W 2013 zmieniałem dla siebie LT35 z 2 na 3 osoby - ori siedzenie (kanapa) z pasami i uwaga... zrobiłem to przed pierwszym przeglądem w kraju. W lutym 2014 zmieniałem tak samo Sprintera 315 z 2 na 3... i również taka sama procedura.
Jak to możliwe ? A no tak, że oba te auta w niemieckim briefie miały liczbę miejsc od 2 do 6 wpisaną i tak tłumacz przetłumaczył.
Diagnosta na przeglądzie wpisał ilość miejsc 3 - bo w PL musi to być zdefiniowane. Kanapy ori w ori mocowaniach z ori pasami i zagłówkami - wszystko jakby z fabryki wyjechało, nawet podłoga gumowa z 2 na 3 miejsca kupiona i przerobiona.
Pani w WK kręciła nosem ale nie miała argumntów - w briefie stało 2-6, w przeglądzie 3... więc wszystko formalnie grało
Coś tam bąkała to ją zaprosiłem do auta by sama zobaczyła, że były i są 3 miejsca, nie skorzystała
Dla aut zarejestrowanych w PL obowiązuje zmiana konstrukcyjna z opisem diagnosty - nie spotkałem się by było ograniczenie, że można w jedną a w drugą nie. Pamiętaj, że powyżej 9 osób podlegasz innym przepisom i inne prawko.