ubezpieczenia potrzebuje miec prawo jazdy, ktorego jeszcze nie mam :P

Możesz zostać współwłaścicielem z kimś kto ma full zniżki czyli 60%.Ale i tak doliczą Ci zwyżke za wiek i brak prawka.Auto mozesz ubezpieczyć nie posiadając prawka.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 20:48:24 
Użytkownik

czyli chyba wyjde na zero... no ale lepsza taka zniżka niz zadna :).
ps co oznacza litera "S" za pojemnoscia silnika (pisze 1.8 S)? pytam sie bo jestem poczatkujacy, heh...

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 20:58:19 
Moderator

R4dko napisał(a):
ps co oznacza litera "S" za pojemnoscia silnika (pisze 1.8 S)? pytam sie bo jestem poczatkujacy, heh...

1.8S to gaźnik albo jednopunkt

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 21:00:35 
Użytkownik

Auto: 100 c4 AAH
ja tez jestem poczatkujacy w temacie Audi alke mam 1.8s i silnik 1.8 66kw monowtrysk-bosha,ale tez jestem ciekaw czy litera oznacza rodzaj wtrysku czy tez wyposarzenie...
Bioradc babcie na współwłasciciela nie bedziesz miał praktycznie zwyzek,a to juz bardzo duza oszczednosc...[/i]

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 22:38:55 
Użytkownik

aha, mam jeszcze jedno pytanie. straszyli mnie jakims podatkiem PCC1 a mianowicie odsetkami za nie zaplacenie go. co to jest i "czym to sie je"? mam obowiazek oplacenia tego podatku? w internecie dorwalem jakies zawile blankiety PCC1 przypominajace pit...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2006 00:42:27 
Klubowicz

PCC płacisz jak kupujesz auto w Polsce od osoby prywatnej, o wartości powyżej 1000 zł. PCC= podatek od czynnosci cywilno-prawnych, przy autach wynosi 2%.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 00:12:46 
Klubowicz

proponuje wstrzymac sie ze sprowadzeniem do wrzesnia... prawdopodobnie unikniesz placenia akcyzy... we wrzesniu ma zapasc wyrok trybunale UE co do naliczania akcyzy w PL.
zawsze to pare zl. w kieszeni i kilka papierkow mniej do wypelniania
co do wymeldowania auta to kwitek bedzie Ci potrzebny...
sprawdz czy masz wazne TÜV (przeglad techn.) i AU (spaliny) bo jesli nie to mozesz miec problemy z przejazdem przez granice...

kolega oddal bo autko z G-Kat pewno i oplaty go zrzeraly ;-)

szerokiej drogi
pozdrawiam

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 06:04:07 
Użytkownik

Hugo napisał(a):
Możesz zostać współwłaścicielem z kimś kto ma full zniżki czyli 60%.Ale i tak doliczą Ci zwyżke za wiek i brak prawka.Auto mozesz ubezpieczyć nie posiadając prawka.

Jak jestes na wspolwlasciciela to nie ma zadnych wzwyzek, licza sie tylko znizki osoby ktora je posiada :)

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 06:10:17 
Moderator

Lochus napisał(a):
Hugo napisał(a):

Jak jestes na wspolwlasciciela to nie ma zadnych wzwyzek, licza sie tylko znizki osoby ktora je posiada :)

Głupoty opowiadasz :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 06:17:52 
Użytkownik

Ziom przeciez ja wlasnie tak mam zarejestrowane auto od 2 lat, i nie mam zadnych wzwyzek w PZU za wiek itp. Sa sam znizki za bezszkodowosc, kontynuajcę. Jedyna wzwyzka jaka jest to dopiero od przyszłej raty składki sobie wymyslili 3% wzwyzki za klase pojazdu - nawet nie wiem o co chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 06:37:09 
Moderator

Lochus napisał(a):
Ziom przeciez ja wlasnie tak mam zarejestrowane auto od 2 lat, i nie mam zadnych wzwyzek w PZU za wiek itp. Sa sam znizki za bezszkodowosc, kontynuajcę. Jedyna wzwyzka jaka jest to dopiero od przyszłej raty składki sobie wymyslili 3% wzwyzki za klase pojazdu - nawet nie wiem o co chodzi.

Jak chcesz to Ci zeskanuje umowe :) Mam zarejestrowane audi na wpółwłasciela z ojcem.Ojciec ma full zniżki , ale ja nie mam 26 lat więc jest 25 albo 30% zwyżki za wiek :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 06:43:06 
Użytkownik

Hugo napisał(a):
Lochus napisał(a):

Jak chcesz to Ci zeskanuje umowe :) Mam zarejestrowane audi na wpółwłasciela z ojcem.Ojciec ma full zniżki , ale ja nie mam 26 lat więc jest 25 albo 30% zwyżki za wiek :peace:

No ja tez Ci moge zeskanowac. Tez masz w PZU ?? Tez mam tak zarejestrowane jak Ty z osoba z full znizkami i nie mam tam zadnych wzwyzek a tez nie mam 26 jeszcze :P

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 06:48:39 
Moderator

Lochus napisał(a):
Hugo napisał(a):
Lochus napisał(a):

No ja tez Ci moge zeskanowac. Tez masz w PZU ?? Tez mam tak zarejestrowane jak Ty z osoba z full znizkami i nie mam tam zadnych wzwyzek a tez nie mam 26 jeszcze :P

Tak mam w PZU . Cholera to nie wiem o co biega :) Zaraz pogadam z kumplem z Pzu i zobacze co powie.Masz full pakiet czy tylko oc??

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 07:01:41 
Użytkownik

Tylko OC i NW czyli standard.

To zapytaj jeszcze przy okazji o co chodzi z ta zwyzka 3% za klase pojazdu bo tego nigdy wczesniej nie bylo...

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 07:15:34 
Moderator

Lochus napisał(a):
Tylko OC i NW czyli standard.

To zapytaj jeszcze przy okazji o co chodzi z ta zwyzka 3% za klase pojazdu bo tego nigdy wczesniej nie bylo...

No właśnie , a ja mam full pakiet i może tą zwyżke doliczają do AC.Ale sprawdze to jeszcze

Ok zapytam i dam znać

Pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1