.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 09:50:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 Avant 2.0Tdi Skradzione i odnalezione
PostNapisane: 03.wrz.2009 02:54:07 
Użytkownik

Witam wszystkich użytkowników forum!!
Mam niemały problem. Skradziono mi Autko(z strzeżonego parkingu-pseudo) i zostało znalezione(cud).
Chciałbym teraz opisac uszkodzenia w wyniku kradziezy:
-dziura w drzwiach kierowcy poniżej zamka(wygląda jak po kuli
-brak stacyjki, auto jeździ nawet na śrubokręt lecz palą się awaryjne i na wyświetlaczu pisze "safe"
-ogólnie lekkie rysy praktycznie niewidoczne na całym aucie po zasypanie gałęziami(wydaje mi się ,że złodzieje przejechali tym samochodem więcej niż 5km).
3 Tygodnie jeżdżę załatwiam wszystkie papiery(Policja,Pzu),straciłem kupe czasu, zrobiłem razem z 400km.
Kupując auto bez tajemnic początkiem kwietnia zapłaciłem 54000zł i u sprzedającego wykupiłem ubezpieczenie AC na kwotę 45000zł.
Po pierwszych oględzinach auta przez rzeczoznawcę z PZU szkody zostały wycenione na 11000zł(te powierzchowne typu dziura w drzwiach, brak stacyjki i rysy-oczywiście była nota że na miejscu oględzin nie można wycenić wszystkich szkód).
-Po dostarczeniu auta do serwisu pierwsze co usłyszałem,że szkody mogą przekroczyć wartość auta co wydawało się śmieszne(ceny na aukcjach: komputer 2.0Tdi-1200zł;drzwi pod kolor-800zł;stacyjka z kluczykami-1000zł;), nawet niech każda z tych rzeczy kosztuje w serwisie 5000zł+Programowanie softu to nie ma opcji o przekroczeniu. Więc zastanawiam się dlaczego z miejsca nasuwają temat o przekroczeniu wartości auta?
Mało tego wracając z serwisu i jadąc do PZU dowiedziałem się,że mam wykupiony wariant "Wycena" a nie "Warsztat" o czym w ogóle nie wiedziałem i nie zostałem poinformowany,że takie warianty istnieją. Gdy wykupywałem ubezpieczenie w PZU nikt mnie o tym nie poinformował-mało tego-sprzedali auto na moją narzeczoną i ubezpieczenie wypisali na mnie(prawnie jak na osobę obcą!!)
Po ostatniej rozmowie telefonicznej dowiedziałem się ,że raczej naprawa przekroczy wartość samochodu... Gdzie samochód oprócz stacyjki i drzwi nie był uszkodzony mechanicznie(jeździł itp.).
Całość tej sytuacji wg. mnie wygląda na taką ,że ktoś chce kupić nasze auto za śmieszne pieniądze(wałki między Autoryzowanym serwisem a PZU). Koleś w serwisie wsiadając tylko za kierownicę gdzie brak jest stacyjki i zapalając na śrubokręt z miejsca stwierdza ,ze naprawa przekroczy wartość-to coś jest nie tak!!
Jutro będzie wycena z serwisu ale przy ostatniej rozmowie telefonicznej stwierdzili jakieś uszkodzenia silnika(nie wiadomo skąd-skoro auto było sprawne).
Ludzie powiedzcie co w tej sytuacji zrobić???(znajomi mówią żeby wziąć rzeczoznawcę sądowego+następny serwis(dodam ,że tam gdzie stoi auto znajduję się w Lubinie)

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2009 11:21:07 
Użytkownik

W ASO we Wrocławiu S8 D2 po kradzieży - stacyjka, zamki + wymiana komputerów (z modułami komfortu) - ok 25 tyś zł w ubiegłym roku (AC PZU).
ASO to droga sprawa i nie sądze, aby cię chcieli wywałować. Oni po prostu każdego liczą wysoko aby z czegoś żyć :).
Ceny z allegro do cen nowych częsci mają sie nijak.

Tytuł:
PostNapisane: 03.wrz.2009 11:32:05 
Klubowicz

proponuje zrobic niezalezna wycene u rzeczoznawcy z PZMtu...
niecale 300zl, a jest sie w razie czego czym bronic

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2009 17:00:17 
Użytkownik

Musisz zlozyc wniosek do sadu, na rozprawie sad powola bieglego, ktory przeprowadzi analize powstalej szkody. Ja zrobilem wycene w ASO za 120 pln i podlaczylem do akt. To wszystko zajmie troche czasu...
Na Twoim miejscu pojechabym do innego ASO i tam poprosil o wycene. Potem mozesz porownac obie.
Pieprz.one łajzy! Moze podjedz do Radomia, i tam pogadaj.

Audi A6 2.5 BAU - narazie sluzy panu
2003,Quattro,Webasto i BOSE.
Vinter.
http://www.youtube.com/watch?v=W8NK4amcUwM

Tytuł: Re: Audi A4 Avant 2.0Tdi Skradzione i odnalezione
PostNapisane: 07.wrz.2009 00:11:06 
Użytkownik

psyhool napisał(a):
-Po dostarczeniu auta do serwisu pierwsze co usłyszałem,że szkody mogą przekroczyć wartość auta co wydawało się śmieszne

Śmieszna to jest Wycena ASO Skody w Lublinie na
Cytuj:
uszkodzenia silnika - otwór w kadłubie wybity przez tłok(...)
W związku z powyższym podajemy szacunkowe koszty naprawy:
silnik(...) cena 34 000 zł brutto*
wymiana sterownika - ok 2 000 zł brutto

* - cena zaokrąglona.
Silnik kompletny (kadłub, góra + pompa itp.) z wymianą 2100 zł + ballantines 0,5l + ropa na 150km. Ceny mam dobre.
Sterownik stary, działa jak działał, a to że kupić nową Skode w Lublinie = smarowanie to nie wspomnę, Miałem telefon od Kulczyka w innej sprawie i nie omieszkałem porozmawiać. Klubowicze "nie ze wschodu" mam wrażenie, że mają lżej. Słyszałem od kierowcy 3letniej Toyoty LandCruiser porównanie serwisu w Lublinie i w Radomiu; u nas rozpacz...
Wartośc wycenionej Skody po naprawach obecnie ~ 12-16 tys zł jak dla kogo.

Strefa czasowa: UTC + 1