Witka!
Sprawozdanie z mierzenia auta GTECHEM na drugiej stronie
We wtorek, na autostradzie w okolicy Poznania, umówiłem się z Wojtkiem od hamowni Dynomet na zmierzenie mocy mojego S2. Jako, że Wojtka hamownia umożliwia mierzenie auta z quattro, jest to wręcz wymarzona opcja dla mnie i mojej Audiczki.
Zdecydowałem się więc zmierzyć auto. Umówiliśmy się na 19.30, zjawiłem się ja, z kolegą PALACZEM oraz jako widz przyjechał z kamerką Walciu z Drivers Club Poznań. Ja miałem cyfraka z możliwością robienia filmów, jednak... okazało się za ciemno na niego. Trzeba poczekać aż przerzucę kasetę do PC, wtedy zaprezentuję filmiki.
Zaczęliśmy od montażu urządzenia na kole. Na przednim, bo w quattro przód mniej się ślizga przy mocnym zrywie.
Widzimy powyżej zewnętrzną część tego ustrojstwa

. Poniżej jest część informatyczna
W sumie przejechaliśmy po autostradzie około 100 km, robiąc różne pomiary a także czekając, aż będzie więcej miejsca na drodze, żeby nie stwarzać zagrożenia i mieć spokojną głowę. Drugim samochodem jeździł Walciu z Palaczem, i kręcili filmik
(RESPECT!)
Oczywiście najpierw należało wpisać wszystkie dane do programu odnośnie przełożeń, masy (ważne! - nie katalogowej tylko rzeczywistej), no i rozmiaru kół i opon, oraz paru innych rzeczy. Pomocna w moim przypadku stała się ta tabela:
http://leolepsi.terramail.pl/img/specs2.jpg (dzięki mq!)
Pomiar wyglądał w ten sposób, że na znak dany przez operatora, na 3 lub 4 biegu wciskało się gaz do oporu, i program mierzył, potem po dotarciu do odcięcia, wciskałem sprzęgło i program mierzył opory. Ja mierzyłem auto na 4. biegu, wykres jest wtedy bardziej dokładny. Na niższym biegu wykres byłby dokładnie taki sam, tyle, że bardziej gładki.
Oto mój wynik:
Przy okazji zmierzyłem sobie czas na 400m , program też to umożliwia. Co Ciekawe, można też z takiego pomiaru na 400m uzyskać inne dane, np. czas 0-20 metrów, czas od 0 do 100 km/h, a nawet czas zmiany biegów.
Co też warte uwagi, wiem ile mi licznik przekłamuje
oto moje dane:
czas od 0 do 20 metrów - 1.5 sekundy (najlepszy, przy starcie z 3000 rpm wyniósł 2.20 sekundy)
Jak widać, na wykresie (mam nadzieję, że się doczytacie, nie chciałem ładować duzych plików), max moc to 317 KM przy 5600 rpm, a max moment to 448 Nm przy 4000 rpm. Wyniki niezłe, ale jak już powiedziałem, there is still place for improvement.
Zmierzyłem sobie jeszcze czas od 100 km/h do 200 km/h. Oto wykres:
Po zmierzeniu wszystkiego, zdecydowałem się z Walciem usiąść do auta i zobaczyć jaką auto ma prędkość maxymalną. Mamy nagrane to na kamerce. Auto przestało przyspieszać przy 7000 rpm na piątym biegu, a wskazówka licznika była już daleko poza skalą (280 km.h) Filmik będzie w najbliższym czasie tutaj.
Wnioski.
Jeszcze nie pora na wnioski

Na dniach odbieram GTecha Pro Competition, i będę robił pomiary porównawcze. Do tego szykuje małą niespodziankę dla forumowiczów, bądźcie gotowi
Hamownia przenośna zdała egzamin hamowania quattro, wszystko odbyło się bez najmniejszych zakłóceń, wyniki miałem na bieżąco podawane. Ponieważ w Polsce nie ma tak wielu hamowni 4x4, jest to praktycznie jedyna alternatywa dla aut z napędem 4x4. Teraz wiem na czym stoję. Kilka sesji z takim urządzeniem, lub nawet z gtechem, i można się bardzo wiele nauczyć o efektywnym ruszaniu, zmianie biegów i kilku innych rzeczach.
Pomiar przeprowadził
Wojtek Sarnowski
ps. dałem to tutaj, a nie na stronce, bo to nie jest aż takie ważne, żeby to umieszczać na niej.