z czeska policja czy tam milicja nie mialem nic do czynienia i niechce miec
z tego co pamietam to w czechach winieta zalezna jest od DMC samochodu lub zestawu , w polsce od DMC i liczby osi
Herman napisał(a):
Ja tez nie kumam tego do końca bo np.logiczne jest to że mając samochód osobowy który może ciągnąć przyczepę o DMC 1900kg można nim ciagnąć lawetę o dopuszczalnej DMC 2500kg tyle że nie wolno na nią załadować więcej niż 1400kg jeżeli jej masa własna wynosi 500kg.Ale nie próbuj tego wyjaśniać policjantom bo i tak nie bedziesz miał racji.Dziwne nie???
policji nie interesuje ile masz masy zeczywistej tylko jaka masz DMC w dowodzie wiec jak moz w dowodzie przyczepe 1900kg to nawet postej o DMC 2500kg nie mozesz ciagnac pozatym jak pisalem wyzej na zaczepie kulowym czyli haku takim jak w osobowym nie mozna ciagac przyczep o DMC wiekszej jak 2000kg choc tego nie jestem pewien tak mi mowil gosciu na przegladzie jak sie go zapytalem dlaczego w instrukcji od sprintera jest ze mozna ciagnac przyczepe bodajze 2700kg a w dowodzie 2000kg
ja tez nieraz nie lapie oco dokonca chodzi w tych przepisach
zebys widzial zdziwienie niemieckich policaji jak im kupel pokazal prawko 5 przylecialo i z 30 min sprawdzali jakim cudem ma prawko na osobowy i autobusy a nie ma na ciezarowe, to jest dopiero glupota moze jezdzic 14 metrowym o DMC niewiem ale pewno ok 14000kg a nie moze 7m sprinterem o DMC 4600kg