Baskecior napisał(a):
Napisz gdzie chcesz używać tego internetu a podpowiem Ci co kupić.
A mogę się ja wtrynić?
Potrzebuje mobilnego neta do domku w górach. Aero w grę nie wchodzi bo jego zasięg kończy się 2km przed domem ( przy naprawdę dobrych warunkach normalnie 3-4 km od domu). Spowodowane ,że dom jest w dolince za górami i znajduje się dookoła otoczony lasami.
Co do sieci komórkowych średnio odbiera Orange. Połowa rodzina w T-mobile , jeszcze kilak lat temu był zasięg luksus teraz jest tak ,ze ja rozmawiam z okna gdzie mam 3/5 kresek rodzina przy dobrych warunkach też z jedną kreska z okna na głośnomówiącym pogada. Tata ma telefon w Playu i można powiedzieć ,ze jest nawet gorzej niż w T-mobile (razem z mamą mają identyczne telefony i mama ma mniejsze problemy z zasięgiem). Wiem dziwne to bo podobno Play korzysta z nadajników T-mobile.
Jednak w tym roku odwiedzając mnie kuzyn zrobił na mnie wrażenie bo mając telefon w Plusie rozmawiał z środku domu , gdy zasięgu normalnie w naszych telefonach brak(po tym sprawdzaliśmy jeszcze raz ) . Jeszcze rok wcześniej aby odebrać telefon lub zadzwonić leciał 500-1000m i wychodził na miedzę. Więc domniemam ,że wszystko zależy od telefonu ( nie pamiętam jaki telefon posiada jak następnym razem się spotkamy to go zapytam, ale na 100% smartfon ) .Ja jednak mam za grube paluchy i nie znoszę smartfonów i jego zakup byłby tylko jako router.
Aha ważna sprawa nie bardzo chciałbym modem USB do laptopa z dwóch powodów moim zdaniem nie zda egzaminu w moich warunkach a dwa chciałbym go podłączyć do dwóch laptopów tka aby każdy mógł korzystać.
Do czego potrzebuje internetu , raz na kilka dni sprawdzić pocztę. W razie niepogody poczytać jakieś newsy na portalach.Nic szczególnego.
W sytuacjach gdy jestem na urlopie raczej tego nie potrzebuje, ale jeśli się da to dobrze by było gdyby była darmowa/niewiele płatna opcja nielimitowanego nocnego internetu.Ponieważ może się zdarzyć ,że trzeba będzie ściągnąć większy plik ( max 1GB zwykle 200-500mb ale w większych ilościach ) . Ale jeśli powiecie ,ze są lepsze pod względem stałości łącza to je wybiorę. Ponieważ najważniejsza dla mnie jest stałość łącza .Nie chciałbym ,żeby strasznie mulił ale demonem szybkości nie musi być. Bo ja go potrzebuje tylko do przeglądania stron. Jak mnie najdzie ochota na film na YT to ostatecznie poczekam.
Co do wielkości pakietów to jestem elastyczny bo wiele tego nie trzeba .Oprócz urlopu , spędzam tam praktycznie każdy weekend. Gdyby nie te weekendy to pewnie optowałbym za kartą , ale jak podliczymy wszystko wychodzi ,ze spędzam tam średnio ok. 10dni w miesiącu ( nie licząc urlopu, majówek i świąt ) .
Doradzicie coś ?
Pozdrawiam