.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 00:37:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: szmer w silniku
PostNapisane: 04.cze.2002 12:04:56 
Użytkownik

witam,

mam problem, prosze o pomoc

jak jade na 5tce, i np przy 110 zdejmę całkiem noge z gazu to słychać gdzies szmer i tak az nie zejdzie gdzies do 90km/h Szmer (silnik,skrzynia i te okolice) , jak by sie cos tarło. Jak zdejmuje te noge z gazu, to auto tak ledwo wyczuwalnie szarpnie (to chyba normalne) i wtedy tez słychac "przeskoki" w tym szmerze.

Na wadę jakiej części mogą wskazywać te objawy???

Generalnie to nie wpływa jakoś na komfort jazdy, ale zeby z tego coś poważnego nie wsykoczyło...

Prosze o pomoc, pozdrawaim

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2002 12:31:14 
Użytkownik

Może być łozysko oporowe , docisk ...Ja miałem podobną sprawe , tylko , że nie było to uzależnione od prędkości - okazało się , że poszło mi koło zamachowe ( dwufunkcyjne , czyli z amortyzacją w kole , a nie w sprzęgle ) - koszt nowego to 3300 , używka ok.1000 zł . Jeżeli pojawia sie to u Ciebie w określonym przedziale prędkości auta , to raczej nie jest to silnik , a dopiero od skrzyni dalej ( np. możesz mieć coś z łożyskiem 5-go biegu na choince w skrzyni ) ew. dalej w transmisji ...Po drugie : czy masz pewność , że ten szmer dochodzi ze strony silnika ??? W czasie jazdy z podana przez Ciebie prędkością , trochę trudno to wyczuć ...

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2002 12:36:42 
Użytkownik

siedząc za kierownicą nie da sie wyczuć skąd ten szmer (nawiasem mówiąc szmer o dość wysokich tonach - jak by kartke o kartke trzeć).

Gdzieś z przodu i tylko da sie go usłyszec na 5tym biegu

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2002 12:52:37 
Użytkownik

To sprawdź jednak skrzynię biegów - może być łożysko 5-go biegu na choince . Miałem kiedyś coś podobnego w Mercu , ale na jedynce ...Tam sa łożyska toczne drobnorolkowe , które są nie do dostania , więc kończy się to najczęściej wymiana skrzyni . Ale , żeby Cie nie straszyć - sprawdź to z jakimś machlonikiem , który osłucha i obada , bo tak na odległość ciężlko coś doradzać ...

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2002 14:08:46 
Użytkownik

ciarki mnie przeszły po plecach :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2002 14:12:37 
Użytkownik

Spytaj jeszcze Hansika - on jest specem w tych sprawach .

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2002 17:13:45 
Użytkownik

U mnie do wymiany było koło naciągacza razem z łożyskiem. Sprawdź też skrzynię. Może też huczeć łożysko na kołach lub inne... Wszystko to drogie sprawy ASO omijaj baaaardzo szerokim łukiem.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1