.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 17:46:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Soundbar pod TV - macie jakieś doświadczenie? Który wybrać?
PostNapisane: 02.gru.2016 17:03:13 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Z racji małej rekonfiguracji sprzętu pod TV sprzedaję na dniach amplituner i chcę kupić soundbara pod TV.

Byłem i oglądałem w sumie kilka różnych modeli w sklepach typu "nie dla idiotów". Najgorsza wrażenie zrobił na mnie Samsung, LG, Philips. Lepiej grała i wyglądała YAMAHA. TV jest 55" więc dobrze gdyby był odpowiednio szeroki by zgrał się z TV. Fajnie gdyby miał choć jedno wejście optyczne.

Chcę wydać około 2000-2500PLN. Znajomy ze sklepu audio zaserwował mi coś pod 4500... podziękowałem bo aż takiego drogiego nie chcę - obojętnie jak by grał to nie dam za sb tyle szmalu. Lepsze Yamahy kosztują około 3000... no może jeszcze bym wyciągnął ze skarpety.

Macie jakieś doświadczenie w tej materii ? Może używacie ? Mieliście styczność ? Coś polecicie ?

Sprzedaję za moment ONKYO TX-SR606 z kolumnami - będzie ogłoszenie gdyby ktoś chętny. Stan jak z fabryki.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

Tytuł: Re: Soundbar pod TV - macie jakieś doświadczenie? Który wybr
PostNapisane: 03.gru.2016 15:41:02 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Yamaha powinna byc ok, jbl tez fajnie graja, a moze denon ?

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 04.gru.2016 18:05:35 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
drookash napisał(a):
Z racji małej rekonfiguracji sprzętu pod TV sprzedaję na dniach amplituner i chcę kupić soundbara pod TV.

Byłem i oglądałem w sumie kilka różnych modeli w sklepach typu "nie dla idiotów". Najgorsza wrażenie zrobił na mnie Samsung, LG, Philips. Lepiej grała i wyglądała YAMAHA. TV jest 55" więc dobrze gdyby był odpowiednio szeroki by zgrał się z TV. Fajnie gdyby miał choć jedno wejście optyczne.

Chcę wydać około 2000-2500PLN. Znajomy ze sklepu audio zaserwował mi coś pod 4500... podziękowałem bo aż takiego drogiego nie chcę - obojętnie jak by grał to nie dam za sb tyle szmalu. Lepsze Yamahy kosztują około 3000... no może jeszcze bym wyciągnął ze skarpety.

Macie jakieś doświadczenie w tej materii ? Może używacie ? Mieliście styczność ? Coś polecicie ?

Sprzedaję za moment ONKYO TX-SR606 z kolumnami - będzie ogłoszenie gdyby ktoś chętny. Stan jak z fabryki.

Na głowę upadłeś?
Zamieniać dobrzy sprzęt grający na substytut?
Nie słyszałem jeszcze sound barabara aby wydało cokolwiek przypominającego dźwięk ...
Kupisz- będziesz żałował - to jak przesiadka z quattro do Tavrii ...

PostNapisane: 04.gru.2016 19:27:58 
Użytkownik

Basket dobrze mówi.

masz sprzęt gdzie bez problemu robisz zestaw 7-1 i masz full wypas kino domowe z dobrą charakterystyką a chcesz to zamienić na pierdzący głośnik.

daj znać ile chcesz za to onkyo.

100C4/S4 4.2 V8...było
accord V .....było
Łoś V70 w AEL'u było
w211 3.2lpg 2003r czarny sedan było
A6c6 3.0 tdi było
s124 605.911 pojechał dalej nabijać km

PostNapisane: 04.gru.2016 20:59:47 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Chłopaki... wiem co potrafi TX-SR606 :) Sprzęt z nagrodą EISA... więc coś jest na rzeczy. Decyzja jest świadoma.
Przy dobrym źródle czyli podane po optyku FLAC bit-perfect gra cudownie. Najlepiej w trybie Pure Audio gdzie wszelkie ulepszacze są wyłączone włącznie z wyświetlaczem - 1:1 conwersja D->A i na dwie pierwsze końcówki mocy. Klarownie i dynamicznie. Do kina i filmów zawsze kalibrowałem po dołączonym mikrofonie i diametralnie zmieniało to dynamikę i pozycję dźwięków. Do STEREO wyłączam wszelkie ulepszacze i dźwięk idzie z karty z kompa bit-perfect. Karty to XFi i ASUS DX oraz D2X, kiedyś jeszcze bylo Envy24 ale support umarł - czyli co więcej można tu poprawić ? Amplik wykorzystuje kształt i akustykę pomieszczenia i tworzy szeroką scenę okalającą słuchacza. Koncerty live TOTO, Stinga czy U2... minimum 3/4 głośności i człowiek zatapia się w przestrzeni - głośniki znikają !

Kolumny też świadomie wybrałem bo... gdy nie kupisz czegoś naprawdę highend to każda inna marka oprócz polskiej zagra jak tani chińczyk. Nasłuchałem się sporo polskiego sprzętu Audio... swego czasu miałem 4 x takie Diory Polaris 120W i Suba aktywnego EASS 120W - robiło niezłą zadymę pod ONKYO. Warunki lokalowe i fanaberie żony zmusiły mnie do sprzedania tego i owego - zostały dwie i grają też dobrze :)

Niestety... robi się ze mnie "leśny dziadek" i zaczęło mi zależeć na przebudowaniu zestawu pod telewizorem - muszę inaczej ustawić... nie pasuje mi to ONKTO za cholerkę... a już wcale te czarne głośniki przy jasnych nowoczesnych meblach które szanowna małżonka wybrała.

Istnieje co prawda opcja numer 2... czyli wymiana kolumn na mniejsze pasujące do mebli i schowanie amplika "pod półkę". Niestety nie wiem czy go to nie zabije... musi mieć dobrą wentylację i jak dotąd miał.

Słuchałem wczoraj SONOSa... cena jest około 3500PLN za soundbara i drugie tyle za suba... jak to gra ? Cóż... wymiata dynamiką i krystalicznym dźwiękiem ale nie ma kalibracji pomieszczenia a mięsisty rozlazły bass z suba wypycha się za mocno na przód, znów bez suba gra zdecydowanie za płasko. Cały szkopuł w tym, że fazy suba i odległość od słuchacza trzeba ręcznie zgrać w ustawieniach - ONKYO robi to sam przez mikrofon i zawsze trafia. Yamaha też !
Na odsłuch YAMAHA YSP-2500 umówiłem się na wtorek - sprzedawca obiecał, że ściągnie bo mało tego na rynku.
Ona również wykorzystuje charakterystykę akustyczną pomieszczenia i projektuje scenę uwzględniając odbicia od ścian. W/g YAMAHY potrafi uwzględnić przeszkodę na drodze dźwięku o wielkości kartki A4.
Tam siedzi 16 głośników i to jakiś super-hiper i każdy ma swoją osobną cyfrową końcówkę mocy.
Znam sprzęty YAMAHY sprzed kilku / kilkunastu lat... miała kilka legendarnych amplików w których stosowali świetne processory dźwięku własnego autorstwa i gotów jestem uwierzyć w słowa recenzentów co do jakości dźwięku.
Oczywiście DENONy, HK i inne też biorę pod uwagę. Na tą chwilę skupiam się na odsłuchu YSP-2500.

Serio nikt nie ma soundbara ? Nie poleci czegoś ?

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 10.lut.2017 18:17:02 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Brawo Ty :)

Strefa czasowa: UTC + 1