.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 13:35:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Passsat B6 RNS510 kreski
PostNapisane: 18.sie.2015 07:09:13 
Użytkownik

Cześć
Byłem u gościa na Gocławiu, który założył mi zabezpieczenie - pilocik, który trzeba mieć przy sobie, aby jechać autem. Dodatkową pracą była naprawa CD, ponieważ dziecko wsadziło dwie płyty. Odebrałem auto i dopiero po kilku dniach włączyłem mapę i film z płyty DVD. Na ekranie pojawiły się czerwone, cieniutkie pionowe kreski. Przy kręceniu potencjometrem, lub sterowaniu głośnością z kierownicy kreski się zawężają, by po chwili wrócić do pierwotnej odległości miedzy sobą. Po włożeniu płyty, zanim film ruszy czasami pojawią się w kratę na całym ekranie. Wróciłem do gościa, sprawdził podłączenia, twierdzi, że cacy i się wypiera, ze to po jego ingerencji - standard. Twierdzi, że taśma przyłączeniowa nie jest uszkodzona. Byłem u kolegi na VAGu. Błędów nie było żadnych, ale kilka razy wchodził w diagnostykę radia i po każdym zakończeniu diagnostyki kreski znikały z większej części ekranu. Raz były tylko wzdłuż górnej linii na centymetr w dół, raz od bocznej na 1/3 ekranu, coś się zmieniało. Natomiast każda regulacja głośności powodowała pojawienie się kresek na całym ekranie. Generalnie jak jadę na navi, to kreski na mapie są jakby podwójne. Co to może być, gdzie dalej szukać przyczyny?
Dzięki i pozdr
Obrazek

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

Tytuł: Re: Passsat B6 RNS510 kreski
PostNapisane: 18.sie.2015 12:31:37 
Użytkownik

Pewnie kontroler/sterownik ekranu pada.
Przy wymianie napędu DVD nie sposób popsuć RNS-510. Jest on w wyjmowanych sankach zaraz pod pokrywą górną.
Nawigację możesz sobie samemu rozkręcić i sprawdzić taśmy (przód też się prosto demontuje), ew. podmienić sterownik.
Sterowniki ekranu są dwa różne do wersji z LCD i z LED.

Tytuł: Re: Passsat B6 RNS510 kreski
PostNapisane: 19.sie.2015 05:26:52 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź. Potrafię obsługiwać rózne urządzenia :) , ale nie mam pojecia o czym do mnie rozmawiasz... :/
Taśma podobno jest cała i faktycznie na taką wyglądała. Będę googlował jeszcze temat i szukał tych sterowników, ale niewiele na ten temat znalazłem do tej pory. Jak to fachowo się nazywa? Czy jest to wymienialne? Chyba skończy się na jakimś radiowcu ' na fali'.

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

Strefa czasowa: UTC + 1