.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 04:28:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podswietlenie zegarow-awaria:(
PostNapisane: 13.sie.2002 12:17:07 
Użytkownik

Szanowni Panstwo.
Moze ktos orientuje sie jak wyglada sprawa podswietlenia tablicy(zegarow)w Audi Coupe.2 dni temu cos zasmierdzialo porzadnie palonym czyms po czym zabraklo w aucie podswietlenia zegarow na desce+3 dodatkowych zegarow kolo galki zmiany biegow.Zgaslo tez podswietlenie zapalniczki.
Wszystkie bezpieczniki sa OK.
Tym steruje jakis przekaznik czy zjaral sie jakis kabelek???
Co ciekawsze przy wlozeniu kluczyka podswietla sie zegarek,ale gasnie przy wlaczeniu swiatel pozycji lub mijania.
Tablica ma zasilanie bo swieca sie zarowno kierunki jak i kontrolki poziomu plynu hamulcowego i recznego.

PS.Nie wiem czy uda mi sie osobiscie rozwiazac problem wiec nastepne pytanie brzmi:
Czy macie w Wawie lub okolicach dobrego elektryka ktory moglby na to rzucic okiem i nie krzyknac niebotycznej sumy???
Nastepne pytanie:)
Zajrzalem w bezpieczniki-okazalo sie ze jest tam wolne miejsce na jakies 2-3 dodatkowe przekazniki(do czego to???) a jeden przekaznik jest chroniony przez bezpiecznik(ktorego nie ma) wiec prawdopodobnie nie dziala???

Pozdrawiam
Neme

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2002 12:43:30 
Użytkownik

Ja mam taki sam problem tylko że ja tego nie "zrobiem" - kupiłem autko z takim fehlerem. Kupiłem już dwia zestawy zegarów i żaden nie pasuje. Mam zegary do V6 i nie pasują, mam takie go 2.3 tylko że mają wbudowany kompueterek którego ja nie posiadam i też nie pasują. Mam też te stare zwalone tak jak u Neme...
Pozdrawiam
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2002 17:53:47 
Użytkownik

Witam
Nie panikuj...! :oko: To ,że zegar świeci jak włożysz kluczyk i gaśnie jak włonczysz postój to normalka....
Przekaxnik raczej tym nie steruje bo obciążenie jest zbyt małe...I niedziw się ,że masz wolne miejsce na przekaźniki to tez jest całkiem normalne ,nawet to wolne miejsce na bezpieczniki nie powinno dziwić...jest to miejsce na zapasowe bezpieczniki......chyba...
Skoro nie orientujesz się co poszło i nie masz żadnych schematów to dobrze radze jeź do elektryka ,bo następnym razem możesz potrzebować gaśnicy... :-D
Pozdrawiam Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2002 18:52:42 
Użytkownik

wolne miejsce na przekazniki to miedzy innymi miejsce na przekazniki od klimy , automatycznej skrzyni biegow , od diesla , i kilku innych opcji ... a co do podswietlania to najprawdopodbniej zjaral ci sie obwod podswietlania na plytce licznika ... a zaczyna sie on od potencjometru regulujacego jasnoscia swiecenia ... jak sie nie znasz to odrazu jedz do elektryka ... don' try this home ...

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2002 21:15:39 
Użytkownik

99% takich usterek to wina potencjometru , jak słusznie zauważył Hansik poza tym czesto przepala sie sciezka za potencjometrem z powodu zwarcia w zarówce lub w gniezdzie zapalniczki.

wal do elektryka bo samemu jak nie bardzo kumasz w którą stronę płynie prąd to zamiast zegarów faktycznie bedzie potrzebna gaśnica albo wyskoczy jeszcze wieksza usterka.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2002 18:30:05 
Użytkownik

W takim razie elektryk....
Powtorze pytanie:)
Znacie jakiegos elektryka w Wawie lub okolicach ktory nie krzyknie za ta robote niebotycznej kwoty???

pzdrw
Neme

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1