Od 2 marca jestem posiadaczem Audi V8 4.2 w automacie rocznik '92. Autko troszkę zaniedbane estetycznie ale mechaniczne jest OK. Mam zamiar je powoli przywracać do świetności. Z racji tego, że studiuję i nie mam zbyt wiele kasy a to moje drugie auto na utrzymaniu to będzie to trwało dłuższy czas. Zamieszczam kilka fotek V8-emki:
Mam trochę pytań, nigdy nie miałem auta tej klasy więc mogą wydać się śmieszne:
- jak uruchomić tempomat; na razie udało mi się podczas kombinacji przyciskami ustawić jakiś sygnał dźwiękowy po przekroczeniu 105km/h i pojawiał się na komputerze znaczek (km/h), nawet nie wiem jak to zrobiłem...
- jak odkodować radio (Audibose), w instrukcji pisze że jednocześnie wciskać M i chyba T, aż pojawią się cyferki 0000 zamiast napisu SAFE, robię tak i nic się nie zmienia...
- ktoś pomalował chrom atrapy na czarno, wygląda to beznadziejnie jak dla mnie, gdzie mogę kupić nową i czy jest wspólna z innym modelem?
- kiedy agresywniej jadę zapala się kontrolka od poziomu płynu chłodniczego, i rzeczywiście płynu ubywa, kapie po ostrzejszej jeździe z tyłu silnika i pojawia się dużo pary, wszystkie inne kontrolki pokazują prawidłowe temp. i ciśnienia. Oczywiście płyn jest uzupełniany na bieżąco a jak jeżdżę spokojnie nic kompletnie się nie dzieje, żadnych komunikatów, żadnych wycieków. Czy to może być jakiś poluzowany/pęknięty wężyk czy wygląda na coś poważniejszego?
- jaki jest fabryczny rozmiar opon, w tej chwili mam założone zimówki Pirelli 225/55 R16. Wydają mi się za szerokie już nie tylko jak na zimówki, ale w ogóle. Chcę kupić nowe letnie opony i nie wiem jakie inne rozmiar na te felgi mogę założyć bo felgi podobają mi się bardzo.
- czy na wyposażeniu były jakieś dywaniki gumowe, koleś mi wrzucił jakiś badziew z poloneza chyba, to czym prędzej wywaliłem i z przodu mam takie coś jasne a z tyłu kompletnie nic. Co tam położyć by było jak z fabryki?
- ile kosztuje wymiana rozrządu i kto jest w stanie się tego podjąć z nadzieją że nie spartoli, poza ASO. Jak sobie liczą w ASO a ile można zaoszczędzić gdzieś indziej.
- jak dostać się do akumulatora???
Sorry pewnie rozbawiły was te pytania, ale w moim dupowozie jakim jest hyundai pony z tego samego roku co V8-emka nie ma kompletnie nic z wyposażenia poza zegarkiem:/ W tej chwili auto stoi w Wyszkowie i czeka do następnego tygodnia, aż uzbieram kasę na ubezpieczenie i rejestrację. Potem ściągam je do Wawy i chciałbym w pierwszej kolejności załatwić ten wyciek i rozrząd. Auto ma teoretycznie instalację gazową, ale wywalam ją jak najdalej od tego silnika - gdzie mógłbym usunąć ten wrzut jak najbardziej bezboleśnie dla auta.