Znajomy odkupił od mnie 2 lata temu samochód , że zaraz przed sprzedażą kończyła mnie się polisa opłaciłem ją na pół roku i ,,przepisałem " ją na znajomego po sprzedaży.Przejeździł ten okres i przez następny rok nie opłacał niczego ( jeździł dookoła komina bez ubepieczenia i rejestracji) .Do mnie w międzyczasie przyszło kilka pisemek ( wk**** mnie to mało powiedziane bo po pierwszym już poszedłem sprawę wytłumaczyć a oni nadal , myślałem ,że sprawa w sądzie się skończy) jakoś przed wakacjami przypomniało mu się ,że jedzie w długą trasę to może by i auto ubezpieczył . Ja byłem pewny ,że minimum co dostanie to do zapłaty obecne ubezpieczenie + za okres w którym nie opłacał +odsetki .ale jakież było moje zdziwienie ( specjalnie poszedłem by się pośmiać z niego pośmiać bo mówiłem mu ,że źle się to dla niego skończy
) , gdy zapłacił ubezpieczenie od tego dnia ( chyba na pól roku je opłacił , czy w ratach) i gra gitara. Minęło już ponad pół roku i nie dostał ,żadnego pisma , kary ale z tego co mówicie , kwestia czasu
Inna sytuacja znajomemu w okolicach roku 2000 zmarł ojciec . Wiadomo , pogrzeb,żałoba itp. Tak się załamali ,że zapomnieli ubezpieczać i rejestrować samochodów które zostawił im ojciec w spadku.Nie tak dawno (2-3 lata temu) spotykam znajomego , załamanego i mówi ,że jego matka maila wypadek w tył najechało jej inne auto przy skręcie.Matka zadowolona ,że nie jej wina zadzwoniła po policje itp. Przyjechali mundurowi sprawdzają dokumenty i szczeka im opadła badanie techniczne kilka lat nieważne , ubezpieczenie też.w tej sytuacji uznali winę matki , skierowali sprawę do sądu .Malo tego co ciekawsze samochody były nieprzerejestrowane , ciągle figurowały na zmarłego ojca. Kary jakie jej dowalili a na dodatek koszty naprawy tamtego samochodu ( gość naprawiał w ASO
)były takie duże ,że musieli zaciągnąć sporej wielkości kredyt hipoteczny a matka wylądowała w szpitalu z stanem przed zawałowym.Z tego co wiem teraz ledwo wiążą koniec z końcem .a wystarczyło opłacać ubezpieczenie i rejestracje .
Teraz na koniec od mnie przytoczone historie świadczą o jednym, że w naszym rządzie i państwie do wszystkiego dojdą tylko po czasie .A im później tym lepiej bo po pierwsze większe odsetki a i zdzwiko klienta większe