.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 13:22:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kia Rio
PostNapisane: 31.sty.2012 22:42:36 
Użytkownik

Bilo napisał(a):
Nie potrzebuje rocznego Golfa w cenie nowej Kia. Przegladalem ogloszenia pod tym katem i nie dosc ze sa pojedyncze sztuki to jeszcze mozna trafic powypadka. Kto sprzedaje roczne auto? Testowek nie chce.. bo sam testowalem. Od uzywanego nie odlicze vatu chyba.

Np salon Magro
http://www.magro.pl/samochody_uzywane
Ma kilka(naście) rocznych Golfów i Polo na stanie.
Są to auta:
- demo
- po leasingu pracowniczym
- auta serwisu
Nie są to auta po przejściach i są na gwarancji. Z przebiegiem 10-20 tyś.
Ale jeżeli chcesz nowe z przebiegem 0 to twój wybór
Ja przebieg 10 tyś robie w około 2,3 miesiące, więc kupno rocznego auta z przebiegiem 17 tyś nie było dla mnie żadnym problemem.

Vat odliczysz od każdego auta na które otrzymasz fakturę VAT (a nie VAT zw)
oczywiście w osobówce odliczysz tylko 6 tyś.
Bez względu czy auto jest nowe czy ma 10 lat.
Odnośnie prowadzenia nie pisałem, że Kiad prowadzi się strasznie cieżko, tylko że są auta które prowadzą się lepiej (neutralnie).
Twoja kasa, twój cyrk, twoje małpy :D

PostNapisane: 31.sty.2012 22:59:36 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Wszystkie oferty Golfow na tej stronie przekraczaja kase ktora mam wydac. Polowki nie sa konkurencja dla kijanki. Zadna nie ma automatycznej klimy a to jest wazne. sa to auta uzywane. No ale twoja kasa twoj wybor :peace: Miales szanse kupic Kia. Teraz bedzie ciekawe jak nowa Optima odbierze klientow Passatowi bo Sportage wiadomo ze idzie jak cieple buleczki :D Co sie porobilo na swiecie.

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

PostNapisane: 01.lut.2012 02:08:02 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Bilo napisał(a):
Przychodzi chyba kres b3. Ma 21 lat i 12lat u mnie. Dla Zony jest juz zbyt trudnym autem. Nie ma klimy, absu, esp, rano telepie sie, gaz i zamki zamarzaja, zbiera sie w niej woda i ogolnie ma humory. W sobote zgubila ladowanie i wyczerpala akumulator. Zona chce nowe auto. Wymyslilem Rio 1.2 XL z praktycznie pelna opcja. Dokladnie takie jak to -> http://otomoto.pl/kia-rio-1-2-dohc-85-km-wersja-xl-C21605702.html. dorzucaja dywaniki i opony zimowe. Konkurentem byla Octavia tour 1.6 MPI z LPG. Niestety Zonie nie podoba sie skoda. Chcialem Sportbacka A3 z 1.9 ale za 40 dychy dostane auto z nalatanymi 150 tys albo wiecej z watpliwa przeszloscia i wieku 4-5 lat. Przebieg roczny to 1300 km. taka kia spalila mi na testach (400 km) srednio 6L przy zroznicowanym stylu jazdy z mieszanka miasto/trasa. Zle zrobie?

Dodadkowa korzysc to pozostawienie b3 jako moj samochod na dojazdy do pracy (100km dziennie). Zamiast za 60zl ropy spale 33zl gazu. Jak nie odpali b3 pojade A6. serwis b3 bedzie tanszy niz A6 i nie dorzne a6 45 tys rocznie jak teraz. Tak sobie tylko licze.

50 kPLN za KIĘ ? Ok. Nic nie mam do KIA, bo osobiście podoba mnie się CEED z dieselkiem ale to nadal 50 kPLN`ów na auto bez klasy, wyglądu i ze środkiem który przyprawia o mdłości.
Nie wiem czy ten silnik ma chociaż 4 cylindry, bo jeśli nie - w ogóle bym sobie nim głowy nie zaprzątał ... miałem okazję raz jechać Polo 1,2 ... bez komentarza.
Skoro kobitce dobrze jeździło się B3 to poszukaj czegoś ze stajni jedynie słusznej marki. Za te pieniążki znajdziesz jakieś ładne A3 w benzynce (1,6 czy 1,8) i będziesz miał wypas do kompletu z jakością - czego w KIA nie uświadczysz.
Oczywiście wspomniana Octavia będzie 1000 x lepszym wyborem a do tego sprzeda się po latach na pniu. Znajdź ładną wersję Octavii z ASV i udokumentowanym przebiegiem i oprócz prostego jak cep silnika palącego zawsze 5 litrów z ogonkiem zostanie jeszcze sporo kasy na dopieszczenie go.
To właśnie Octavki szukałbym przede wszystkim jako wybór optymalny. Wronę na kierownicy można zakleić zdjęciem Justina Biebera ... :D

PostNapisane: 01.lut.2012 07:32:56 
Użytkownik

ja bym brał kijanke i miał wszytsko w dooopie . nowe to nowe
polo wcale nie jest takie rewelacyjne , a te benzynowe silniki volkswagena to tez takie ni w 5 ni w 10

PostNapisane: 01.lut.2012 09:26:56 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Napisałem już wcześniej, że autor wątku i tak kupi, to co chce (jak zresztą w większości wątków tego typu).

Natomiast wypowiedzi przekonujące za wszelką cenę, że tylko VAG jest w stanie zaspokoić wszelkie oczekiwania, są, delikatnie mówiąc, mocno na wyrost. Popatrzcie na Lanosy - jeżdżą i nawet nagminnie nie gniją. Podobnie z innymi starymi Koreańczykami. Europa zapędziła się w kozi róg - buduje małe promy kosmiczne do jeżdżenia po drogach i gdzieś tam pogubiła się w obliczeniach w temacie trwałości / bezusterkowości.

Poczytajcie jeszcze raz wątki Bilo - to on was przekonuje, ze tylko KIA ;)

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

PostNapisane: 01.lut.2012 10:34:56 
Użytkownik

rymcimcim napisał(a):
benzynowe silniki volkswagena to tez takie ni w 5 ni w 10

rozwiń swoją twórczą myśl.

Baskecior napisał(a):
Bilo napisał(a):
miałem okazję raz jechać Polo 1,2 ... bez komentarza.

polo 6R 1.2 tsi ma 4 cylindry (nie chodzi jak robur). Co ci konkretnie nie pasowało w Polo?

Mi nie chodziło o zmuszenie Bilo do kupna auta ze stajni VAG (a wybór ma duży Polo, Fabia, Octavia, Golf a nawet Seat), tylko niech sobie przed kupnem wsiądzie i pojeździ różnymi autami. Wydać kasę i być udupionym na najbliższe parę lat to żaden problem.
Ceny w salonie do którego wkleiłem link są do negocjacji.

Dodatkowo o utracie wartości marek koreańskich nawet nie wspominam.

Szmery bajery o których wspomniał Rodzynek to właśnie są w statkach kosmicznych koreńców.
Europejskie auta w standardzie mają ABS/ESP i kilka poduszek/kurtyn, za gadżety (które usprawniają zabawę ale nie są konieczność) trzeba w VAG/MB/BMW słono dopłacić.
To nie jest tak, że auta są usterkowe kosztem gadżetów.
One są usterkowe bo muszą spełniać wyśrubowane normy ekoterrorystyczne, maksymalnie redukować koszty produkcji, być przygotowane do maksymalnie 3-5 letniej eksploatacji (potem kupno nowego).

To, że VAG daje dupy i im się suwaki logarytmiczne zacinają, powodując iż większość silników jest awaryjna w okresie wcześniejszym niż założył producent to wszyscy wiemy.

Widzę jednak, że większość napaliła sie na RIO jak szczerbaty na suchary ;)

PostNapisane: 01.lut.2012 11:14:40 
Klubowicz

Auto: 210vtq
Dorzuce swoje 3 grosze, o nowym Rio nic nie wiem, ale sadze ze jest oparte na podzespołach ceeda, a takie wynalazki miałem 3, dzisiaj zostal mi tylko jeden, ma sie dobrze na blacie 130kkm, serwis oglada tylko na przegladach olejowych , gwarancja nie obejmuje zawieszenia po jakims tam przebiegu, jedyne co leci to laczniki stabilizatora, dostepne po 50- 60 zl za sztuke, AC tanie, bo czesci tanie, a i amatorów cudzej własności nie ma , wiec można spać spokojnie. Nie zgodze sie ze te auta sie nie prowadza, i ze sa marnie wykonane w srodku, większość z wypowiadajacych raczej nie widziala tych aut z bliska, zreszta obecne wykonanie VW czy skody tez nie powala na kolana. Naprawy gwarancyjne serwisy generlanie respektuja i jest 150kkm lub 5 lat na podzespoly mechaniczne, na lakier jest 7 lat pod warunkiem ze bedziesz na przegladzie zglaszal chec przeglądu powloki lakierniczej, w przeciwnym przypadku lipa. Mialem jeszcze 3 szt Cerato- poprzednik ceeda, oraz 2 picanto i tez nie bylo z nimi zadnych problemow, rzuce przykladowe ceny czesci, sprzeglo picanto komplet Valeo 200zl IC, sprzeglo ceed kpl 500 zl rowniez IC . Jedynym problemem tych aut jest niestety znaczna utrata wartosci , ale jezeli bedziesz sprzedawal to z minimalnym przebiegiem i ksiazka to sprzedasz bez problemu, jak dla zony to bralbym w ciemno za cene swietego spokoju :)

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

PostNapisane: 01.lut.2012 11:42:52 
Użytkownik

emcior napisał(a):
Dorzuce swoje 3 grosze, o nowym Rio nic nie wiem, ale sadze ze jest oparte na podzespołach ceeda, a takie wynalazki miałem 3, dzisiaj zostal mi tylko jeden, ma sie dobrze na blacie 130kkm, serwis oglada tylko na przegladach olejowych , gwarancja nie obejmuje zawieszenia po jakims tam przebiegu, jedyne co leci to laczniki stabilizatora, dostepne po 50- 60 zl za sztuke, AC tanie, bo czesci tanie, a i amatorów cudzej własności nie ma , wiec można spać spokojnie. Nie zgodze sie ze te auta sie nie prowadza, i ze sa marnie wykonane w srodku, większość z wypowiadajacych raczej nie widziala tych aut z bliska, zreszta obecne wykonanie VW czy skody tez nie powala na kolana. Naprawy gwarancyjne serwisy generlanie respektuja i jest 150kkm lub 5 lat na podzespoly mechaniczne, na lakier jest 7 lat pod warunkiem ze bedziesz na przegladzie zglaszal chec przeglądu powloki lakierniczej, w przeciwnym przypadku lipa. Mialem jeszcze 3 szt Cerato- poprzednik ceeda, oraz 2 picanto i tez nie bylo z nimi zadnych problemow, rzuce przykladowe ceny czesci, sprzeglo picanto komplet Valeo 200zl IC, sprzeglo ceed kpl 500 zl rowniez IC . Jedynym problemem tych aut jest niestety znaczna utrata wartosci , ale jezeli bedziesz sprzedawal to z minimalnym przebiegiem i ksiazka to sprzedasz bez problemu, jak dla zony to bralbym w ciemno za cene swietego spokoju :)

Uwierz mi w ceedzie siedziałem i jeździłem nim jako pasażer wielokrotnie. Jak dla mnie poziom wykonania ceed=opel.
Czyli generalnie nie jest źle. Odnośnie materiałów w VW/Skoda wsiądź sobie do dowolnego Vw w Highline lub wypasionego Superba i wtedy pogadamy o wykończeniu wnętrz.
Dałem pojeździć swoim golfem mojemu koledze, który na codzień ma służbowego Ceeda i jego słowa to zupełnie inne dwa światy. Począwszy od komfortu foteli do zachowania na drodze.

W Ceedzie, Rio i innych wynalazkach (jak również w Polo i innych małych Vagach) masz z tyłu belkę skrętną, która będzie zawsze zachowywała sie gorzej niż niezależne zawieszenie (gorsze tłumienie, nerwowość w zakrętach).

Nigdzie nie napisałem, że Rio czy Ceeedem nie da się jeździć. Każdym autem da się jeździć tylko jednym szybciej i bardziej komfortowo, a drugim mniej.

PostNapisane: 01.lut.2012 11:47:14 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
zioolko napisał(a):

Szmery bajery o których wspomniał Rodzynek to właśnie są w statkach kosmicznych koreńców.

Kosmiczne bajery, o których pisałem, dotyczą stopnia komplikacji silników, skrzyń i zawieszenia. A wiec tego, czym się jeździ. I jak sam napisałeś tutaj:

zioolko napisał(a):
One są usterkowe bo muszą spełniać wyśrubowane normy ekoterrorystyczne, maksymalnie redukować koszty produkcji, być przygotowane do maksymalnie 3-5 letniej eksploatacji (potem kupno nowego).

To, że VAG daje dupy i im się suwaki logarytmiczne zacinają, powodując iż większość silników jest awaryjna w okresie wcześniejszym niż założył producent to wszyscy wiemy.

W europejczykach to się sypie, bo producenci przekombinowali na skomplikowaniu a potem na kosztach.

Wg mnie czas porządnych, wygodnych i trwałych samochodów made in Europe już się skończył. Na razie jadą na marce, ale wyginą tak samo jak angielskie zasłużone marki (i większość amerykańskich). A królować będą Koreańczyki, a potem Chińczyki.[/quote]

zioolko napisał(a):
Odnośnie materiałów w VW/Skoda wsiądź sobie do dowolnego Vw w Highline lub wypasionego Superba i wtedy pogadamy o wykończeniu wnętrz.
Dałem pojeździć swoim golfem mojemu koledze, który na codzień ma służbowego Ceeda i jego słowa to zupełnie inne dwa światy. Począwszy od komfortu foteli do zachowania na drodze.

I za tą jakość materiałów i wykończenia VW za Golfa chce Rio + 30% dopłaty, a potem właściciel może sobie posiedzieć przed serwisem w przytulnym wnętrzu i popodziwiać jeżdżące koło niego Ceedy i Rio ;)

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

PostNapisane: 01.lut.2012 11:53:34 
Klubowicz

Zioolko nie kumam czemu mowa jest nagle o superbie i higlineach przeciez wiadomo ze to nie ta liga:P, co do foteli zupelnie sie nie zgodze , jechalem ostatnioo ceedem do Waszego pieknego miasta ,a wracalem octavia, czulem sie jakbym sie przesiadl na taboret, siedziska krotsze z 15 cm , kregoslup bolal mnie juz w Opolu :/

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

PostNapisane: 01.lut.2012 12:03:36 
Użytkownik

zioolko, nie kumam jednego: po co za wszelką cenę chcesz udowodnić coś, co nie ma sensu... Jednemu lepiej jeździ się Ceed'em, drugi lepiej ( Ty np) czuje Golfa.

Masz VW- fajnie. Zasuwaj, ciesz się z jego komfortu i innych pozytywów ale przyjmij do wiadomości argumenty innych ;)

PostNapisane: 01.lut.2012 12:14:42 
Użytkownik

martab99 napisał(a):
zioolko, nie kumam jednego: po co za wszelką cenę chcesz udowodnić coś, co nie ma sensu... Jednemu lepiej jeździ się Ceed'em, drugi lepiej ( Ty np) czuje Golfa.

Masz VW- fajnie. Zasuwaj, ciesz się z jego komfortu i innych pozytywów ale przyjmij do wiadomości argumenty innych ;)

przyjmuje ;)
myślałem, że to dyskusja merytoryczna, mająca uświadomić autora wątku iż jest w błędzie ;) (żart)

Jeszcze raz napiszę, bo nie wszyscy chyba zrozumieli KIA RIO mi się osobiście też podoba, chciałem tylko, żeby autor miał większe spectrum wyboru.
O plusach VWwej napisałem bo ludzie ciągle jadą wszędzie po tej marce (jak i po Audi) jak po łysej szkapie

PostNapisane: 01.lut.2012 12:28:34 
Klubowicz

ha , po kijance tez jada , nie majac z nia do czynienia, kiedy ta kijanka jaz dawno wyprzedzila VW w kwestii niezawodnosci :P

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

PostNapisane: 01.lut.2012 14:47:52 
Klubowicz

Watek zalozylem z rozterki i watpliwosci :) . Sam uzytkuje A6, wczesniej A4 B7 i B5. Do KIA przyszedlem przypadkowo zobaczyc Rio, ktore widzialem wczesniej w jednej z galerii handlowych. Zaraz przypadlo mi do gustu w salonie bo dopiero tam moglem posiedziec w srodku. Majac na uwadze ze to tylko opakowanie wziolem auto na dobe do testow. Zrobilem okolo 350-400 km. Byle zaskoczony i zadowolony z prowadzenia i emocji ktore towarzyszyly obcowaniu z tym autem. Mialem wersje L czyli ta srednia z klima manualna. Wiem jaka jest jakosc A6 i w Kia w srodku nie musialem w zasadzie nic sobie tlumaczyc czy usprawiedliwiac. Auto jest wykonane dobrze, plastiki sa ok i nie sprawiaja wrazenia tanich.

Pierwszy raz w nowej KIA siedzialem w 1996r bylo to tez chyba Rio ale pachnialo jak polonez i przypominalo mazde 3 z 1990r. wtedy KIA nie zawojowala rynku polskiego i wywarla na mnie zle wrazenie. To pozostalo i tym bardziej jestem zaskoczony. Wiem o utracie wartosci, wiem tez o niskim prezstizu marki ale auto naprawde sprawia przyjemnosc.

Myslalem tylko o grupie Audi. Szukalem A3 i A4 w starszych rocznikach ale chorym jest placic 30-40 tys za auto 4-5 letnie z przebiegiem 150 tys na ktorym i tak strace 25-20 tys za 5 lat i spotkam sie z ewentualnymi naprawami. Lepiej jest zainwestowac 2 tys w sypiace sie b3 ktore zawsze kosztuje 2-3 tys i nic nie trace z wyj napraw. zarowno b3 jak i uzywka beda wymagaly opon czy drobnych napraw. Na kia strace jak wczesniej wyliczylem okolo 12-15 tys przez 5 lat dzieki odliczeniom i kosztom w firmie ktorych teraz nie odliczam od b3. Nie powinienem miec tez wiekszych napraw. Sprzedam latwo nawet zostawiajac w rozliczeniu za kolejne auto.

Zawsze przy zakupie sa takie rozterki i zawsze mozna jeszcze 5-10 tys dolozyc i miec cos niby lepszego i zorientowac sie ze za kolejne 5 tys jest jeszcze fajniejsze auto lub promocja. te 5 tys jednak trudno sie zarabia i gdzies trzeba sie zatrzymac i byc w koncu zadowolonym. Tui na forum zawsze dyskusja konczy sie na A8 4.2 PB ktore i tak nie jedzie :diabel:

Samochod zamowiony odbieram w przyszlym tygodniu :mikolaj:

PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

PostNapisane: 01.lut.2012 14:59:56 
Użytkownik

Grunt, że jesteś zadowolony.

Nie rozumiem jednak sensu posiadania 3 aut na 2 osoby - teraz będziesz miał C6 + Rio + B3.
Rio z tego co pisałeś będzie używać żona i incydentalnie ty (przynajmniej tak zrozumiałem).
C6 natomiast używasz od święta (bo dużo pali), a B3 użytkujesz ze względów sentymentalno-oszczędnościowych.

PostNapisane: 09.lut.2012 22:24:32 
Klubowicz

Jest gorzej. 126p tez jest. Z b3 jest faktycznie problem. Mam trudnosc z rozstaniem z przyczyn sentymentalnych. Jest oplacone do pazdziernika. Do lata bede nim jezdzil do pracy (miesiecznie zyskam okolo 500 zl na paliwie). Latem przesiade sie na A6 bo tam jest klima. Ogranicze tez przebieg A6 (obecnie 45 tys rocznie). A6 potrzebuje jako auto rodzinne a i dla przyjemnosci. Potem zastanowie sie czy sprzedac b3 czy oplacic OC. Pracuje w innym miescie niz mieszkam. Czesto nie ma mnie w domu po 2 dni. Zona musi miec auto ktore jest sprawne.

EDIT: Dzisiaj odebralem kijanke :mikolaj:

PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

PostNapisane: 09.lut.2012 22:30:09 
Użytkownik

Bilo napisał(a):

No i jakie pierwsze wrażenia?

M

Audi A4 1.6 (ADP) 1995 r. (2004 - 2007)
Audi 80 B3 1.8 (PM) 1990 r. (1999-2004)
Audi 80 B2 GTE (MU) przejściowka 1985 r. (1996-1999)
Audi 80 B2 GTE (DZ) 1983 r. (1992-1996)

PostNapisane: 09.lut.2012 23:13:09 
Klubowicz

Auto: AUDI
maciekmpl napisał(a):
Bilo napisał(a):

No i jakie pierwsze wrażenia?

M

Nie jeździ... Opija zakup :D

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 10.lut.2012 09:14:15 
Moderator

Auto: V70
było wiadomo od początku :>

PostNapisane: 10.lut.2012 19:42:30 
Klubowicz

Kijanka ma juz 450 km na liczniku. Zaliczyla dwie trasy. Odczucia mam dualne. Z jednej strony bardzo mi sie podoba estetycznie, funkcjonalnie i pod wzgledem wyposazenia. Nigdy nie mialem sam nowego auta z salonu i ciesze sie ta nowoscia i zapachem. Jednak mial byc spokoj i tu jest zgrzyt. po wyjechaniu z salonu stwierdzilem ze kierownica wisi lekko w lewo :galy: . Zawrocilem i juz po 5 min zglaszalem pierwsza usterke, ktora usunieto w 15 min no ale to nie powinno miec miejsca. Przyjechalem do domu 140 km i umylem auto. Zamarzla woda w czujniku parkowania z tylu.... dopiero jak odtajalo w garazu przestalo wyc na wstecznym. Ok czujnik dokladany przez dilera, akcesoryjny no idzie przebolec. Juz jest ok tzn do nastepnego mycia na mrozie. Niestety panna w dniu dzisiejszym zaczela skrzypiec w okolicy przedniego kola. Odglos zimnej gumy. Pomimo postoju w cieple nie przestalo. W poniedzialek skorzystam z gwarancji :peace: . Te epizody psuja moje zadowolenie, jednak wrazenia sa pozytywne. Prowadzenie ok, fajny wypas, przyjemny cztero a nie trzycylindrowy jak to teraz modne silnik, dobra dynamika (wiadomo ze to nie 3.0 TDI ale w sumie jade w pierwszej lidze na trasie.. ekstraklasa wiadomo ucieka), auto jest naprawde duze jak na segment B. Wszyscy ogladaja tylko jakos marke trzeba dwa razy powtorzyc ( tesciowa ma trudnosci z wypowiedzeniem.. nie znala takiej). Moze wrzuce fotki to sami ocenicie. Mimo wszystko nadal jestem zadowolony :mikolaj:

PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Ostatnio edytowano 10.lut.2012 21:06:54 przez Bilo, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1