.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.kwi.2025 05:55:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [pyt?]- umowa zamiany??
PostNapisane: 21.cze.2004 18:55:20 
Użytkownik

mam takie pytanie , chodzi o zawarcie umowy zamniany pojazdów , oba sa takiej samej wartosci , jak napisac ta umowe( zeby niemiec problemów wydziale komunikacji ) i jak potem załatwiac urząd skarbowy? , moze jakies druki lub cos???

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2004 21:10:02 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
-> Mysle ze latwiej jest sprzedac jedno i kupic drugie czyli 2 umowy sprzedazy i kupna...tak by bylo najrozsadniej, A gdybys znalazl jakis gotowy druk na zamiane to podeslij mi na emila.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2004 21:46:21 
Klubowicz

tylko wtedy trzeba zapłacić PCC 2% od każdej z kwot. A przy zamianie moze tylko od różnicy? nie wiem jak jest teraz (jak PCC jest) ale jak jakieś 5 lat temu zamieniałem samochody to opłatę skarbową zapłacił tylko kupujący, bo on kupił droższe auto, a ja nie.... ale teraz znając życie to wezma podatek od obu kwot :D i tak jak mówi UFOtm łatwiej 2 umowy zrobić....

Tytuł: stan na 1 lipca 2004
PostNapisane: 02.lip.2004 13:10:52 
Klubowicz

:/ nie ma róznicy czy przenosisz własność na 2 osobe i vice versa , przy umowie zamiany tez płacisz 2% od wartości umowy tylko tutaj w tym przypadku jest tak:1 umowa zamiany i do niej 2 druczki pcc-1 ,a przy kupnie sprzedazy w tym przypadku 2 umowy kupna -sprzedazy do każdego samochodu i 2 druczki pcc-1
pcc-1 to jest druk gdzie płacisz kase od czynności cywilno-prawnej a w tym przypadku jest to wartość rzeczy zamienionej i nie jest istotne , że to jest zamiana gdzie wartości tych aut są takie same chodzi o wartość zamiany
w/g mnie prościej kupić - sprzedać prostrzy sposób wypełnienia druku pcc-1
jak chcesz to prześle Ci wzór druku umowy zamiany pisz quark777@wp.pl
PAKA

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2004 13:44:37 
Klubowicz

zamiana to jedna czynnosc prawna, a wariant z sprzedam-kupie to 2 wiec 2x takie oplaty. lepiej sie podzielic kosztami podatku od czynnosci przy zamianie

Every step appears to be the unavoidable consequence of the preceding one, and in the end there beckons more and more clearly total annihilation...

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2004 14:05:56 
Klubowicz

sorry kolego ale do umowy zamiany stosuje sie przeis z
kodeksu cywilnego Dz.U.64.16.93 art 603 i 604 w brzmieniu:

Art. 603. Przez umowę zamiany każda ze stron zobowiązuje się przenieść na drugą stronę własność rzeczy w zamian za zobowiązanie się do przeniesienia własności innej rzeczy.
Art. 604. Do zamiany stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży.

i to wszystko w temacie dlatego przy umowie zamiany sa 2 pcc-1 i co sie z tym wiąże od każdego leci kasa do skarbówki
Howhg

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2004 14:42:23 
Klubowicz

sposob wykonania umowy zamiany, czyli przeniesienie wlasnosci rzeczy nie jest dokonaniem czynnosci prawnej, czynnoscia prawna jest zawarcie umowy zamiany.
przepisow kc nie przenosilbym na prawo podatkowe. kc nie jest od regulacji podatkow.
z ciekawosci zglebie temat bo te wyjasnienia mnie nie przekonuja, byc moze jest jak mowisz ale musi byc na to przepis

Every step appears to be the unavoidable consequence of the preceding one, and in the end there beckons more and more clearly total annihilation...

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2004 15:39:23 
Użytkownik

Auto: ACQ '85, 90q '86
A czy nie prosciej zalatwic to przez komis?? Przeca w dzisiejszych czasach inaczej sie tego nie robi. Idziemy do komisu mowimy co i jak oferujemypowiedzmy polowe tego co my mysielibysmy w skarbowym zaplacic... i taka komis ma marze... przyjol oba auta jednego dnia..sprzedal nastepnbego... komis placi 2% od marzy a my nie biegamy po skarbowym...

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2004 16:02:14 
Klubowicz

DzU 00.86.959 art 1 tam drogi kolego jest wyjaśnione co podlega opodatkowaniu jak nie wierzysz to wejdź w program LEX_OMEGA wersja07/2004 albo w Profesjonalny Serwis Podatkowy

Strefa czasowa: UTC + 1