.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 02:56:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: zwiększenie mocy
PostNapisane: 11.wrz.2002 20:51:42 
Użytkownik

Mam pytanie: czy samo splanowanie głowicy zwiększy moc (bez wymiany zaworów, wałka rozrządu itp.), i w jakim stopniu wpływa to na żywotność silnika.
Jeśli tak to o ile mm najlepiej splanować? Mam Audi B3 1.8 na jednopunktowym wtrysku. Pozdrawiam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2002 12:03:07 
Użytkownik

W audi jeszcze nic nie przerabiałem. Ale moge Ci powiedzieć na przykładzie mojego byłego auta czyli SC Sporting. Zrobiłem głowice (planowanie o 1.8mm) kanały dolotowe i wylotowe, katy zaworowe, wałek od 1.2, komputer z v-tech, skrzynka krótsza (akurat pasuje od palio 1.2 ) i wiele innych pierdół z wydechem itp. Auto po tym wszystkim rozpedzało się do paki w 11-11.5s. a przed w 15-16s. Tak więc się opłacało. Napewno jak zmienisz więcej to efekt będzie lepszy ale spokojnie do przodu krok po kroku nic nie zaszkodzi. A moze własnie w twoim silniku planowanie głowicy o 2 czy 3 mm da duży przyrost mocy. Sprawdz tylko!!, dowiedz się dokładnie o ile można splanowaćgłowice. W miare bezpiecznie żeby nie było spalania stukowego albo co gorsza żeby się zawór nie spotkał z tłokiem. Myśl teź przyszłościowo, jeżeli upatrzysz sobie jakiś szybszy wałek o wyższej krzywce to teź zostaw troche dla niego miejsca planując przeróbke głowicy.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2002 15:23:24 
Użytkownik

cze.a ile cie te zmiany wyniosly i czy ci nie pali wiecej.jak myslisz na silniku v8 planowanie zrobilo by wieeksze wrazenie

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2002 16:28:04 
Użytkownik

No w karzdym silniku jest jakis zapas mocy.....i oczywiście głowice splanować można ale należy pamiętać ,że tylko do pewnej granicy!!!!Dokumentacja silnika 1.8 B3 podaje ,że głowica pomiędzy płaszczyzną dolną a górną powinna mieć swój wymiar 132,6 mm ,którego nie wolno przekraczać(zaniżać)!!!Nie wiem czym to jest podyktowane(może chodzi o pasek,albo zawory!!!) A może ktos schodził poniżej tego wymiaru i działa???Co? :0 :0 :0
Zdrugiej zaś strony samo tylko splanowanie głowicy ,czy ma sens?Albo się bawić na całego albo wcale....
Pozdrawiam....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1