.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 21:47:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pneumatyka a niskie temperatury
PostNapisane: 05.lip.2017 22:32:18 
Użytkownik

Pomału rozglądam się za nowym smao0chodem , jednak co ciekawego znajdę to z pneumatyką. I teraz moje wątpliwości :
Auto będzie stało na powietrzu i mam dylemat czy nie będzie problemu z pneumatyką bo u mnie jest ,,lokalny biegun zimna" i nie pamiętam ,żeby nie było zimy bez -30 stopni ( w tym roku przyaatakowało mnie -35 stopni) .
Nie tak dawno spotkałem się z opinia ,ze samochody z pneumatyka nie nadają się do niskich temperatur.
Nawet jedna osoba w kilkutygodniowym aucie wybrała się na wycieczkę w góry wracała na lawecie. Poszperałem w internecie i jest tylko jedna wzmianka ,ze może dostać się woda,która zamarznie i zablokuje pneumatykę . Macie jakieś większe doświadczenia z niska temperaturą w połączeniu z zawieszeniem pneumatycznym ?

Tytuł: Re: Pneumatyka a niskie temperatury
PostNapisane: 06.lip.2017 10:55:41 
Użytkownik

Pneumatyka jest dobra w nowym aucie. W kilkulatku to po polskich drogach robi się już problem.

Tytuł: Re: Pneumatyka a niskie temperatury
PostNapisane: 06.lip.2017 11:45:37 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
Nawet Audi w książce do D3 podaje by na mrozie samochód np nie zostawić z pyskiem przy krawężniku, bo może opaść.
-30 st to faktycznie sporo i należy oczekiwać rożnych przygód jeśli samochód chcesz zostawiać na polu czy w nieogrzewanym garażu (blaszak itp).
Co do samochodów używanych - wszystko zależy jak kto traktuje i używa, ja nie robiłem nic oprócz wymiany jednego czujnika, miechy wciąż OE, nigdy nie miałem problemów z jakąkolwiek nieszczelnością, samochód mógł stać miesiąc i nie opadł (ale był w ciepłym garażu) ale kompresor już zaczynał niedomagać (pompował 2x dłużej), a w zimie faktycznie stawał się głośniejszy (ale koszt nowego jest śmieszny bo cca 1k PLN). Także jak widzisz można w PL bezawaryjnie przelatać ponad 200 tys km przez 14 lat.

Strefa czasowa: UTC + 1