.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 00:22:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2002 14:17:00 
Użytkownik

Witajcie...
Piszesz że wymienili Ci filtr paliwa!Chodzi o ten przy elektrycznej pompie paliwa???Hmm...producent tj.Audi podaje że filtr paliwa nie wymaga wymiany a wystarcza na cały zywot autka..?Może nie wzieli pod uwage polskiego paliwa.....Ile kosztuje taki filtr,bo mój jest od nowości(12 lat!!!)
Pozdro....

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2002 14:26:00 
Użytkownik

<p>Gdzie tak producent podaje??? W moim Coupe (5 cyl.) wymieniałem co rok. Pierwszy raz jak wymieniłem to było błoto w środku. Żaden filtr nie wystarczy na całą eksploatację!

Przy okazji: Audi podaje, że olej w skrzyni ma starczyć na całe życie (auta) - ja jednak zmieniłem i zleciała spieniona woda (oczywiście olej tylko taki rzadki)...

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2002 14:46:00 
Użytkownik

Sorki......może troche pokręciłem mówiąc PRODUCENT.Ale w książce "Audi 80/90"jest napisane jak byk:
Filtr paliwa w silnikach gaźnikowych musi być wymieniany co 30tys.km Zaś w silnikach wtryskowych filtry są tak skonstruowane ,że funkcjonują prawidłowo przez cały okres żywotności silnika!!! Więc z palca sobie tego nie wyssałem...
Pozdro.....

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2002 00:13:00 
Użytkownik

1. Filtr w B4 quattro jest przy baku, kosztuję około 60-80zł, a fachowa wymiana powinna polegać na demontarzu baku lub opuszczeniu, a co za tym idzie trzeba by wymontyować całe prawe tylne zawieszenie, most, ośkę, koło itd itd! Debilizm projektanta, albo możliwe, że jest dożywotni, ale mój był pełen czegoś o konsystencji i wygladzie błota! Z wymianą zapłaciłem coś koło 150 zeta, a chłopaki poradzili sobię za pomącą kija od szczotki którym troszku baczek opuścili naciągając go w dół, wrzeszczota, bo oczywiście najbardziej niedostępna śrubka mocująca zardzewiała na amen i około 1,5 godziny roboty! Efekt jest raczej spox bo fura lepiej się zbiera w granicach 2-3 tyś obrotów i to na tyle, że to się odczuwa i mogę za to ręczyć!
2. W skrzyni niby się nie wymienia, ale ja sobie wymieniłem w moście oraz skrzyni i po 166tyś.km jeden z nich był już czarnawy i kiepskawy!
Sie QDE rozpisałem!

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2002 17:17:00 
Użytkownik

Dzięki "Koprass".....W takim razie na dniach kupuję filterek i jak trafi mi się jakiś wolny dzionek to wymieniam.W B3 z dostępem nie ma problemu,pompa,zasobnik ciśnienia i filtr są łatwo dostępne od spodu....No chyba ,że coś ukręce.
Pozdro......

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2002 18:58:00 
Użytkownik

Filtr wymieniony!!!Polecam wszystkim...Kupiłem nowy filterek paliwa 44zł z Mana.Wymieniłem iiiiii wyraźnie słychać,że pompa paliw już tak nie "jęczy"!!!Silnik lepiej kręci(nie zastanawia się)i niestety skazówka z wskaźnika paliwa też stała się żwawsza....:-((( Stary filtr rozciołem ...hohoooo co tam nie było,sóbstancje szlamiste,muliste itp.....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1