.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.kwi.2025 12:12:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Witam wszystkich [Wyszków/Warszawa]
PostNapisane: 09.mar.2008 11:37:34 
Użytkownik

Od 2 marca jestem posiadaczem Audi V8 4.2 w automacie rocznik '92. Autko troszkę zaniedbane estetycznie ale mechaniczne jest OK. Mam zamiar je powoli przywracać do świetności. Z racji tego, że studiuję i nie mam zbyt wiele kasy a to moje drugie auto na utrzymaniu to będzie to trwało dłuższy czas. Zamieszczam kilka fotek V8-emki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam trochę pytań, nigdy nie miałem auta tej klasy więc mogą wydać się śmieszne:
- jak uruchomić tempomat; na razie udało mi się podczas kombinacji przyciskami ustawić jakiś sygnał dźwiękowy po przekroczeniu 105km/h i pojawiał się na komputerze znaczek (km/h), nawet nie wiem jak to zrobiłem...
- jak odkodować radio (Audibose), w instrukcji pisze że jednocześnie wciskać M i chyba T, aż pojawią się cyferki 0000 zamiast napisu SAFE, robię tak i nic się nie zmienia...
- ktoś pomalował chrom atrapy na czarno, wygląda to beznadziejnie jak dla mnie, gdzie mogę kupić nową i czy jest wspólna z innym modelem?
- kiedy agresywniej jadę zapala się kontrolka od poziomu płynu chłodniczego, i rzeczywiście płynu ubywa, kapie po ostrzejszej jeździe z tyłu silnika i pojawia się dużo pary, wszystkie inne kontrolki pokazują prawidłowe temp. i ciśnienia. Oczywiście płyn jest uzupełniany na bieżąco a jak jeżdżę spokojnie nic kompletnie się nie dzieje, żadnych komunikatów, żadnych wycieków. Czy to może być jakiś poluzowany/pęknięty wężyk czy wygląda na coś poważniejszego?
- jaki jest fabryczny rozmiar opon, w tej chwili mam założone zimówki Pirelli 225/55 R16. Wydają mi się za szerokie już nie tylko jak na zimówki, ale w ogóle. Chcę kupić nowe letnie opony i nie wiem jakie inne rozmiar na te felgi mogę założyć bo felgi podobają mi się bardzo.
- czy na wyposażeniu były jakieś dywaniki gumowe, koleś mi wrzucił jakiś badziew z poloneza chyba, to czym prędzej wywaliłem i z przodu mam takie coś jasne a z tyłu kompletnie nic. Co tam położyć by było jak z fabryki?
- ile kosztuje wymiana rozrządu i kto jest w stanie się tego podjąć z nadzieją że nie spartoli, poza ASO. Jak sobie liczą w ASO a ile można zaoszczędzić gdzieś indziej.
- jak dostać się do akumulatora???

Sorry pewnie rozbawiły was te pytania, ale w moim dupowozie jakim jest hyundai pony z tego samego roku co V8-emka nie ma kompletnie nic z wyposażenia poza zegarkiem:/ W tej chwili auto stoi w Wyszkowie i czeka do następnego tygodnia, aż uzbieram kasę na ubezpieczenie i rejestrację. Potem ściągam je do Wawy i chciałbym w pierwszej kolejności załatwić ten wyciek i rozrząd. Auto ma teoretycznie instalację gazową, ale wywalam ją jak najdalej od tego silnika - gdzie mógłbym usunąć ten wrzut jak najbardziej bezboleśnie dla auta.

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 11:19:49 
Klubowicz

witaj, z Wa-wy jest Losiak z V8 (pogadaj z nim)
same części rozrządu to 1000 - 1200
akumulator jest pod tylną kanapą

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 11:23:18 
Użytkownik

Witamy kolege! :):

wlasnie mialem pisac o Losiaku :diabel: podjedz na torwar(parking przy petli) w srode o 19, mysle,ze wszystkiego sie dowiesz.

Pozdr!

Solaris Urbino #1516 :D MZA driver
hummerLimo H2 '08

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 13:09:35 
Klubowicz

Cześć,

Witamy następną V8 w klubie :D

- Tempomat - w sumie to mi też nie udało się go uruchomić (ale nie bawiłem się nim zbytnio :D)
- Radio - niestety nie mam bose także tu nie pomogę.
- Atrapa - występuje tylko w V8, jest w radomiu człowiek który ma praktycznie wszystko do V8 po bardzo dobrych cenach.
- Niestety wycieki to największa bolączka V8, trzeba to wszystko dokładnie obejrzeć.
- Opony - Te które masz są delikatnie za wysokie na lato proponuje 225/50/16 lub 205/55/16
- Dywaniki - nigdzie nie widziałem gumowych dywaników do V8.
- Wymiana rozrządu - ja wymieniałem rozrząd (wszystkie rolki napinacze i amortyzator)+ pasek wieloklinowy (tu też wszystkie rolki i amortyzator) + olej, filtry itp. całość jeżeli dobrze pamiętam wyniosła mnie ok 2000 lub trochę więcej (nie pamiętam dokładnie), robiłem to w raszynie jeżeli chcesz to na PW mogę Ci podać namiar.
- akumulator - to już jeden kolega wyjaśnił że trzeba zajrzeć pod kanapę.

Jak będziesz już miał ją w wawie to daj znać z chęcią oblookam Twoją V-ke.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 17:03:04 
Użytkownik

Losiak napisał(a):
Cześć,

Witamy następną V8 w klubie :D

- Tempomat - w sumie to mi też nie udało się go uruchomić (ale nie bawiłem się nim zbytnio :D)
- Radio - niestety nie mam bose także tu nie pomogę.
- Atrapa - występuje tylko w V8, jest w radomiu człowiek który ma praktycznie wszystko do V8 po bardzo dobrych cenach.
- Niestety wycieki to największa bolączka V8, trzeba to wszystko dokładnie obejrzeć.
- Opony - Te które masz są delikatnie za wysokie na lato proponuje 225/50/16 lub 205/55/16
- Dywaniki - nigdzie nie widziałem gumowych dywaników do V8.
- Wymiana rozrządu - ja wymieniałem rozrząd (wszystkie rolki napinacze i amortyzator)+ pasek wieloklinowy (tu też wszystkie rolki i amortyzator) + olej, filtry itp. całość jeżeli dobrze pamiętam wyniosła mnie ok 2000 lub trochę więcej (nie pamiętam dokładnie), robiłem to w raszynie jeżeli chcesz to na PW mogę Ci podać namiar.
- akumulator - to już jeden kolega wyjaśnił że trzeba zajrzeć pod kanapę.

Jak będziesz już miał ją w wawie to daj znać z chęcią oblookam Twoją V-ke.

Witam również. Jak tylko ją zarejestruję to ściągnę do Wawy, będzie to pod koniec marca/początek kwietnia i też z chęcią dam V-ke pod oględziny.

Co do rozrządu - sam kupowałeś części czy tylko oddałeś do warsztatu i odebrałeś zrobioną?
Co do opon - to na felgi które mam wejdą bez problemu 205/55/16? 2cm węższa opona bardziej będzie narażać rant felgi na uszkodzenia, tak mi się wydaje przynajmniej. ma ktoś z tym jakieś dośwadczenia?

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 17:07:44 
Klubowicz

Części kupowałem sam.
Felgi prawdopodobnie masz 7,5 cala także to jest ok 19cm a opona 20,5 także powinno być ok. Ale ja na twoim miejscu założyłbym 225.
Obecnie mam założone zimówki 215/55/16 na feldze 7,5 i jest ok.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 17:41:39 
Użytkownik

Losiak napisał(a):
Części kupowałem sam.
Felgi prawdopodobnie masz 7,5 cala także to jest ok 19cm a opona 20,5 także powinno być ok. Ale ja na twoim miejscu założyłbym 225.
Obecnie mam założone zimówki 215/55/16 na feldze 7,5 i jest ok.

Chyba na takie się zdecyduję 225/50, kurcze nowe to następne 2tyś :( W połowie wakacji będzie mnie może stać :/ Używki w tym rozmiarze to raczej nie zaryzykuje...

Tak poza tematem to na forum jest tylko nas dwóch z V8-ką :?:

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 18:49:29 
Klubowicz

jest jeszcze kilka sztuk, z tego co pamiętam to heveliusz, mauzer, jeśli się nie mylę to ando1414 też posiada, i jeszcze chyba kilka osób ale teraz nie pamiętam dokładnie.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 19:28:57 
Użytkownik

Auto: Cabrio V6
Witamy kolegę! :)

[OT] Losiak, fajne masz coupe w podpisie :peace:

Audi 100 C4 AAR 1991 sedan zyclam pearl (2005 - 2012)
Audi A6 C4 AEL quattro 1996 Avant aluminium silver (2007 - 2015)
Audi Cabrio 8G ABC 1997 kabriolet brilliant black (2014 - ...) [.: TERAZ MY :.]

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2008 14:25:12 
Klubowicz

Monster napisał(a):
Witamy kolegę! :)

[OT] Losiak, fajne masz coupe w podpisie :peace:

Ano takie na wypasie ;)

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1