Nie znam się, a na pewno są tutaj ludzie którzy się znają: Więc tak: -Ma mieć "jak najszerszy" obiektyw (czyli jak najbardziej szerokokątny) -Ma mieć "slow motion" czyli co najmniej 120 fps -Ma zapisywać pliki w jakimś normalnym formacie, odczytywanym wszędzie i od razu skompresowanym, np. H264, AAC whatever. -Fajnie jakby miała jakiś tryb w ciemności (np tryb IR), albo by dało się nią nagrywać podczerwień. -Nie wiem czy takie coś w ogóle istnieje -fajnie jakby "obiektyw" miał możliwość mocowania filtrów (gwint) -Nie zrujnuje finansowo.
A to co NIE musi mieć: -Mega zooma (wystraczy jakiś przeciętny) -Nie musi być Full HD, broń Boże nie ma być 4K, wystarczy HD Ready rodziałka (nie potrzeba mi plików Full HD, nieskompresowanych, po 200 GB kilkanaście minut, wolę nawet jakość DVD, ale 100 fps oraz fajnie skompresowane) -Nie musi mieć żadnych wifi itp, wystarczy jak sobei z kardy SD/CF czy co tam teraz jest zgram -Żadnych właściwie innych zbędnych bajerów nie trzeba mi.
Poradzi ktoś coś sensownego, na alledrogo sporo tego, ale ja nie wiem co naprawdę się liczy, i co szukać, często jakieś mega zoomy 50x są tańsze niż inne pozornie gorsze. Wiem jak to działa w fotografii, a tutaj jestem zielony. Oczywiści o kamerze z "bagnetem"/"wymiennym" obiektywnie to chyba nie ma co nawet marzyć? (Np by podpiąć sobie 14-24/2.8 Nikona) - kamery chyba mają malutki sensor, więc 14 mm obiektyw byłby tym samym co na pełnej klatce 50 mm, nie mówiąc już o tym, że kamerą na obiektyw Nikona jest np D800 - ale ja nie chcę aparatu (kolejnego), a małą, poręczną kamerę... co nagrywa kilka godzin filmu, i nie waży 5kg.
_________________ Audi A8 D2 4.2 quattro tiptronic '94 [ABZ/CML] [05.2007-teraz] V8 BMW E38 750iL '01 [M73B54TU/5HP30] [10.2017-09.2024] V12 Mercedes C200 4matic 9G-tronic '18 [12.2019-teraz] I4T Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2 Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014 Морготх Leśny Dziadek
|