ando1414 napisał(a):
Baskecior napisał(a):
Mateusz L napisał(a):
Ee...trochę gadka ja z samochodami- kiedyś to były auta, teraz szroty..i tak do 20 lat, tylko zawsze inne roczniki się słyszy, jako granica
Dobrze, że rodziców lodówka Candy nie wie, że miała pracować 5 lat i chodzi już bodaj 13...Znajomy z branży bardzo chwalił mi sprzęt LG- szczególnie pralki i lodówki. Amica robi dobre piekarniki na przykład...Nie lekceważyłbym Hotpointa- mam do czynienia z taką zmywarką- doskonale myje i
jest bardzo cicha...W wynajmowanym na studiach mieszkaniu mieliśmy pralkę Hotpoint- również nieprawdopodobnie cicha i bardzo dobrze prała...choć tu wybrałbym LG.
Amica robi dobre piekarniki powiadasz ...
Coś o tym wiem i mam dokładnie inna opinie.
Nigdy żadnej Amiki ...
sprawdziłem, sprzęty 15 letnie
Lodówko/zamrażarka Bosch dwa kompresory - bez uwag.
Piekarnik Bosch - bez uwag. (I tu się zgadzam z Baskeciorem - miał być Amica ale total odradzany i sporo osób się przewiozło)
Zmywarka AMICA - absolutnie bez uwag (znajomi którzy kupili inne marki są zdziwieni - a jest ostro orana - zero serwisu odpukać) doskonale myje i jest bardzo cicha
płyta ceramiczna Amica - bez uwag.
mikrofala Sharp - minimum 25 lat - bez uwag (topi asfalt)
pralka whirlpool - padła dokładnie po 19 latach. Teraz najtańszy Mastercook tyrany 3 razy w tygodniu od 3 lat - zero problemu (odpukać)
ps. na wybór lodówki skłonił mnie sprzedawca - tyle lat temu a facet mnie zauroczył.
Na pytanie co by bardziej polecił, odpowiedział: Proszę pana jeśli ten Bosch jest na kompresorach Hitachi to bez chwili zastanowienia polecam Bosch; po czym zniknął i wrócił z fachową prasą z wykresami. danymi rankingami. itd... (prasa była po niemiecku i angielsku) ale była!
Nie mam pojęcia kto dziś produkuje solidny sprzęt w dobrej cenie.
15 lat temu nikt by nie kupił telefonu samsunga, auta kia itd...
Dorzucę w takim razie swoje 3 grosze:
- pralka Whirlpool kupiony w 1997 roku (wtedy top model) działała dopóki nie padło łożysko na bębnie w roku chyba 2014/2015. Gdyby nie ten fakt działała by nadal - bęben w stanie perfekt a i programator mechaniczny dawał radę. Wymieniłem na top model Boscha wyprodukowany w Monachium.
- całe wyposażenie kuchni zakupiłem w 2004 roku: okap,zmywarkę,piekarnik - Amiki. Piekarnik padł ~ 2010 roku - siadł sterownik wyświetlacza dotykowego - koszt naprawy 850 zł
Zmywarka padłą chwilę później. Do dziś działa tylko okap (ale tutaj też raz się włączy a 2 razy nie). Wszystkie te graty wtedy z najwyższych linii Amiki. Lodówka Whirlpoll też górna półka (składany w Polarze) - działa bez zarzutu do dziś. Po latach wymieniłem Amikę na Boscha (tutaj już średnia półka składane chyba w PL) i póki co bez zarzutu.
- do nowej chałupy kupuję już wszystko Boscha - lodówka wyprodukowana w Monachium, zmywarka średnia półka Bosch (identyczny jak w P-cach).
Na doradców w marketach należy uważać bo wciskają to na czym mają największą marżę - dopiero gdy uświadomisz im że masz pojęcie o okręcie zaczynają kombinować z cenami dobrych modeli.
Ja od siebie po paru latach użytkowania różnego sprzętu mogę napisać że Bosch,Whilrpoll tak , Amice dziękuję, podobnie jak i LG - zwłaszcza telefonom ... Tutaj Samsung a ostatnio przesiadka na Huawei.