.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 23:55:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Silnik Audi nie dla biednego
PostNapisane: 13.lut.2013 19:41:15 
Moderator

Auto: V70
2rafal7 napisał(a):
za taki egz. musisz odpowiednio więcej zapłacić.

i w tym cały szkopuł, żeby przy zakupie juz zaoszczędzić :diabel:
Dla biednego to nie diesel tylko benzin i to nie wszystkie.

PostNapisane: 13.lut.2013 19:46:12 
Użytkownik

Auto: A4 B5
Ja podwoiłem wartość swojego samochodu w częściach a czy to się zwróci dłuższą żywotnością to się zobaczy. Polecam autorowi tematu http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

[url=http://a4-klub.pl/index.php?/topic/219539-all-b5-devilowe-wozidlo-30-17/]

PostNapisane: 13.lut.2013 19:57:54 
Użytkownik

Mój kuzyn ma 3.0TDI w C6 i dosłownie w sobotę wypytywałem go o ten silnik. Nie powiedział złego słowa. Miał jakiś mały problem z elektorniką, ale kompletnie nie związaną z silnikiem. A tak tylko leje, robi obsługi i jeździ. Zadowolony jak jasny gwint :peace:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 13.lut.2013 20:12:34 
Użytkownik

Auto: C7
2rafal7 napisał(a):
Jak się kupuje parcha z milionowym przebiegiem to co sie dziwić? Tak na prawde więszkość, tych, którzy narzekają na 3.0tdi, nie znają do końca przeszłości auta. To sa auta, które w De pracują w trybie on/off pedału gazu. To nie są stare klekoty, kiedy przy 200km/h wszystko charczało i pierdziało - w noych modelach ta prędkość jest kompletnie nie wyczówalna. Jedź do niemiec, sam sobie sprowadź PEWNE C6 z 3.0tdi z małym przebiegiem i nie będziesz psioczył, że szrot - oczywiście za taki egz. musisz odpowiednio więcej zapłacić.

Bo większość wyszukuje okazje na naszym otoszroto bo jest taniej niż w de :D

PostNapisane: 13.lut.2013 22:04:11 
kup pan forda będziesz pan zadowolony, albo jakąś alfe przyzwoitą.

PostNapisane: 13.lut.2013 23:55:56 
Użytkownik

metyoo napisał(a):
Mój kuzyn ma 3.0TDI w C6 i dosłownie w sobotę wypytywałem go o ten silnik. Nie powiedział złego słowa. Miał jakiś mały problem z elektorniką, ale kompletnie nie związaną z silnikiem. A tak tylko leje, robi obsługi i jeździ. Zadowolony jak jasny gwint :peace:

Napiszesz coś więcej?
Może z którego roku jest auto i jaki ma przebieg?
Czy wymieniany miło napinacze?

2rafal7 napisał(a):
Jak się kupuje parcha z milionowym przebiegiem to co sie dziwić? Tak na prawde więszkość, tych, którzy narzekają na 3.0tdi, nie znają do końca przeszłości auta. To sa auta, które w De pracują w trybie on/off pedału gazu. To nie są stare klekoty, kiedy przy 200km/h wszystko charczało i pierdziało - w noych modelach ta prędkość jest kompletnie nie wyczówalna. Jedź do niemiec, sam sobie sprowadź PEWNE C6 z 3.0tdi z małym przebiegiem i nie będziesz psioczył, że szrot - oczywiście za taki egz. musisz odpowiednio więcej zapłacić.

Wybacz, ale lekarstwem na wszystkie bolączki nie zawsze są pieniądze. Tak, można dołożyć drugie tyle i kupić młodszy egzemplarz, który jak się orientuję został pozbawiony bolączek poprzedniego modelu.
Ja nie psioczę na awaryjność jednostek 3.0 , bo nie posiadam takiego samochodu. Natomiast boli mnie, że to większość autorów podobnych forów, zmaga się między innymi z problemem padającego rozrządu w tych silnikach. Czy mam rozumieć że biją pianę i biadolą nad mlekiem, które nikomu się nie rozlało?
Ja myślałem o przedziale wiekowym 2006/2007 bo tylko na taki mnie stać będzie. Dołożenie kolejnych pieniędzy i zakup nowszego rocznika z "ulepszonym" rozrządem nie wchodzi w grę.

Horny Devil napisał(a):
Ja podwoiłem wartość swojego samochodu w częściach a czy to się zwróci dłuższą żywotnością to się zobaczy. Polecam autorowi tematu
http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

Owszem, podwoić wartość samochodu jest łatwo, i nie o to chodzi przecież aby wydać drugie tyle.
Inną rzeczą jest również podwoić wartość auta z 10 tys do 20 tys, a zupełnie inną z 50 tys do 100 tys.

Dzięki za link do filmu. Wyraziście wyjaśnia system konsumpcyjny stworzony przez wielkich tego świata. Udział w tym mają, jak sądzę koncerny samochodowe, w tym Audi. Spadkobiercy wielkiego Auto Union, z którego ostało się właśnie Audi.

Ciekawą rzeczą jest że w samochodach produkowanych dziś, tak rzadko psują się elementy bezpośrednio odpowiedzialne za bezpieczeństwo... księgowi wiedzą że to się nie opłaca.

PostNapisane: 13.lut.2013 23:59:32 
Użytkownik

przemik napisał(a):
jarcco napisał(a):
miałem już kilka samochodów, ale nie pamiętam aby miały one aż tak wiele błędów konstrukcyjnych

Zapewne interesowałes się konkurencją... polecam wskoczyc na forum BMW i poczytac o 2,5 D i 3.0 D.

a Przemku co jest takiego w M57 co by powaliło na kolana albo zrównało się z ceną z wymianą rozrządu w 3.0?

DO autora, sam miałem podobny wybór i chciałem bardzo 3.0TDi i zawsze ale to zawsze quattro

Jak ktoś tutaj głosi tylko 1.9TDi, a ja dorzucę jeszcze 2.7BT

PostNapisane: 14.lut.2013 08:42:06 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Mój kolega kupił A6 C6 3.0TDI w 2008r, zrobił 125.000km(nie jest to dużo) ale sobie bardzo auto chwalił.
Przez ten czas nie robił nic poza wymianą oleju itp...
Rok temu zmienił na A7 3.0TFSI i na razie jest zadowolony ale to już całkiem świeże auto.

PostNapisane: 14.lut.2013 10:49:07 
Moderator

Auto: Audi S4
Pogadajcie z Bilo... ma takie auto od nowości... po za incydentalnym zasyfieniem klapek w kolektorze dolotowym nie narzekał. No oczywiscie nie wszystkie przypadki muszą byc opisane na forum.
Mysle ze sprawa jest bardziej zlozona niz nam sie wydaje.
Kazdy producent samochodów wie ze konkurencja czai sie za rogiem. Kazdy chce sprzedac jak najwiecej aut.
Kazdy chce miec najlepsze, najszybsze, ekonomiczne, bezpieczne etc etc.
Politycy z "komuno UE" pod dyktando ekologów wymyslają coraz bardziej ostre normy spalin, do ktorych chcąc nie chcąc muszą sie stoswac producenci aut. To dlatego coraz wiecej mocy pochodzi z osprzetu silnika, a nie z samego silnka samochodu.
Zachwycamy się 200 KM z dwulitrowego diesla... pomyslmy jakim kosztem jest to osiagniete. Wysokie cisnienie paliwa, niebotyczne normy czystosci spalin... wymusząją na inzynierach/konstruktorach... wymyslanie rozwiazan z piekła rodem.... EGRy, FAP, katy, turbosprezarki, biturbosprezarki, zaworki, klapki, wtryski piezo, wałki, fazatory, chlodniczki spalin .... kafelki, kraniki, dywaniki..
Samochody mają moc i wysoki moment i fajnie się prezentują w salonie, a ze się psują... praw fizyki nie mozna oszukac.

Pozdrawiam

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 14.lut.2013 15:24:30 
Użytkownik

Tak, ale informacje o zakupionym aucie w salonie i pokonanie nim 130tys km. niczego nowego nie wnoszą. Jak wiadomo auto "ma się trzymać" przez określony czas/przebieg. Z doświadczenia forumowiczów można "wyczytać" że problem pojawia się grubo po 200tys. km.

Więc jeśli zakupimy sobie taki samochód w salonie, to jestem przekonany że będziemy zadowoleni. Jeśli w odpowiednim momencie pchniemy go następnemu użytkownikowi, to pozostanie w nas przekonanie o niezniszczalnym pancernym silniku 3.0 ;)

Problem dotyczy tylko aut "z przebiegiem". Nie mam tu na myśli historii z mchu i paproci o samochodach, które pokonywały onegdaj po 800 tys. w dobrej kondycji. W moim przekonaniu, "solidny samochód" powinien pokonać powiedzmy do 400 tys. km bez konieczności dokonywania drogich napraw i wymiany kluczowych elementów. A jeśli montujemy rozrząd z tyłu silnika pod przykrywką jego montażu "raz na zawsze", a później ten element należy wymienić w połowie życia pojazdu... to nazywać tego nie będę...

PostNapisane: 14.lut.2013 19:48:02 
Użytkownik

A6 kuzyna jest z 2007, ale przebiegu właściwie nie wypytywałem. Wiem, że jest mega zadowolony.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 14.lut.2013 22:30:08 
Użytkownik

Audi dalej jest topową marką - tyle, że - tak jak w przypadku wielu innych marek - trzeba wybrać sobie model, silnik, skrzynię itp. a potem dowiedzieć się więcej z czym to sie je i czy budżet wytrzyma - czy w danej wersji trzeba wymieniać łańcuch bo sie rozciąga (3.2 FSI), czy napinacze (V6 TDI), czy czyścić nagar (FSI),chyba, że brak 100 KM nie boli ;) , czy majstrowac przy pompie oleju (2.0 TDI) itp. - oczywiście mowa o problemach wieku dziecięcego, które w Audi trwa kilka lat, a więc najlepiej szukać poliftów, albo ostatnie wersje przed zmiana modelu - te zazwyczaj w przypadku Audi są dopracowane. Zresztą każdy o tym wie ;)

Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1