.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.kwi.2025 12:04:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 roku - Prawo o ruchu drogowym
PostNapisane: 09.lip.2004 19:37:23 
Użytkownik

Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 roku - Prawo o ruchu drogowym - z poprawkami

Nie wiem, ale tak sobie pomyślałem, że w zasadzie znakomita większość ludzi na forumie, to kierowcy, a znajomość przepisów prawa o ruchu drogowym często nas samych zaskakuje. I tak sobie wykombinowałem, że możnaby podwiesić gdzieś na forumie na bieżąco aktualizowany kodex drogowy. Myślę, że chyba większość po przeczytaniu już wszystkich postów i w chwilach tępego patrzenia się w monitor z ciekawością rozwiałaby swoje wątpliwości, co do krytycznych sytuacji na drodze. Takie moje skromne zdanie. Proszę o wypowiedzi w tym "topicu" (zwłaszcza któregoś z moderatorów), co o tym sądzicie? Na początku podałem linkę do właśnie takiego aktualizowanego kodexu drogowego. Na początku będzie to na 1 stronie, ale po 2 dniach poleci gdzieś "na stos" i trzeba by było tego szukać.
Pytanie:
Podwieszać to, czy nie?

P.S.: Tylko proszę mnie nie linczować, jeżeli popełniłem jakieś "fo-pa" ;) .
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 21:32:23 
Użytkownik

Moim zdaniem to nie ma sensu..gdyż kodeks drogowy to jest od groma paragrafów itp.. (miałem taki w .txt i zajmował 60 stron)
Więc ewentualne wprowadzanie zmian mija się z celem.
Pozatym wydaje mi się że większość (wszyscy) znają przepisy ruchu drogowego... a ewentualne pytania spowodowane są niepewnością wynikającą z określonej sytuacji ktoa nie zawsze musiała zostac uwzględniona w kodeksie.
A poza tym jak wyobrażasz sobie modyfikowanie dokumentu ?
Przecież to (jak już pisałem) około 60 stron..
Nikt nie będzie tego czytał po raz drugi.. trzeci... czy ciesiąty jeśli ktoś wprowadzi jakies poprawki..
A jęsli kogoś to interesuje to może sobie sam poszukać/kupić najnowszy kodeks i po problemie.

Pozdro

EDITED.
Pozatym taki kodeks raczej by sie nie zmieściłw jednym poście :P
tylko w kilku(nastu) :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2004 23:22:05 
Użytkownik

AVE Simpson.
Nie ja wprowadzam zmiany w kodeksie :D , tylko "ci w ministerstwie", a to co podałem, to link do strony na bieżąco aktualizowanej.

cyt."...Nikt nie będzie tego czytał po raz drugi.. trzeci... czy ciesiąty jeśli ktoś wprowadzi jakies poprawki..
A jęsli kogoś to interesuje to może sobie sam poszukać/kupić najnowszy kodeks i po problemie...."

Znaczy się, ja często sięgam do kodeksu, żeby być raczej na bieżąco, zwłaszcza, jak "ktoś wprowadzi jakieś poprawki", a zamiast iść i kupić, wolę posiedzieć i poczytać(leniuch jestem) ;) . Ale takie twoje zdanie i go szanuję.
PZDR.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2004 14:30:07 
Użytkownik

Witam ., moim skromnym zdaniem link z aktualizowanum na bieżąco kodeksem byłby dobrym rozwiązaniem , jednak na stronie głównej w śród innych linków (sznurków). :)
Można by mu nadać jakąś rozsądną nazwe , aby każdy wiedział co to jest (chociażby ja) :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2004 14:35:30 
Użytkownik

jestem za :D

Tytuł:
PostNapisane: 12.lip.2004 12:43:33 
Klubowicz

jestem za gdyby niektórzy poczytali sobie zmiany które weszły po 1.05.2004 to zaoszczedzili by trochę kasy -post_ kara za brak OC i dywagacje- itp
poniżej drobny przykład zmiany po 1.01.2005
ART 73
6. (42) Pojazd sprowadzony z terytorium państwa niebędącego członkiem Unii Europejskiej, po dokonaniu ostatecznej odprawy celnej przywozowej, dopuszcza się do ruchu na okres 30 dni.
7. (43) Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.
prawda ze ciekawe

Prawo o ruchu drogowym
Dz.U.03.58.515 z dnia 20 czerwca 1997 r. do tej pory w 12 Dz.U. ukazały się zmiany a ile ich było to nawet nie chciało mi się liczyc swoisty bur... na kółkach
Pozdrawiam tych co nie chcą nic wiedzieć

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2004 07:22:40 
Użytkownik

To nie jest zły pomysł bo zmian jest całe mnóstwo i każdy chętny miałby odrazu link na stronę ze wszystkimi poprawkami.

Jestem ZA :D

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2004 09:28:20 
Użytkownik

Widzę, że sprawa zaczyna nabierać "rumieńców" ;) . Cieszy mnie pozytywny odzew, czekam tylko jeszcze na odzew któregoś z moderatorów tegoż "kącika" ;) .
PZDR.

Strefa czasowa: UTC + 1