.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 19:33:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dystanse do coupejki - poradźcie
PostNapisane: 01.kwi.2003 23:35:55 
Użytkownik

Cześć wszystkim. Chcę sobie sprawić pierścienie dystansowe do swojej coupejki 8-) i związku z tym mam 2 pytanka do posiadaczy takowych gadżetów. Gdzie można zamówić takie dystanse ale że by nie były rujnująco drogie, cholernie markowe np H&R ale też żeby to nie była jakaś totalna kiszka. Chodzi o dobre,najlepiej niemieckie z TUV i atestami wykonane na obrabiarkach alfanumerycznych czy jakoś tak, za normalne pieniądze. To jedna sprawa mniej ważna. Na przód chcę założyć dystanse po 10 mm na stronę (szersze podobno mocno dopieprzają zawieszenie a auto nie jest za młode) a tył ok. 15 mm. Ale tu zaczynają się schody ponieważ tak jak tłumaczył mi jeden gość z który produkuje takie pierścienie to budowa tylnej piasty w audicy uniemożliwa założenie takich tj. 15-20 mm dystansów na tył. Albo można założyć 10 mm na stronę (trochę mało bo koła mocno są schowane pod nadkolami) albo od razu 25 mm ale boję się zachowania samochodu z taką różnicą przód 10 mm - tył 25 mm. Dzwoniłem do p. Jacka Chojnackiego i odradzał mi takiego rozwiązania zresztą na pewno nie bez powodów projektanci audi zastosowali takie rozwiązanie z mocno schowanymi tylnymi kołami ponieważ ma to wpływ na trakcję i prowadzenie samochodu. Może ktoś z Was ma coś takiego założonego u siebie i podzieli się opiniami jak zachowuje się samochód ? Volki kiedyś pisał na forum że ma w swojej cupeji na przodzie po 8 mm a tył chyba 25 mm ale ma quattrowke i moze nie odczuwać az takich różnic.
Jezeli macie cos takiego to napiszcie jak sie to zachowuje ? Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.kwi.2003 23:44:18 
Użytkownik

niewierze ze Volki ma na tył 25 mm a duuużo mniej na przod bo przy quattro jest to bardzo niebezpieczne własnie ze wzgledu na staly naped.
nielepiej wzmienic felgi? jakie masz teraz, może masz złe ET??? a może felga poprostu jest wąska? ja bym nie ryzykował zakładania rożnych dystansow. może zadzwon do p.Koraszewskiego i jego popytaj.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2003 11:30:22 
Użytkownik

Hej

Jezdzilem do dzis na dystansach.Felgi 9x17et35.
Przöd 10mm na kolo, tyl 20mm na kolo (H&R).
Z napendem Quattro niema to nic wspölnego.
Ale jezeli chcesz je zalozyc to radze na wszystkie kola röwno,np. 10mm.
Jezeli dasz z przodu mniej niz z tylu to sie przestraszysz jak wpadniesz w koleiny na drodze.Auto szaleje i bardzo trudno je utrzymac.
Bylem niedawno w Polsce i przekonalem sie na wlasnej skörze,a nawet prawie na wlasnym Audi... :oops: :oops: :oops:

Najlepiej zrobisz jak odpowiednio dopasujesz sobie Felgi do Auta, albo dasz Dystanse na wszystkie Kola röwno (radze 10mm na kolo).

....... zatruty Wirusem S ...

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2003 11:45:00 
Użytkownik

dystanse 10 przod i 20 tyl na strone mialem zalozone w a4 .. ale teraz beda w s2 :grin:

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2003 11:59:48 
Użytkownik

Dzięki chłopaki za info. Chyba założę 10mm na stronę przód i tył po podobno na tył 15 mm na tył nie wejdą :-? - chodzi o tą budowę piasty czy cóś.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2003 14:46:43 
Użytkownik

Jak może wchodzić 10 i 25 mm, a 15 nie? Przecież to jakaś bzdura. Do 20-22 mm zakłąda się dystanse na dłuższych śrubach, ale szrsze zdecydowanie należy kupować z dodatkowymi szpilkami dokręcane śrubami do piasty.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2003 16:10:36 
Użytkownik

Już się dowiedziałem w sklepie to na tył poniżej 20 mm nie ma szans w tym samochodzie :-? Dlatego na przód zakładam po 15 mm a na tył 20 mm żeby nie było zbyt dużych różnic.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1