.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 08:36:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi czy BMW?
PostNapisane: 16.cze.2002 20:29:17 
Użytkownik

Witam!
Od roku jezdze Audi c4 2.8, ale zastanawiam sie nad zmiana ego samochodu (corrado vr6 nie moge kupic ze wzgledu na rodzine) ,ysle o BMW 535i, co Wy na to? Jak uwazacie, ma to sens, jakia jest przewaga Audi nad BMW, albo odwrotnie? Jakie sa wady i zalety BMW, bo o Audi juz troche wiem.
z gory dziekuje za wszystkie opinie
pzdr/czarek

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2002 21:14:54 
Użytkownik

No cóż, wszystko zależy od punktu siedzenia.

Co do BMW, to opinie które słyszałem dotyczą super równo chodzącego silnika oraz niezłej skrzyni biegów. Jeżeli chcesz kupić 535, to musisz się liczyć z niezłym apetytem na paliwko.
Audi tutaj może przeciwstawić A6 z silnikiem 4.2. Większy power, wyposażenie bardzo porównywalne (nielicząc wodotrysków w stylu lodówki i innych badziewi IMHO), Audi jeszcze się nie przejadło tak jak BMW. Przynajmniej dla mnie, widząc BMW 5 nie odwracam się za nim, w przeciwieństwie to A6 :-) No i Audi A6 jest mniej sportowe niż BMW (mówię tu o normalnych wersjach i mam na mysli image).
Ja bym wybrał Audi, dla mnie większy prestiż. BMW nadal kojarzone jest z ABSami (absolutny brak szyi, jakby ktoś nie wiedział).

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2002 21:33:53 
Użytkownik

audi = quattro
bmw naped tyl szczegolnie uciazliwy w zimie !!!!

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2002 22:31:23 
Użytkownik

dokladnie quattro ... beemwu jakie jest kazdy widzi ... ale Audi tez mozna oceniac ze wzgledu na wyglad ... wiec co jak co ... przejedzmy sie ... i jak ? .... BMW twarde , malo miejsca z tylu , i ciezkie przez co duzo pali ... a Audi ? ... no przeciwienstwo tych wad ktore wymienilem w przypadku BMW (no moze z ta twardoscia to Aufi tez miekkie nie jest na zakretach , ale na dzirach to co innego ) ale i tak kwestia portwela i potrzeb jest to jaki samochod kupimy ... a ostatnie wrazenie z jazdy .... BMW jakiegoby silnika nie mialo to zima rownie latwo skonczyc jazde w rowie jak kazdym innym samochodem ....oprocz Audi .... quattro :-D ... moim zdaniem jedyny cywilny samochod na swiecie ktory zaslynal z napedu na 4 kola i dzieki temu wyglal ... i wygrywac bedzie ..... bez wzgledu na moc .... poza tym ceny czesci do beemek powalaja na kolana w przeciwienstwie do cen czesci do Audi quattro

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2002 08:13:41 
Użytkownik

:grin: Powiem krótko, miałem BMW mam AUDI i jest suuuuper
Wybór i tak należy do Ciebie,

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2002 09:34:24 
Użytkownik

Ja jestem za Audi głownie ze względu na quattro. W zakrętach żadne BMW nie ma szans. Sprawdzałem to z M3 i to na łagodnych zakrętach za to przy bardzo dużych prędkościach. Poza tym beemki kojarzą się z "karkami", a szczególnie piątki.
Podejrzewam, że jak to pytanie zadasz na forum BMW to .... wiadomo jakie będą odpowiedzi. W każdym razie Audi ma gorsze skrzynie biegów (tzn "twardsze") ale za to silniki tak nie kotłują paliwska. Poza tym co Ci przyjdzie nawet z mocniejszego silnika w BMW jak nie będziesz mógł tej mocy w pełni wykorzystać przez beznadziejny - moim zdaniem - tylni napęd. Chyba, że znajdziesz piątkę AWD (w nowych symbol Xi), bo takie też są ale wtedy to lepiej niech ktoś zaufany trzyma Twoją kasę - w trasie 18-20 litrów. Wybór zawsze jest trudny.

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2002 12:19:44 
Użytkownik

audi użytkują raczej pożądni obywatele, ale i bandziory napadające na konwoje z pieniędzmi sie też zdarzają

a BMW dokładnie nie wiem, choć co nieco sie słyszy

:-)

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2002 15:29:29 
Użytkownik

a co na to koledzy od bmw?
http://www.bmw-klub.pl/
http://www.bmw.waw.net.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2002 20:23:59 
Użytkownik

wszystko zalezy jaki model porównujemy widze ze lubisz"power" czyli z bemek jesli chczesz ja zagazowac to polecam taki fajny motorek 540i v8
super chodzi ale audi kura polecam s6/c4 4.2 quattro + wtrysk gazu i masz wszystko w dupie

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2002 18:34:36 
Użytkownik

dwa miesiące temu sprzedałem BMW 525 24V 193KM MIAŁEM TE AUTO dwa lata i kupiłem je od faceta ktury je serwisował w serwisie od 5 lat (autko było z 1991 roku) zrobił nim 50 tys. i oprucz częsci eksploatacyjnych wymieniłem w nim termostat (28 zł w serwisie)teraz mam AUDI A6 1996r.2.6 i powiem krutko po wakacjach sprzedaje audi i wracam do BMW 5 NOWSZY MODEL bo troche więcej się spodziewałem po audi pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2002 19:41:26 
Użytkownik

podobnie jak Jarek99 miałem audi teraz bmw ,to i to fajnie bryka z przewagą jednak w stronę bmw(rewelacyjne silniki,skrzynie no i to ustawienie kokpitu-pełna ergonomia.
Co do karków to sądze ze w kazdym autku ich znajdziesz,a głoszac takie texty sami dyskryminujemy markę bmw.Co do przewagi 4x4 nad tylnym napędem ,to sądze ze kazdy ma jakies typy ,jedno jest pewne kierowca w bmw musi wykazac się o wiele wiekszą technika jazdy (i moze o to chodzi).
w/g mnie marki równorzędnej jakosci ,zalezy od upodoban i preferencji.(nawiasem moowiąc w USA bmw cieszy sie wiekszym prestiżem i uznaniem) 8)
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2002 22:57:26 
Użytkownik

crank ....rozumiem ze nie jezdziles quattro ... spoko .. rozumiem ciebie i podzielam w czesci wypowiedzi ....ale poza tym ....czyms co powiedziales o napedzie na 4 kola .... "kazdy ma jakies typy" ? ... to jest tak jakbys porownywal lyse opony z nowkami Dunlopami SP9000 czy jeszcze lepszymi ... kwestia gustu jak sie samochod zachowa na drodze ? ... fakt jadac na lysych troche sobie powalczysz o zycie ale czy to powod do chwaly ? .... chyba liczy sie efekt = dojechac do celu calo , zdrowo i bez siwych wlosow ...pozdrawiam ... zapraszam na przejazdzke w quattro .....moze zima zeby szybciej to zrozumiec o czym teraz pisze :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2002 00:01:18 
Użytkownik

oj jezdziłem quattro-jezdziłem.
Żeby było jasne nie mówię nic na napęd quattro-jest spoko i jezeli są zwolennicy takowego -super-jezdzą quattro.
Natomiast porównanie beemek do łysych opon ...........ojej :D :D :D (dlatego proponuję Tobie w zamian przejazdzkę tą marką-nawet zimą :lol: :lol: oczywiscie dla podniesienia poziomu bezpieczenstwa z wszystkimi zabezpieczeniami trakcyjnymi typu asc+t,etc-gwarantuje ......że nie zjedziesz do rowoo 8-)
oczywiscie wszystkim da sie wyrznąć,czego przykładem są place z autami powypadkowymi u braci na zachodzie (zarówno duzo tam skasowanych audi quattro jak i bmw)i bynajmniej nie dlatego ze autami tymi jezdzili idjoci.
reasumując jezdziłem tym i tym ,wybieram bmw-mam prawo.Ty Hansik wolisz audi-oki i tak jest good moze dlatego zarówno jedna jak i druga firma ma się dobrze 8)
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2002 09:43:36 
Użytkownik

co racja to racja ... pozdrawiam i do zobaczenia , mam nadzieje na ATSie

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2002 20:46:39 
Użytkownik

Ja zawsze przy takich pytaniach daje taka odpowiedź:
A porównaj sobie dwie dziewczyny, najpierw efekt wizualny, potem sprawdzasz jakość połwoki lakierniczej, a potem dalsze testy.
Efekt ? Jeden powie na tej mi się jechało super drugi natomiast powie do bani moja stara robi to lepiej :-P
Tak więc uważam to pytanie za retoryczne bo nie sposób na nie odpowiedzieć szczególnie nam polakom 8-) , każdy kto ma chocby Lanosa powie że lepszy on jest do jakiegoś BMW a od AUDI dopiero. Wiem bo ostatnio ściągali mnie z pewnego pajaca w barze który tak sądził. 8) Kurna teraz musze chodzic do innego baru bo mi wstyd się pokazac za rozróbe :-x

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2002 21:16:05 
Użytkownik

hehehehe ... Audikrew w twoich zylach plynie ? ... no coz ... po tym mozna jedynie ocenic jak mocno jestes zakochany w swoim autku 8)

Tytuł:
PostNapisane: 22.cze.2002 21:59:22 
Użytkownik

Heh, nie mogłem się powstrzymać i napiszę dowcip o bumie :-)

-Jak najszybciej zrobić karkówkę?

- Wrzucić granat do beemki :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2002 10:50:39 
Użytkownik

Beemki: fajne auta :)
Naped quattro w Audi jest oczywiscie miodzik, ale tylne w BMW tez ma swoje zalety.
Ja na przyklad lubie jezdzic tylnionapedowka - mozna fajnie dupe pozarzucac, fajne baczki robic...
Zdecydowanie wiecej finezji i fantazji niz "jak po szynach - quattro".
Zalezy na czym komu zalezy.
Teraz mam audi, ale jako moje nastepne auto rozwazam BMW wlasnie, albo znow audi, albo jakas Toyote/Honde.
Bardzo mi sie widzi taka np. beta 328.

A z karkami to wiadomo - sa wszedzie :)
To, ze upodobali sobie beemki to akurat taki juz urok tej marki. Cos widocznie w niej musi byc "cool" skoro nie wybrali sobie Fiata, czy Opla, tylko BMW.
Wiec to troche glupi anty-argument z tymi karkami.

PS. Jak zrobic surowke z burakow ?
Wrzucic granat do Bejcy !

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2002 11:43:54 
Użytkownik

ale quattro tez mozna krecic baczki ... i to lepsze niz tylnionapedowka...tyle ze wiecej mocy jest potrzebne :)
http://www.nordicaudi.com/media/filmer/ ... dbr8_s.mpg (2MB)

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2002 17:33:03 
Użytkownik

uwazam ze te potównania nie wiele dadzą bo to rzecz gustu ale jazda beemką jest o wiele przyjemniejsza od A6 i naprawde bardzo trudno wyprowadzić te auto z równowagi jezdzę do pracy dosyc krętymi drogami i z taką prędkoscia jak jezdziłem beewą TO W audi niema mowy bo juz raz bym wylećiał na chodnik ,beemka ma twardsze zawieszenie a zarazem bardziej komfortowe niz w AUDI dlatego jak ktoś lubi szybką jazde i zarazem komfort to tylko BMW :lol:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1