zbig_wwl napisał(a):
A Ty się pytasz, ale jestś mądrzejszy od tych, co chcą Ci doradzić. Skoro nie rozumiesz, że te szczegóły, które podałeś są niewystarczające i właściwie to sugerują, że zaliczysz wtopę (rachunki za prąd obniżysz, za to inne Ci się podniosą), to sobie tak rób. Będziesz szczęśliwszy patrząc na rachunek za prąd. Z mojej strony EOT.
Jaki inny rachunek wzrośnie?
Skoro jedynymi opłatami do tego pomieszczenia oprócz czynszu jest prąd?
Jaki szczegółów Ci brakuje? Chętnie podam i chętnie się dowiem gdzie popełniam błąd.
Klimatyzator stojący taki jak potrzebuje znalazłem za ok 1300-1400zł ok 3kw. Trafiłem nowy dwuedzielny 3,5kw za 1600zł. Zamontuje mi to kolega prawdopodobnie.
Grzejniki ile kosztują? 500-600zł? Są 2 do 3 krotnie mniej wydaje.
Jeśli rachunek miesiąc w miesiąc spadł z 1500zł za 600zł (gdzie oświetlenie i pompa powietrza swoje ciągnie) po podłączenie klimatyzatora i odłączeniu grzałek to chyba jest dobra oszczędność?
Nie każdy miesiąc będzie taki sam, różnie będą różne.
Grzałki też swoje kosztują. Kilkadziesiąt grzałek po 15zł to nie mało. A te mają kiepski termostat i niepotrzebnie podbijały temperature powyżej oczekiwanej. Grzałki z lepszym termostatem to koszt ok 40zł. To już w ogóle bez sensu.
A tak ustawiam termostat 24-25stopni, klimatyzator robi swoje.
Gdzie popełniam błąd? Bo na razie tylko słyszę, że błąd błąd błąd ale nie wiem gdzie. Że niby koszta będą gdzie indziej? Mowa o zakupie?
Teoretycznie wybrałem coś najbardziej efektywnego - klimatyzator dwudzielny ma lepszą efektywność niż stacjonarny a te mają lepszą niż grzejniki elektryczne.
To inwestycja bardzo długofalowa a oszczędność sprawia, że niezależnie od zakupu po 3-4 miesiącach każda się zwróci i zaczną się oszczędności.