.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.maja.2025 20:32:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki agregat pradotworczy
PostNapisane: 27.lis.2011 23:10:13 
Użytkownik

Witam
Moze ktos jest obcykany w temacie.Jaki agregat pradotworczy polecacie.Awaryjnie zasilac mialby elektronike podajnik i dmuchawe pieca,lodowke,ewentualnie telewwizor.Nie znam sie na tym.wiem tylko ze musi miec AVR.moc mysle 3kW wystarczy?jakbyscie mogli cos doradzic

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 17:48:26 
Użytkownik

Auto: Szkodnik Octavian IIFL CFHC
Też rano miałem blackout :peace:
przymierzam się do kupna "Kipor KGE 2000Ti" - koszt ok 2kPLN
1-fazowy, 2kW i co najważniejsze inwertorowy więc nadaje się do elektroniki.
Poza tym potrzebny jest przełącznik sieć-agregat który odłączy agregat w razie powrotu prądu do sieci - jak tego nie zrobi to masz bum na chacie i cały sprzęt w kosmos leci. Koszt takiego cacka to circa 700 PLN`ów.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 18:52:42 
Użytkownik

u mnie bleckout nastapil jakies 15 min po napisaniu tamtego posta.popatrzylem na ten model i wydaje mi sie ze jednak dla mnie ciut za niska moc.2kW ale to moc maksymalna.nie wiem czy uciagnie dwie lodowki, piec, 2 pompy obiegowe i ew.telewizor.ta firma kipor to jakas taka w miare ok?dzieki za odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 19:18:32 
Użytkownik

Nie wiem w jakie sumy celujesz, ale ja mogę polecić Agregaty Yamaha'y.
Jeśli chodzi o to że 2kW to mało, na ogól stosuje się oddzielny obwód, który zasilasz agregatem w razie godziny W, po co całą chałupę chyba że tego Tobie trzeba. Pamiętajcie nakupić karnistry, jeśli mieszkacie w newralgicznym miejscu i czasem brak prądu będzie dłuższy niż kilkanaście godzin, a wy chcecie mieć wtedy zasilanie. Znalazłem coś takiego:
Cytuj:
Większym bratem poprzedniego modelu jest EF 2000IS. Maszyna ta jest już w stanie zasilać piec elektryczny lub też podstawowy zestaw narzędzi budowlanych. Jej waga to zaledwie 21 kg, natomiast poziom emisji hałasu to 51.5 db(A). Agregat posiada zbiornik o pojemności 4.2 litra, który zasili większe urządzenia przez 10.5 godziny pracy.

Tak czysto informacyjnie.

PS. Cholernie drogi ten przełącznik...

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 19:26:47 
Użytkownik

Firma porządna /made in Japan :diabel: - budują nawet zasilania awaryjne dla szpitali więc chyba można im zaufać/
Moim zdaniem powinna dać rade /ja na to liczę/
Piec /25kw na pellet z podajnikiem/ to ok 150 W
3 pompy obiegowe to ok 300 W - w zależności od biegu na którym pracują
Duża lodówka typu side-by-side coś koło 600 W
Czajników, piekarników, płyt indukcyjnych, mikrofalówek i ekspresów do kawy raczej używał nie będziesz, chociaż moja Żona pewnie tak ;-)
Plus jakieś światło powinno dać rade. Poza tym nie wszystko chodzi na raz i w momencie włączenia agregatu powinniśmy korzystać tylko z niezbędnych nam urządzeń.

A w sprawie przełącznika - też uważam, że cholernie drogi - sprawdzałem kilku elektryków wszyscy śpiewają tak samo :(:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 21:30:15 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
agregat z samostartem i przełączeniem automatycznym zasilania to w domku jednorodzinnnym nieporozumienie.
Kup dużego upsa i wyjdzie cie taniej a napewno ciszej i czysciej.
Ja mam w planie wstawić APC 2200VA. Chodzić będzie na tym piec - 100W, hydrofor dorywczo - 750W, jakeś 2 pompy obiegowe i oświetlenie led. Koszt używki takiego upsa to około 1000-2000 pln
np:
http://allegro.pl/apc-smart-ups-su-2200 ... 70050.html

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 21:44:20 
Użytkownik

hans napisał(a):
agregat z samostartem i przełączeniem automatycznym zasilania to w domku jednorodzinnnym nieporozumienie.
Kup dużego upsa i wyjdzie cie taniej a napewno ciszej i czysciej.
Ja mam w planie wstawić APC 2200VA. Chodzić będzie na tym piec - 100W, hydrofor dorywczo - 750W, jakeś 2 pompy obiegowe i oświetlenie led. Koszt używki takiego upsa to około 1000-2000 pln
np:
http://allegro.pl/apc-smart-ups-su-2200 ... 70050.html

Odnośnie ups-ów, mam obieg wody w grzejnikach wymuszony grawitycyjnie + dodatkowa pompka i do tego starego UPS APC 750 i jest ok. Z upsami do napędzania sprzetu domowego nie ma żadnych problemów (podłączam jak brak prądu nawet ups do plazmy, pochowałem kilka ups-ów po całym domu), Jedyny problem to amplituda prądu, jaka wychodzi z ups, w tych tańszych modelach na prostych układach pompka napędzana ups-em będzie tylko brzęczeć i nie będzie się wogóle kręcić.
Temat był kiedyś na elektrodzie poruszany, można tam poszukać które się nadają.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 21:52:13 
Moderator

poprostu trzeba poczytać ile faktycznie UPS ma mocy a ile urządzenie poboru w jakim trybie. Tylko grzałka iżarówka tradycyjna ma start 1 do 1 z mocą. Największy pobór przy rozruchu mają urząszenia indukcyjne bo nawet dwukrotnie większy niż moc znamionowa i to trzeba uwzględniać przy doborze zasilania. Optymalnie jest jak maksymalne nominalne obciążenie nie przekracza 50% nominalnej mocy maksymalnej upsa.
Ostatecznie zawsze można zrobić tak jak zioolko i zainstalować kilka upsów. Dzieki takiemu rozwiązaniu odseparowujesz urządzenia od siebie i w razie wiekszego poboru jednego urządzenia nie powoduje to szybszego rozładowania upsa który podtrzymuje inne urzadzenia.

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2011 22:12:34 
wodnik szuwarek

W firmie szukaliśmy ostatnio UPS do potrzymania serwerowni, rozważany był też agregat - trochę ogarniam termat.

UPS:
- krótki czas pracy na bateriach, chyba, że stać Was na zaje...te baterie, które wytrzymają więcej niż 10 min,
+ odpada problem spalin,
- baterie z czasem tracą swoją skuteczność,
+ jesli znajdzie się używany wyższy model to można nawet dostawać info na SMS,
+ inteligentne UPSy potrafią zarządzać energią i odłączyć/wyłączyć urządzenia jeśli baterie osiągną zadany poziom rozładowania
- musisz przerobić instalację w domu tak, aby prąd szedł do UPS, a z niego do sieci w domu,
+ robi dodatkowo za super bezpiecznik od strony przepięć z sieci energetycznej,
+ stabilizuje napięcie i inne parametry prądu,
+ nie jest potrzebny przełącznik różnicowy (czy jak tam on się nazywa, taki sprytny do przełączenia na sieć jak już wróci prąd)
- albo stać Cię na jeden duży wydajny UPS, albo bawisz się z paroma tanimi, które trzymają po paru miesiącach po kilkanaście minut,
- skuteczność baterii jest wrażliwa na ogrzewanie podłogowe i wysoką temperaturę,
- trzyma jakiś czas, a potem kaput i zima,
+ uruchamia się bez ingerencji człowieka,
- ciężki w rozbudowie na większą moc - trzeba wymieniac na nowy,
+ można wydłużyć czas podtrzymania przez dokupienie dodatkowych baterii.

Agragat:
+ niższa cena w porównaniu z tak samo wydajnym UPS,
- trzeba bawić się w odprowadzenie spalin,
- trzeba pamiętac o paliwie,
- trzeba pamietać o okresowych przeglądach i testach co jakiś czas,
- zaawansowane, "inteligentne" są drogie,
+ może chodzić w nieskończoność jeśli będzie miał paliwo,
+ potrzebny sprytny przełącznik - nie jest tani,
- automatycznie załączający się agregat to wyższa półka, w tańszych modelach pozostaje odpalanie z ręki,
- warto zapytać elektryka co jak podłaczyć/rozłączyc w momencie zaniku prądu (może być tak, że prąd gdzieś wcieło, a po uruchomieniu swojego agergatu dajesz prąd na sieć - do domu i na zwenątrz, możesz popieścić kogoś kto właśnie grzebie w skrzynce elektrycznej)
- przy agregatach osadzonych na stałę na zewnątrz w jakiejś obudowie zachaczasz o prawo budowlane i musisz miec pozwolenia/zgody,
- włączając prąd automatycznie z zachowaniem ciągłości zasilania trzeba uważać aby cześtotliwości "starego prądu" i "nowego prądu" się nałożyły, bo może być duży zonk - sprytne rozwiązania to potrafią,
- ciężki w rozbudowie na większą moc - trzeba wymieniac na nowy.

Do domku jednorodzinnego najciekawszym rozwiązaniem może być średni UPS (na 5-10 min) połączony z agregatem z autostartem i przełącznikiem. Tego dokladnie nam nie proponowali, więc nie podam szczegółów. Gość jak omawiał możliwe rozwiązania to ceny zaczynały się od 80 tyś :(

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 00:28:12 
Użytkownik

szczerze to proponuje agregat około 4 kw z automatycznym załączaniem gdy jest brak prądy i automatyka.. bez większych udziwnień...

jeśli o mnie chodzi posiadam wiatrak i 12 baterii do tego wiatraka na bateriach to działam 8 godzin a gdy jest wiatr to o wiele dłużej jak na przykład tej nocy gdzie wiatr dochodził do 90 km/h nie byłem wstanie wykorzystać całej energii i system hamowania tzn zrzutu podgrzewa mi grzałkę 12V w bulierze. Jestem jeszcze przed zakupem ogniw słonecznych gdzie podłącze do baterii i będę miał w dzień dodatkowe źródło prądu..

co do wiatraka to zakupiłem go już z automatyką gdzie sama decyduje jak rozdzielać mocą, priorytet to energia odnawialna a gdy jej brak przełącza się na energię dostarczaną z elektrowni..

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 08:43:37 
Użytkownik

Witam,
popełniłem wyżej błąd oczywiście myślałem o agregatach HONDY.
Pytanie jest też takie czy autor wątku potrzebuje agregat jednofazowy czy trójfazowy, to samo z przełącznikiem. I czy z auto-startem czy nie.
Jak się tematem interesowałem, to właśnie te hondy wychodziły najefektywniej. Na ogół jest też tak że tyle ile prądu produkuje tyle produkuje więc mając agregat 6kW nie ma sensu podłączać 1kW bądź potrzebując tylko 1kW nie ma co kupić 6kW.
Odradzam UPS chyba że ktoś na krótko potrzebuje "baterie". Gdyż przypadku mieszkania na obrzeżach miast, czy na wsiach, tym bardziej w górach UPS nie sprawdzi się, a agregat będzie śmigał tak długo ile paliwa będzie w kanistrach. Ogrzejesz chałupę albo/i ugotujesz coś, lodówka po 1-2 dniach nie będzie musiała zostać oczyszczona, światło będzie etc.
Patrząc na to że spala np. 3litry na 8h pracy czy ile tam... to nie jest to taki koszt żeby bawić się w UPS, który w moim przypadku po 2,5roku był do wyrzucenia UPS do serwera www. Chyba że ktoś chcę UPS bo uważa że jak mu prąd w centrum warszawy padnie to za 2 godziny naprawią, no to co innego...

Polecam ten model bo ten znam:
http://www.mojahonda.pl/agregaty-pradot ... nda-ec2000

ale to w miarę przeciętniak chociaż jest za troszkę ponad 2tyś nie jest taki tani, ale gdyby komuś był nie wystarczający są też inne dużo ciekawsze.

Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 19:00:50 
Użytkownik

Ten Kipor o którym pisałem wyżej to odpowiednik Hondy EU20i za 6 klocków.
http://www.mojahonda.pl/agregaty-pradot ... onda-eu20i
Generalnie Honda bardzo dobra ale droga.
A jak ten EC2000 sprawdza się z elektroniką w domu? Nie ma kłopotów?

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 19:39:20 
Użytkownik

thaVitt napisał(a):
Ten Kipor o którym pisałem wyżej to odpowiednik Hondy EU20i za 6 klocków.
http://www.mojahonda.pl/agregaty-pradot ... onda-eu20i
Generalnie Honda bardzo dobra ale droga.
A jak ten EC2000 sprawdza się z elektroniką w domu? Nie ma kłopotów?
Względem całej instalacji jeszcze nie został podłączony, wszystko jest teoretyczne, niektóre dodatkowe kable są pociągnięte, wszystko przemyślane tak że na pewno się sprawdzi. Będzie wydzielony na "inny obwód", czyli część domu.
Jakie opcje polecam (zależnie co ma kto w domu) ale orientacyjnie:
oświetlenie - nie musi być 100% żarówek, ale te potrzebne
lodówka - żeby mieć jednak świeże jedzenie (jeszcze zimą jak przysypie gdzieś za miastem)
kilka gniazdek może być zasilanych (nie wszystkie żeby przypadkiem po przełączeniu nie uruchomiło się 100% rzeczy)
brama wjazdowa jeśli ktoś ma
elektryczne ogrzewanie jeśli ktoś ma (czy jakieś grzeniki, często są baardzo prądożerne)
bojler do podgrzewania wody
itp...

Dobrze jest to robić z kalkulatorem, czasem mamy w salonie, dopał 5 x 50W żarówek albo więcej tak że na jednej "lampce" prawie 300W nam ucieka. To samo z ogrzewaniem podłogowym, które np. uruchamia się automatycznie. Generalnie pamiętajmy o automatyce która może się sama załączać. Trzeba to przemyśleć.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 20:00:04 
Użytkownik

ja bedac w niemczech kupiem agregat OHV 3000W chyba chińczyk ale jestem zadowolony.Dałem za niego 100E.W końcu pradu nie brakuje co 2 dzień.

Tutaj jest podobny z tym że mój jest bez e-startera.
http://www.ebay.de/itm/STROMERZEUGER-ST ... 336ee0f83f

AUDI 80 B4 1.9TDI AVANT 11.94. KLIMA-sprzedana
VW BORA 1.9TDI AHF 110PS '99
VW GOLF IV 1.9TDI 110PS '99/00 KOMBI-sprzedany

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 20:37:51 
Klubowicz

jeśli szykujemy się na wojnę polecam duuuży agregat i zapas paliwa
w normalnych warunkach wystarczy 1 kw dla podtrzymania niezbędnych spraw (wszystko zależy od kasy i tego kto się czego boi :diabel: ) - wyznacznikiem jest miejsce zamieszkania - często i na długo wyłączają prąd - agregat; częste krótkie odcięcie - ups;
agregaty hondy mogę z czystym sumieniem polecić - testowane w warunkach mazurskich non stop - zero problemów
generalnie do domu uważam to za zbędny zbytek/gadżet

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2011 21:41:14 
Moderator

- na agregat trzeba miec miejsce
- agregat halasuje
- agregat 2,5 kW pali od 0,8 do 1.5 litra na godzine przy obciążeniu 30-90%
- automatyka do agregatu żeby zlikwidować problem zaników energii podczas przełączania to dośc kosztowna sprawa.

co do UPS'ów
akumulatory można rozbudowywać dokładając większe pojemościowo.
jeden akumulator żelowy około 180 Ah to koszt około 1300 pln
dla porówniania w takim UPS 2 kW aku mają 17 Ah
UPS postawisz w domu np w kotłowni i nie halasuje , nie smierdzi, nie trzeba wymieniać oleju, świec itp.

UPS można rozbudować o systemy ładowania przez odnawialne żródła energii takie jak kolega wyżej napisał wiatr i słońce, dodatkowo jak ma ktoś wodę płynącą w pobliżu, można ją też zaprząc do produkcji prądu.
a tutaj urządzenie które może pomóc zbudować system alternatywnego zasilania : http://allegro.pl/przetwornica-napiecia ... 93881.html

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 07:19:16 
Użytkownik

Stosowanie ogniw fotowoltaicznych nie jest szczególnie efektywne, względem cena do jakości i przede wszystkim trwałości. Średnio 1W to koszt 10zł - 20zł, a trwałość np 20lat. Dodatkowe koszta przy całej instalacji (od kabli po czynnik ludzki). Prawdopodobnie i tak w tym czasie padnie UPS kilka razy.
UPS dobry jest wart zainteresowania myślę w domach w dużych miastach gdzie jak prąd padnie powiedzmy do tych 12 - 24h ktoś przyjedzie i tematem się zajmie.
Dodatkowo agregat kupujesz raz i śmiga tak długo jak potrzeba, tak sobie kombinując. Głośny jest, więc wrzuca się go do kotłowni. Przełączniki nie są w cale takie drogie...
od 150zł do więcej np: ( http://www.multimarket.com.pl/product_i ... cts_id=453 ).
Szczególnie na wioskach, w miastach nie przeczę że to względny pomysł.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 10:24:46 
Użytkownik

w moim przypadku ups odpada.jak jest awaria to zazwyczaj jest to dluzsza przerwa.co do mocy to musze rzeczywiscie poprostu podliczyc co bede chcial pod niego podpiac.zadnych automatycznych startow nie potrzebuje.wrazie W sam moge go uruchomic.zadnego urzadzania na 3 fazy nie mam wiec wystarczy jednofazowy.rozgladne sie wsrod tych firm ktore polecacie.jesli ten Kipor rzeczywiscie jakosciowo jest ok to cenowo wydaje sie byc najrozsadniejszy.
dzieki

Tytuł: Re: Jaki agregat pradotworczy
PostNapisane: 01.lut.2016 13:21:52 
Użytkownik

Sorry, że odgrzewam, ale potrzebujemy do zakładu pracy agregat, trochę większej mocy, bo 50 kVA. Jaki agregat prądotwórczy wybrać?

Ma to być spalinówka, stanowić ma źródło zasilania awaryjnego. 3-fazy, bo z takimi urządzeniami też będzie pracował.

Tytuł: Re: Jaki agregat pradotworczy
PostNapisane: 01.lut.2016 13:25:12 
Użytkownik

jerzyk02 napisał(a):
Sorry, że odgrzewam, ale potrzebujemy do zakładu pracy agregat, trochę większej mocy, bo 50 kVA. Jaki agregat prądotwórczy wybrać?

Ma to być spalinówka, stanowić ma źródło zasilania awaryjnego. 3-fazy, bo z takimi urządzeniami też będzie pracował.

Szukaj na licytacjach Agencji Mienia Wojskowego

Agregat prądotwórczy 4ZPP-125
100kW (zespół spalinowo-elektryczny
100kW, 3x400V, 50Hz na ramie)

Pewnie trzeba do tego dorobic samemu jakis uklad stabilizacji, ale generalnie cenowo nie do przebicia.
Halasem tez :)

A tak z ciekawosci do postow sprzed kilku lat. To napedzam piec z ekogroszkiem APC SMC 1000I. Pelna amplituda, pojemne akumulatory, mozliwosc podlaczenia dodatkowych.
Na stockowych aku bez problemu dmuchawa, silnik retorty i pompy obiegowe chodza mi pare godzin.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1