Kup modem z logo Play. Nawet jeśli ten sam model znajdziesz na allegro, to mimo wszystko szukaj z logo Play. Niby model ten sam, ale czasami grzebią w firmware i coś tam zmieniają.
Miałem podobnie. Do abonamentu dostałem dodatkową kartę SIM, wsadziłem do własnego routera + stary modem z blueconnecta. Wszystko śmigało bez zarzutu do czasu... zaczęli coś kombinować z nadajnikami i co jakiś czas przełączało mnie z Play na T-mobile. Testowe smsy z karty w modemie mogłem wysyłać. Po przełożeniu karty z modemu do telefonu wszystko śmigało - rozmowy, smsy, net. Po wsadzeniu ponownie do modemu po jakimś czasie zonk. Nawet wymienili mi kartę sim na nową, to samo. Sprawa trafiła do kogoś technicznego i kumatego. Zadzwonił, opowiedziałem swoją historię, prawdopodobnie na urządzeniach T-mobile transfer danych na mojej karcie był blokowany. Zgłaszali do jakiś list, ale problem powracał. Możliwe, że mieli jakieś modele, które z play trzeba zawsze puszczać, ogólnie teorie spiskowe i tajemnice lasu. Kupiłem router brandowany przez Play i problem zniknął.
Czasami coś się zawiesi, ale sporadycznie. Jak nie ma netu, to dziadkowie już wiedzą jak się robi "twardy reset"