Koledzy
sprawa tego typu :
jak wiadomo podwyżki w OC są nieuniknione, a ten kto miał jeszcze jakąś tam stłuczkę to tylko się powiesić . Po głowie chodzi mi myśl aby auto przerejestrować na Czechy , mam tam Kolegę , i myślę ze temat byłby do ogarnięcia .
Co bym musiał zrobić , aby auto zarejestrować na czeskie tablice ?
Z tego co mniemam kolega by musiał stać się współwłaścicielem auta - czyli jakiś tam akt darowizny bym musiał sporządzić , tak aby on był ujęty w karcie pojazdu , i w dowodzie rejestracyjnym. Zapewne musiałby on jakiś podatek od wzbogacenia zapłacić .
Pytanie główne : czy aby on mógł zarejestrować auto w Czechach wystarczy że będzie współwłaścicielem z mniejszym udziałem wartości auta , czy musi być głównym pierwszym właścicielem auta ??
Kiedy już on będzie wpisany w papiery mojego auta , wówczas biorę zaświadczenie o zniżkach z mojej ubezpieczalni , wypowiedzenie ubezpieczenia od tego i tego dnia . tak by to przedstawić w czeskich urzędach .
Zakładam że musiał bym się w Czechach pojawić przy formalnościach , czy szło by to wszystko zdalnie załatwić , wystawiłbym jakieś tam upoważnienia , co by mnie kosztowało kilka hrywień - kopiejek więcej ?? Papiery , jak i tablice stare polskie mógłbym wysłać pocztą .
Następnie kolega wykupuje tam ubezpieczenie w czeskiej firmie ubezpieczeniowej , w urzędzie komunikacji dostaje tymczasową kartę pojazdu , tymczasowe blachy - i to wszystko wysyła do mnie .
Czy to tak by wyglądało , czy są jeszcze jakieś cuda wianki ??
Co o tym myślicie ??
Co by nie tracić na czasie , wysłałem zapytanie , pomysł na temat stworzenia poradnika krok po kroku do Waldemara Florkowskiego który prowadzi swój kanał na YT MOTO DORADCA .Poprosiłem go , by zrealizował poradnik krok po kroku na ten temat , czekam na jego odpowiedź . Jak coś drgnie , to dam znać